Kulttuuri    |   teatteri

Annat vaan kaikkes

Jukka Puotila tekee hirveän, hilpeän ja koskettavan roolin Maaninkavaaran valmentajaisänä.

Tilaajille

Miika Nousiainen: Maaninkavaara. Kansallisteatteri, Omapohja. Dramatisointi ja ohjaus Minna Leino, lavastus ja puvut Anna Sinkkonen, valo-, ääni- ja videosuunnittelu Petri Tarkiainen. Rooleissa Jukka Puotila ja Marja Salo.

Annat vaan kaikkes "Me ollaan kansa, joka osaa oksentaa." Tällaiseen karskiin ylpeyteen kasvattaa isä juoksijatytärtään Miika Nousiaisen

Maaninkavaara-romaanissa, joka nyt on sovitettu Kansallisteatterin näyttämölle.

Kehumisen ansaan tämä valmentaja ei lankea, ei liioin avoimesti suremaan ensimmäistä valmennettavaansa, hämärissä olosuhteissa menehtynyttä poikaansa ja tämän mukana mennyttä elämänhalua.

Koska tytär haluaa pelastaa surevan perheen, hän alkaa juosta veljensä sijaan. Pian murrosikäinen ei muuta teekään kuin juoksee.

Tulokset paranevat, isän toivo kasvaa, mutta harjoitusmenetelmät käyvät yhä ankarammiksi.

Tyttären todelliset kiinnostuksen kohteet ovat ihan muualla, vanhempien parisuhde vetelee viimeisiään, mutta omia juoksu-unelmiaan kompensoivan talonmiesisän hybrikselle ei näy ääriä. Ennen kuin lopussa, jossa ne puristavat ilmat ihmisestä.

Kestävyysjuoksu näyttäytyy Maaninkavaarassa kansallisena projektina ja traumana, mutta yhden miehen elämänsisältönä se on myös metafora monelle: suomalaisuudelle, sankaruudelle, sukupolvierolle, maskuliiniselle mykkyydelle, tukahdutetuille tunteille. Elämälle. Sille, miten mahdotonta on elää toisen puolesta tai toteuttaa jonkun muun unelmia.

Vaikka

Minna Leinon dramatisointi säilyttää aimo osan romaanin huumorista, näyttämötulkinta keskittyy isän ja tyttären suhteeseen, josta ohjauksen äärimmilleen pelkistetty estetiikka kuorii sosiaaliset koristelut. Ei niin, että oltaisiin norénlaisittain vereslihalla vaan tavalla, jossa kirjailijan koomiset juoksutukset patoavat taakseen kokonaisen sodanjälkeisen sukupolven ja isien puhumattomuuden.

Leinon sovituksessa ja ohjauksessa aikoja on yhtä aikaa monta, henkilöitäkin enemmän kuin yleisölle näytetyt kaksi. Silti ajatus pysyy kirkkaana ja paketti pääasiassa hyvin kasassa.

Vaikka urheilu taideteoksen teemana kiinnostaisi, voi puolitoistatuntisenkin aikana puutua kirjailijan ajoittaiseen nokkelointiin ja pinnalliseen yhteiskunta-analyysiin.

Marja Salo tekee ilahduttavan pakottomasti teinistä opiskelijaksi kasvavan tyttären - niin suloinen ja lapsekkaasti puhuva kuin Salo onkin, 31-vuotias näyttelijä olisi kiinnostavaa nähdä joskus muussakin kuin lapsen roolissa.

Pitkästä aikaa muutenkin kuin sivuhenkilönä tai omassa show'ssaan esiintyvä Jukka Puotila on kerrassaan erinomainen valinta isäksi.

Paavo Nurmi, Kaarlo Maaninka ja Hannes Kolehmainen ovat karrikoidulle perheenpäälle yhtä kuin isänmaa ja uskonto. Koti hajoaa, tytär lakkaa juoksemasta, työpaikka menee alta ja ainoa ystäväkin pettää ja kuolee - kaikki tämä muutamassa minuutissa. Jäljelle jää hyvin hiljainen mies.

Ensi-illan jännitys ilmeni lievänä takelteluna, mutta katsojien edessä seisoi lähes nahattomaksi riisuttu ihminen, jonka arkuuteen ja yhtä aikaa hilpeään ja hirveään totisuuteen saattoi eläytyä yhtä hyvin kuin sokeaan intohimoon, ankaruuteen, pettymyksiin ja huolella kätkettyyn hätään.

Viime metreillä, juuri ennen maaliviivaa, näyttelijän aito liikutus ja kysymys syyllisyydestä nosti kyyneleet katsojankin silmiin.

Suna Vuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää