Kulttuuri    |   Alaviite

Juhani Aho vaeltaa taas Pariisissa

Paheksuttu ja pidetty Yksin kääntyy viimein ranskaksi.

Tilaajille

hs.kulttuuri@hs.fi Kirjoittaja on kirjailija ja tutkija.

Juhani Aho kulki ikävissään Pariisissa 1889-90, kirjoitti romaanin Yksin ja aiheutti skandaalin kotimaassa kuvaamalla jouluyötä ilotytön asunnossa. Teoksesta tuli klassikko, Ahon kestävimpiä. Uusi pokkaripainos on juuri ilmestynyt.

Ei ole yksinäisen harhailijan vaellus päättynyt vielä Pariisissakaan. Kirjallisuuden tuntija, muusikko, kaupungintalon virkailija Bénédicte Villain pitelee Ahon teosta kädessään Panis-kahvilassa Notre-Damen kulmalla. Siinä on kirja, johon hän on mielistynyt. Nyt sen pitäisi viimein, 111 vuotta ilmestymisensä jälkeen, kääntyä ranskaksi.

Villainin käännös on viittä vaille valmis. Jos kaikki käy hyvin, Seul ilmestyy juhlavuoden aikana. Aho syntyi 150 vuotta sitten. Miksi hän juuri tähän on tarttunut?

Monesti sattumat vaikuttavat. Bénédicte tutustui suomalaiseen prosaistiin Jaska Filppulaan, joka oli käymässä Pariisissa, puhuttiin suomalaisesta kirjallisuudesta, sen yhteyksistä Ranskaan. Kuvaus Juhani Ahon kirjasta alkoi kiehtoa.

Bénédicte oli opiskellut suomea kolmisen vuotta Pariisin kulttuuri-instituutissamme. Ahon Yksin tarjoutui erinomaiseksi jatkoharjoitusten oppaaksi. Oli parempi lukea hyvää proosaa kuin sanomalehtiä. Hänestä tuli Ahon lyyrisen proosakielen ihailija.

Hänen suomalaiskontaktinsa karttuivat, hän vieraili Tuusulan Aholassa, rakastui tähän melankoliseen pohjoisen maan kirjailijaan, josta Ranskassa ei tiedetä mitään.

Miksi kukaan ei ole ennen huomannut millaisia helmiä hän kirjoitti? Siihen voisi tulla muutos, ainakin pieneltä osin. Miksi Ahoa ei ole vahvemmin Ranskaan markkinoitu, Villain ihmettelee.

Hetkinen, onhan Aholta käännetty ranskaksi: lastuja, Papin rouva ja Juha. Parhaiten huomattiin Pour ma Finlande - Katajainen kansani - vuonna 1903, sortovuosien aikaan. Ranskan älymystö allekirjoitti adressinkin Venäjän painostaman Suomen puolesta.

Mutta näistä on jo pitkä aika.

Juha eli L'écume des rapides ilmestyi 1978, kannessa filmikuva kosken kuohuista - Mauritz Stillerin elokuvasta Sången om den eldröda blomman!

Tulipunakukan tekijä Johannes Linnankoski onkin suosituin suomalainen kirjailija Ranskassa.

Sillanpäältä on käännetty eniten, seitsemän teosta.

Hurskas kurjuus - Sainte misère - oli Villainille järkähdyttävä elämys, mutta ei sitäkään kukaan Ranskassa enää muista. Sama Linnan kohdalla, Pohjantähti jäi kesken, kolmas osa puuttuu.

Mika Waltari tunnetaan yhä hyvin, mutta häntä ei välttämättä tunnisteta suomalaiseksi.

Arto Paasilinnan robusti anarkismi viehättää hienosäätöiseen maailmaansa tottuneita ranskalaisia.

Sofi Oksasen palkittu Purge on uusi hitti.

Mikä Ahon Yksin-kirjassa Villainiin on niin suuresti vaikuttanut?

"Ehkä tunteellisuus, miehen alakulo, rakkauden täyttymättömyys. Aho uskaltaa laskea leikkiä itsestään. Se ei ole yleinen miesten piirre Ranskassa. Kieli on kaunista niin pitkälle kuin sitä voi ymmärtää." Villain myöntää, että kirjan kulkijan Pariisin vaiheet kääntyvät helpommin ranskaksi kuin alkujakso Suomessa, oleilu huvilassa, kesäjuhlat, järvellä seilaaminen ja sellainen. Hieman pitkästyttävää ennen kuin päästään Pariisiin.

Villain ei oikein pidä Annasta, kertojan rakastetusta, tämän äiti menettelee. Olkoon Annan esikuvana Aino Järnefelt, sittemmin Sibelius; se ei liikuta ranskalaista lukijaa. Annan veli on rakastettava hahmo. Kääntäjän suurin sympatia kallistuu kertojan puoleen. Hän ilmaisee tunteitaan aidosti.

Teoksen paikallisväri Pariisissa tuntuu autenttiselta vaikka osin muukalaiselta. Maailmannäyttely, ihmisvilinä, kahvilat ja bulevardit avaavat kertojalle uuden modernin maailman.

Silti hän säilyttää suomalaisen mentaliteettinsa, katsoo Pariisia kuin suomalaista metsää, Villain nauraa. Eiffelin torni on hänelle kuin metsän korkein korpikuusi.

Olisiko tässä pintasilatussa eurooppalaisuudessa jotakin syvästi perussuomalaista? Näin uskaliaasti Villain ei lähde vetämään yhteyksiä Suomen poliittiseen todellisuuteen keväänä 2011.

Entä kohuttu rakkauskohtaus prostituoidun kanssa? Miten se vaikuttaa tämän päivän pariisittareen?

"Sen ympärillä leijuu yhä skandaalin tuoksu. Se on helppo aistia. Se on hyvin lempeä, ihastuttava kohtaus, sitä oli ihanaa kääntää." Juhani Ahon 150-vuotisjuhlavuoden pääjuhlaa vietetään tänään Helsingin yliopistossa.

Panu Rajalan teos Ahon elämäntaiteesta ilmestyy syyskuussa nimellä Naisten mies ja aatteiden.

Juhani Ahon poikien Björn Soldanin ja Heikki Ahon valokuvia osoitteessa HS.fi/kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää