Kulttuuri    |   kirjat

Punavangin sensuroidut muistelmat julki

Pekka Railon työ toi myös parannuksia leirioloihin.

Tilaajille

Pekka Railo (toim. Pekka Tuomikoski): Valkoisten vankina. Päiväkirja Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä 1918. Minerva. 474 s. 33 e.

Punavangin sensuroidut muistelmat julki Kirja jää joskus kustantamatta muista kuin kirjallisista syistä - eikä oikeita vaikuttimia liiemmin kerrota ääneen. Tällaiseen satimeen juuttui Pekka Railo (1888-1975), jonka muistelmia punavankileiriltä ei Tammi julkaissut vuonna 1960.

Railo alistui siihen ja antoi käsikirjoituksen Työväen arkistoon. Ja vaikeni.

Puolen vuosisadan viiveellä Railon muistelmat on saatu julki.

Pekka Tuomikosken toimittama Valkoisten vankina säpsäyttää yhä, liki sata vuotta tapahtumien jälkeen, koska Railo näyttää leiriolot niin asiantuntevasti ja viileästi.

Pekka Railo pysytteli 1918 erossa punaisten asekaarteista, kuulumatta liioin niiden esikuntiin tai kansanvaltuuskuntaan. Hän sattui istumaan sosialidemokraattisen Kansa-lehden toimitussihteerinä Sortavalassa, piti kapinaa hölmöytenä, muttei asettunut sitä vastustamaankaan. Sodan alussa vangittuna hän päätyi Kokkolan ja Tammisaaren leiriin, ja pääsi ehdonalaiseen lokakuussa 1918.

Perusreittejä siis, mutta Railon kokemuksin ja toimin siitä tuli aivan poikkeuksellinen punavankitarina.

Hän oli lukenut farmaseutiksi ja kansantaloustieteen maisteriksi, yhdeksi harvoista "työväen herroista". Farmasia- ja neuvottelutaitojensa ansiosta hän sai jo Kokkolassa luvan hoitaa sairaita punavankeja - niin paljon kuin olemattomine resursseineen pystyi. Eikä se ollut vähäistä, eritoten lian ja täiden seassa levinneen toisintokuumeen taltuttamiseksi. Ihmishenkiä säästyi.

Railo oli muodollisesti punavanki, joka kuitenkin ylläpiti vankien sairastupaa ja muuta huoltoa. Hän konsultoi alinomaa Tammisaaren leirin ylilääkäri Ellilää, ja liikkui alueella lähes rajoituksetta. Myös kuolevien huolenpito ja kirjaaminen lankesi Railon ryhmälle, kun sitä ei muuten olisi tehty lainkaan.

Yleiskuvana on, että Railo luettiin pikemmin leirin henkilökuntaan kuin asiakkaisiin. Hän tappeli ja luovi itselleen erioikeuksia, ja leirijohdon humaanimpi siipi tajusi sen koituvan yleiseksi hyödyksi.

Muistelmista piirtyy vääjäämättä, miten välittömänä ja syvänä leirikatastrofi raivosi kesäkuusta syyskuuhun 1918.

Tauti- ja nälkäkuolemaepidemialla ei enää vain spekuloitu, kun ihmisiä kuoli joka hetki kuin kärpäsiä, kirjaimellisesti käsiin.

"Nälkiytyneet kuolivat hiljaisina, pohjattomaan väsymykseen ja velttouteen vaipuneina, valittamatta tuskaa ja tajuamatta edes kuolemanpelkoa", Railo kuvaa. "Viimeiset henkisavut olivat monesta suurempi lahja ja lohdutus kuin leivänkannikka." Hän myös todistaa yltiöväkivaltaisista siviilivartijoista, "piiskamiehistä", ja eräistä järjettömistä ampumisista.

Harvinaista voimaa huokuu kuvaus fysiologian professori Robert Tigerstedtin tarkastuksesta kasarmeissa. Nähtyään tuomion jo saaneiden säilytyskopin, jonka löyhkässä makasi haamumaisia olentoja kuusilla päällekkäisillä hyllyillä, professorikin "hiukan tyrmistyi".

Professori vielä haastatteli Railoa, joka kertoi tälle "koko totuuden olosuhteista, elämästä, vankien kohtelusta ja varsinkin ruoka-annosten määrästä ja laadusta sekä nälkään kuolleista".

Tigerstedtin äkäisesti laatima salainen leiriraportti - tukenaan Railolta saadut kuolleisuusluvut - vuodettiin elokuussa Ruotsiin, jossa julkaistut tiedot levisivät heti Suomeenkin. Syksyllä vankioloja kohennettiin.

Yhden leirisanitäärin tilastot ja työ saivat näin yhtäkkistä vastakaikua. Kun Tigerstedt sitten 1923 kuoli ja siunattiin, myös Railo tovereineen laski hänen arkulleen seppeleen Helsingin vanhassa kirkossa.

Vapautuessaan Railon piti jättää leirijohdolle kuolleisuus- ja kuolinsyyaineistonsa, mutta "arkaluontoisina minulta takavarikoidut tilastot olin jo aikoja sitten - päivittäin täydennettyinä - jäljentänyt ja kätkenyt matkatavaroihini". Kopioihin hän tukeutui muistelmissaan.

Sittemmin Railo toimi lehtimiehenä, Työväen sivistysliiton pääsihteerinä ja Sdp:n kansanedustajana. Hän jäi eläkkeelle Helsingin apulaiskaupunginjohtajana 1955.

Valkoisten vankina vakuuttaa terävänä tapahtumakuvana, mutta myös niiltä osin kuin Railo erittelee kapinan syntyä ja punaisten ja valkoisten terroria.

Kirja luo uskoa siihen, että mitä kummallisimmille ja arimmillekin asioille aina ilmaantuu joku silminnäkijä.

Veli-Pekka Leppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää