Kulttuuri

Outous yhdistää nuoria muotoilijoita

5000 eurolla palkittujen kuvittaja Laura Laineen ja muotisuunnittelija Heikki Salosen työt ovat tunnetumpia ulkomailla kuin Suomessa.

Tilaajille

Kuvittaja

Laura Laineen ja vaatesuunnittelija Heikki Salosen nimet eivät ehkä sano muotialan ulkopuolisille Suomessa paljoa, vaikka molemmat ovat arvostettuja alallaan. He tekevät uraa ulkomailla eivätkä pidä siitä meteliä täällä.

Kansainvälisyys oli yksi perustelu sille, miksi Laine ja Salonen saivat Design Forum Finlandin myöntämän Vuoden nuori muotoilija -palkinnon. He jakavat 5000 euron palkinnon.

"Kummallakin on oma vahva tyyli, jolle he ovat uskollisia. Laineella ja Salosella on ennakkoluuloton asenne toimia ulkomailla, ja he ovat osoittaneet olevansa kansainvälisiä", raadin jäsen, Designmuseon intendentti Jukka Savolainen perustelee.

Suomalaiset kuvittajat ja muotisuunnittelijat ovat kysytympiä ulkomailla kuin koskaan.

Paljon on muuttunut siitä, kun Laine ja Salonen aloittivat opiskelut Taideteollisessa korkeakoulussa kymmenisen vuotta sitten.

"Kun aloitin TaiKissa, mulle sanottiin, että hyvä jos saat Nokialta töitä, se on se suurin työllistäjä", Salonen sanoo.

"Mulla oli ihan joku vastaava, että älä sitten ryhdy suunnittelijaksi, duunia ei ole", Laine täydentää naurahtaen.

Sittemmin Suomessa on huomattu, että maan rajojen ulkopuolellakin on elämää ja muotoilun työpaikkoja.

Monet kyvyt lähtevät ulkomaille, sillä esimerkiksi suomalainen vaatetusteollisuus on alamaissa ja mainos- ja muotikuvituksessa uskotaan täällä valokuvan voimaan.

Toisin on ulkomailla. Kuvituksille on kysyntää koko ajan enemmän, Laine sanoo.

Lähes kaikki hänen asiakkaansa ovat ulkomaisia, niitä hankkii hollantilainen agentti. Laine keskittyy työskentelyyn työhuoneessaan Suomessa.

"Kaikki työ tapahtuu puhelimen ja sähköpostien välityksellä. Se sopii minulle tosi hyvin." Salosella on Lontoossa nimeään kantava vaatemerkki. Hän on myös italialaisen Diesel-vaatemerkin naisten malliston pääsuunnittelija. Työn Salonen aloitti viime jouluna.

Hän sai jalkansa firman ovenrakoon Lontoon Royal College of Artiin lopputyönään syntyneellä vaatemallistolla. Se voitti Dieselin 50000 euron palkinnon.

Salonen pystyi perustamaan oman merkin palkinnon tuella. Hän kutsuu sitä "maailman kalleimmaksi harrastukseksi".

Vaatteita myydään vain kuudessa liikkeessä, joista yksi on Helsingissä. Mallistot ovat pieniä ja Salonen haluaa kasvattaa merkkiään vähitellen.

"Kyllä siitä saa sen verran mielihyvää, ja sillä pystytään juuri elämään. Se on tavallaan tarpeeksi tässä vaiheessa." Salosen vaatteita on kehuttu taitavasti räätälöidyiksi. Hän tekee käytettäviä naistenvaatteita, ei show-kappaleita.

Myös Laineen töissä näkyy voimakas oma tyyli ja taitava kädenjälki. Mustavalkoisissa piirroksissa poseeraavat muotikuvista tutuissa asennoissa ylilaihat naiset hulmuavine pitkine hiuksineen.

Surrealistissävytteiset kuvat imaisevat katsojan outoon maailmaansa, joka tuo välillä mieleen japanilaisen mangan.

Vuoden nuori muotoilija -palkinnon yksi tarkoitus on nostaa suomalaista muotoilua ja suomalaisia tekijöitä.

Laine ja Salonen eivät osaa määritellä, mikä heidän töissään on erityisen suomalaista tai pohjoismaista, vaikka Salonen hakikin lopputyömallistoonsa inspiraatiota Tove Janssonista. Aiheita hän on hakenut myös Pohjoismaiden saariston karusta tunnelmasta, Itä-Lontoon katujen rouheuden lisäksi.

Sitten molemmat mainitsevat suomalaiseksi piirteeksi asenteen, tavan tehdä asioita, sekä suomalaisen outouden.

"Kun aloin tehdä ulkomailla, tajusin miten suomalainen sitä onkaan ja miten paljon asioita on tehnyt suomalaisesti. Että ai, nuo eivät kuuntelekaan ihan niin mustaa musiikkia. Omissa töissäkin kaikki alkaa normaalista ja muovautuu oudoksi jossakin kohtaa", Salonen sanoo.

Mustalla musiikilla hän tarkoittaa synkkää musiikkia.

Vuoden nuori muotoilija -näyttely Design Forumissa (Erottajankatu 7) 18.9. saakka. Ma-pe 10-19, la 10-18, su 12-17.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää