Kulttuuri    |   Sarjakuva

Sarjakuva kyläilee designin talossa

Hyppää ruutuun! -näyttely elävöittää sarjakuvan historiaa eri aikakausien esineistöllä.

Tilaajille

Hyppää ruutuun! - Suuri suomalainen sarjakuva Designmuseossa 8.1. saakka.

Sarjakuva kyläilee designin talossa Hyppää ruutuun! on satavuotiaan suomalaisen sarjakuvan juhlavuoden suurin näyttely Helsingissä. Designmuseoon se sopii, koska sarjakuva luokitellaan taideteollisuudeksi.

Samalla näyttely muistuttaa, että satavuotias on yhä koditon. Sarjakuvalla ei ole museota, kirjastoa tai edes hallinnollista taideluokitusta.

Historiaan painottuva näyttely sopii kuitenkin hyvin vieraaksi Designmuseoon.

Juhani Tolvasen kokoaman näyttelyn oleellisinta antia ovat huoneet, jotka nostavat esiin kaksi suomalaisen sarjakuvan merkkimiestä. Heidän aikansa ja elämänsä on elävöitetty vanhalla esineistöllä, joka edustaa menneen maailman muotoilua.

Ensimmäinen huone on omistettu sarjakuvamme lähtöpisteelle, vuonna 1911 ilmestyneelle Professori Itikaisen tutkimusretkelle ja sen tekijälle Ilmari Vainiolle.

Mukana on myös Ilmari Vainion isä, maailmankuulu jäkälätutkija Edvard Vainio, joka oli professori Itikaisen esikuva. Näyttelyyn on lavastettu molempien herrojen työpöydät tavaroineen.

Aikakauden esineistö yhdistyy Itikaisen sivuihin ja herättää ne eloon. Mukana on sekä Vainioiden alkuperäistä omaisuutta että muualta hankittua teemaan liittyvää esineistöä. Muun muassa Edvard Vainion pyssy ja ruutisarvi ovat aitoja.

Toisessa huoneessa nostetaan ansaitusti esiin Hillari Johannes Viherjuuri eli Veli Giovanni. Suomalaisen sarjakuvan varhaisen kukoistuksen voimahahmo käsikirjoitti muun muassa Junnu-sarjaa ja toimitti Kalle Viksari -vuosialbumia 1920-luvulta 1940-luvulle.

Viherjuuri vaikutti myös mainosmaailmassa ja saunakulttuurissa. Nekin puolet huomioidaan näyttelyssä. Sähköistävä yksityiskohta on Viherjuuren 1944 Saksasta saama ansioristi. Saatekirjeen on allekirjoittanut Adolf Hitler. Prenikka tuli ansioista saunasanoman edistämisessä.

Sekä Vainion että Viherjuuren huoneet ovat sisällöiltään hyvinkin oman näyttelyn veroisia. Tavaraa ja pieniä yksityiskohtia on hengästyttävän paljon. Ne palkitsevat tarkkaavaisen kävijän.

Muissa huoneissa on hieman väljempää. Historiaa käydään läpi tekijöiden kautta. Sarjakuvien oheen on koottu myös niihin liittyvää esineistöä.

Erkki Tantun

Rymy-Eetun nurkkauksessa on vanhat metsäsukset.

Tarmo Koiviston

Mämmilälle omistetussa nurkassa komeilee Posti-Aunen mopo.

Mauri Kunnaksen

Nyrok Cityä säestävät Remu Aaltosen risat soittimet. Ja niin edelleen.

Tekijöiden valikoima vaikuttaa sattumanvaraiselta, kun yhteen huoneeseen ei monia taiteilijoita mahdu.

Viimeinen huone on annettu Kutikuti-ryhmittymälle, jonka tunnetuimpia jäseniä on Tommi Musturi. Porukan Kutiilmaisjakelulehti täytti äsken viisi vuotta ja julkaisi komean Hesarin kokoisen juhlanumeron. Kutikuti on tehnyt huoneestaan värikkään installaation.

Yhteys sarjakuvien ja esineistön välillä vaihtelee. Enimmäkseen näyttely on hyvinkin tiivis, mutta toisinaan tulee mieleen, että ehkä sarjakuvaa voisi esitellä myös aivan omilla lihaksillaan. Kesällä siinä onnistui hienosti Salon taidemuseon Telttaretki-näyttely.

Harri Römpötti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää