Kulttuuri

Taiteen rahoitus muuttuu yhä riippuvaisemmaksi pelibisneksestä

Jyrki Kataisen hallitus aikoo rahoittaa Ateneumin ja Kiasman Veikkauksen voitoilla.

Tilaajille

Taiteen ja kulttuurin rahoitus muuttuu aikaisempaa riippuvaisemmaksi Veikkauksen pelibisneksestä, mikäli viime viikonlopun aikana julkaistun hallitusohjelman kaavailut toteutuvat.

Uusi hallitus aikoo säästää valtion kulttuurille ohjatuista budjettimenoista 19,5 miljoonaa euroa. Säästö tehdään niin, että Valtion taidemuseon rahoitus otetaan jatkossa veikkaajilta saatavista voitoista. Nykyään Valtion taidemuseo eli Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin museo on rahoitettu muun muassa veroilla kerättävästä valtion budjetista.

Muutosta ei tehtäisi heti, vaan vasta sitten kun Valtion taidemuseo olisi muutettu säätiöksi.

Säästöaie vähentää kulttuurin saamaa tukea, jos veikkaajien into pelata Veikkauksen pelejä vähenee tai jos hallitus ei lisää Veikkaukselta ministeriölle tuloutettavia voittoja.

Pelialan kilpailu kovenee, sillä suomalaiset voivat pelata internetissä myös muita kuin kansallisen veikkausmonopolin pelejä.

Euroopan komissio tarkkailee jatkuvasti, rajoittaako kansallinen pelimonopoli palveluiden vapaata liikkuvuutta urheiluvedonlyönnin osalta.

Yksityiset peliyhtiöt haluavat murtaa Suomen ja monessa muussa maassa olevat pelimonopolit, mutta toistaiseksi valitukset EY-tuomioistuimeen ovat kaatuneet. Rahapelimonopoleilla rahoitetaan taiteen, urheilun, tieteen ja nuorisotyön lisäksi niin sanotun kolmannen sektorin järjestöjä.

Viime vuosina Veikkauksen voitot ovat kasvaneet. Veikkaus on laskenut, että linja jatkuu ainakin parin seuraavan vuoden ajan. Veikkauksella on myös yli sadan miljoonan euron vararahasto muun muassa siltä varalta, jos taiteelle, tieteelle, urheilulle ja nuorisotyölle jaettava voitto-osuus vähenisi äkillisesti. Veikkauksen voitoista tulee noin puolet valtion taiteelle ja kulttuurille jakamista rahoista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja sanoo, että 19,5 miljoonan euron säästötarve tietää ministeriössä "tarkkaa budjetintekoa". Hän on kuitenkin luottavainen, että veikkausvoittovaroista löytyy budjettipuolella tehtävien säästöjen verran rahaa. Hallitusneuvottelijat eivät ole vielä päättäneet, paljonko Veikkaukselta tuloutetaan ministeriölle.

Tänä vuonna Veikkauksen voitoista maksetaan 8 miljoonaa euroa Turun kulttuuripääkaupunkihankkeelle. Ensi vuonna nämä rahat voidaan käyttää muuhun tarkoitukseen. Leikkauksiin ei näillä näkymin jouduta, jos Veikkaukselta löytyy tämän lisäksi 11 miljoonaa euroa. Ensi vuoden kulttuuribudjetti selviää loppuvuodesta. Valtion taidemuseo kohtalo ei vielä vuoden 2012 rahoihin vaikuta.

Hallitusohjelmasta kulttuurille tärkein kirjaus on se, että veikkausvarat käytetään jatkossakin taiteeseen, tieteeseen, kulttuuriin, liikuntaan ja nuorisotyöhön. Ohjelman mukaan vararahasto aiotaan purkaa nykyistä nopeammin, mikä saattaa merkitä jopa kulttuurin määrärahojen pientä lisäystä.

Suurin osa ohjelman kulttuuria koskevasta osiosta koostuu "huolehditaan", "edistetään" ja "kehitetään" -tyyppisistä ilmauksista aiheista, joista jo nyt huolehditaan, edistetään ja kehitetään.

Ohjelmassa muun muassa luvataan, että "taiteen vapaan kentän toimintaedellytyksistä huolehditaan".

Osa ohjelmasta on vaikeasti tulkittavissa, kuten esimerkiksi kohta, jossa hallitus "kehittää" kulttuuripolitiikkaa, jossa "erityistoimilla parannetaan osallisuutta kulttuuriin nyt ulkopuolelle jäävissä ryhmissä".

Hallitusohjelma osoitteessa: www.valtioneuvosto.fi

Kotimaa A 6

Valtionapu kunnille pienenee läpi vaalikauden

Yksityiset peliyhtiöt haluavat murtaa Euroopan maiden veikkausmonopolit.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää