Kulttuuri    |   Kirjat

Tässä on syksyn ainoa Kekkonen

Raija Orasen kirja muuttuu elämäkerrasta romaaniksi vasta siinä vaiheessa, kun kurkistetaan peiton alle.

Tilaajille

Raija Oranen: Nimeltään Kekkonen. Teos. 597 s. 26 e.

Tässä on syksyn ainoa Kekkonen Voiko tämä olla totta? Tänä syksynä ei ilmesty yhtään tietokirjaa presidentti Urho Kekkosesta, jonka sairastumisesta ja luopumisesta virastaan on kolmekymmentä vuotta.

Onko Kekkonen ammennettu tyhjiin?

Vai onko Kekkonen menettänyt kiinnostavuutensa? Eikö Kekkosesta ole kilpailijaksi Mannerheimille, josta vuosi vuoden jälkeen ilmestyy uusia kirjoja.

Onko se oireellista, että Kekkosen elämäkerran kirjoittaja Juhani Suomi on siirtynyt Mannerheimin joukkoihin ja kirjoittaa hänestä kirjaa?

Onneksi tilanne ei ole näin huono. Syksyn ainoa Kekkonen on romaani, Raija Orasen kirja Nimeltään Kekkonen, mutta sen faktapohja täyttää tietokirjan vaatimukset.

Kirja kertoo Urho Kekkosen elämän ruuhkavuosista. Romaani alkaa kesästä 1942, jolloin Kekkonen juhlii ystäviensä kanssa Hitlerin hyökkäyksen alkamista itärintamalla.

Kirja päättyy vuoteen 1962, jolloin Kekkonen aloittaa toisen presidenttikautensa ja hallitsee Suomen suhteita Neuvostoliittoon.

Oranen on tehnyt huiman urakan pohjustaessaan teostaan. Hän on lukenut elämäkerrat ja päiväkirjat sekä valtavan määrän muuta Kekkosesta sanottua.

Niiden tiedoilla hän on kirjoittanut kuvauksen Kekkosen elämästä. Kirja on pikkutarkka, mutta se ei ole pitkästyttävä. Oranen osaa kuljettaa tarinaa eteenpäin. Se rullaa yli monien vaalien, hallitusten ja valtapelien.

Kuivaa asiaa elävöittää, että kirjassa on paljon replikointia. Siitäkin valtaosa on lainattu Kekkos-kirjallisuudesta.

Romaaniksi kirjan tunnistaa vasta siinä vaiheessa, kun kurkistetaan peiton alle.

Oranen on tehnyt tässäkin lähes tietokirjailijan työtä. Kekkosen ja Anne-Marie Snellmanin suhde kuvataan dokumentoidun tuntuisesti, ilmeisesti kirjeenvaihdon perusteella. Sitä on aikaisemmin siteerattu muun muassa Kekkosen ystävän ja työtoverin Kaarlo Tetrin muistelmissa.

Rakkauden kieli oli ruotsi.

"Kun hän halusi puhua ja kirjoittaa erityisen hellästi ja tunteellisesti, tulivat mieleen ne sanat, joita Anne-Marie itse herkästi käytti. Ruotsin kieli tuntui hienostuneemmalta ja osuvammalta kuin kulunut suomi, ja ruotsin avulla Kekkonen tunsi pääsevänsä lähemmäksi rakastettuaan." Kirjeen loppuun Kekkonen merkitsi: "Din egen livsegen" (Sinun ikiomasi).

Anne-Marie Snellman oli paljon muutakin kuin rakastettu. Hän oli poliittinen tuntosarvi ja avustaja. Pelasiko hän muuta peliä? Sitä eivät historiantutkijat ole pystyneet vielä selvittämään, eikä Oranenkaan löydä Snellmanin taustoista uutta tietoa.

Snellman oli sivistynyt maailmannainen, jonka koulussa Kekkosesta kasvoi presidentti. Häntä saamme kiittää jopa siitä, että presidentti oli tyyliniekka.

"Perusasia on materiaali, puvun pitää olla villaa tai silkkiä. Seuraavaksi tulee leikkaus. Jollei leikkaus tee puvusta istuvaa, saat turhaan yrittää näyttää ryhdikkäältä. Se tarkoittaa, että sinulta puuttuu arvovalta, jonka ihmiset vaistollaan havaitsevat." Oranen korostaa Snellmania niin paljon, että hänestä tulee presidentin varavaimo. Snellman ei ollut mikään salarakas, vaan hänen asemansa oli, poliittisella kielellä sanottuna, "puolivirallinen". Lämmin ja tiivis suhde kesti toistakymmentä vuotta.

"Oli hyvä jutella Anne-Marien kanssa siitä, mitä lehdet kirjoittivat, mitä niissä piireissä oli puhuttu ja millaisen reaktion mikäkin toimi herättäisi. Illalla oli rauhoittavaa kuulla Sylvin liikuskelu Tamminiemen huoneissa, istua iltateellä yhdessä." Anne-Marie Snellman ei kaiketi havitellut Sylvi Kekkosen asemaa, mutta välillä häntä riipaisi mustasukkaisuus.

"Enhän minä sille mitään mahda, jos naiset minuun hurmaantuvat", Kekkonen puolustautui.

Kekkosen charmi kestää yhä. Yksi hurmaantuneista on Raija Oranen. Hän eläytyy romaaninsa päähenkilöön niin voimakkaasti, ettei tästä kehumatonta paikkaa löydy.

Unto Hämäläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää