Kulttuuri    |   Kirjat

Filosofi hairahtui puna-Valpon pomoksi

Otto Brusiinin tiedeura tyssäsi punaiseen Valpoon, ja elpyi ulkomaiden kautta.

Tilaajille

Matti Rinne: Tohtori Brusiinin oikeusopillinen elämä. Teos. 266 s. 35 e.

Filosofi hairahtui puna-Valpon pomoksi Jo 1930-luvulla

Otto Brusiin (1906-1973) poikkesi akateemisesta ympäristöstään. Hän ei sympatisoinut oikeistoa, AKS:ää tai Saksaa, vaan vasemmistoa, kulttuuriradikaaleja ja Ranskaa. Ja hän tapaili polkuja, joille suomalainen oikeusfilosofia löysi vasta vuosikymmenten jälkeen.

Tohtori Brusiinin oikeusopillisen elämän kirjoittaja Matti Rinne korostaa olennaisia puolia: huippututkijaa ja omaleimaista ihmistä, ja sitä punamustaa varjoa, jonka Valpon päällikkyys 1945 hänen ylleen heitti.

Jos Brusiinia jo ennen sotia hivauteltiin yliopistolla, niin Valpon vuoksi hänet suorastaan tyrmättiin. Dosentuuria pantattiin viisi vuotta ja professuuri heltisi vasta 1960 - ja Turusta, koska Helsingissä hän oli kirottu.

Brusiinin suku oli sadan vuoden ajan omistanut Harvialan mahtikartanon Vanajassa. Se myytiin pois ennen Otto Brusiinin aikuisikää, ja hänellä oli varaa sivistyä monipuolisesti.

Lakimiehenä Brusiin intoutui tiede- ja taidefilosofioihin ja sai nimeä Nuoren Voiman Liiton Kerho 33:ssa ja Tulenkantajien seurassa. Kaksi tutkijajaksoa 1930-luvun Pariisissa aurasivat hänelle tietä meillä tutkimattomiin ranskalaisiin ja italialaisiin oikeusfilosofeihin, kuten Benedetto Croceen.

Marxilaisuus menetelmänä kiinnosti, kommunismi poliittisena todellisuutena ei.

Pariisista Brusiin luonnehti äidilleen: "Kommunismi on eräänlainen evankeliumi, uskonnollisten pelastusoppien kaltainen hurmos. - - suurelta osin giganttiset mittasuhteet saanut taiteellinen uni." "Painajaisuni", vastasi äiti.

Tuomarin harkinta normin puuttuessa -väitöksessään (1938) Brusiin muotoili sosiologissävytteistä oikeusteoriaansa. Ajatuksille ei tiedekunnassa hurrattu, mutta esimerkiksi Paavo Kastari tuli jo pitkälti samoille linjoille.

Keväällä 1945 Brusiin suostui päälliköksi Valpoon, jota kommunistit vyöryttivät haltuunsa. Henkilökunnan vaihtoi apulaispäällikkö Aimo Aaltonen - Skp:n ja sisäministeri Yrjö Leinon ohjein -, mutta Brusiininkin maine totta kai pilaantui.

Tohelot uusetsivät ja asekätkentäjutun pitkät pidätysajat olivat vastustajien kestokauraa. Brusiinin muistiinpanojen mukaan kaksi valpolaista juristia, "kommunistiset fanaatikot" Jorma Uitto ja Väinö Karhunen kiristivät häneltä - eroamisella uhaten - kovennusta tutkintavankien kuriin.

Brusiin tajusi pian Valpon virheekseen. Erään kirjeensä mukaan hän oli havitellut siitä "puolueetonta, asiallisella pohjalla toimivaa ja mahdollisimman pätevää elintä". Hän kiroaa ettei ollut oitis eronnut, vaan yrittänyt "härkäpäisesti kuukaudesta kuukauteen harjoittaa köydenvetoa Aaltonen & Leinoa vastaan." Eikä valvontakomission painekaan ollut vähäisimpiä.

Miksi Brusiin ylipäätään ryhtyi Skp:n työkaluksi?

Hän itse järkeili vuonna 1958: "Kun [professori T. M.] Kivimäki tyrmäsi dosenttihakemukseni vuodenvaihteessa 1944-45, ajauduin katkeroituneena Valpon päälliköksi." Syytä lie siinäkin, että 1945 Brusiin oli perheellinen mutta työtön mies, ja että ihanteisiin taipuvana hän ei ennalta arvannut viran kovia poliittisia reunaehtoja.

Matti Rinne heittää mainioita kuvia Valpon päälliköstä, joka ahtaan paikan tullen vetäytyy työhuoneeseensa soittelemaan pianoa - tai sairaslomalle. Jouluna 1945 pääministeri J.K. Paasikivi myöntyi vastahakoisesti Brusiinin eroon.

Kirjan kestävin lanka on siinä, miten Brusiin osasi ja jaksoi elvyttää tiedeuransa. 1950-luvun taitteessa hän kirjoitti saksaksi (ja kustansi itse) kaksi maailmalla korkealle noteerattavaa teosta ja keräsi ympärilleen oikeustieteilijöiden ajatushautomon, Theoria Iuris -kerhon.

Yliopiston ovi raottui pikkuhiljaa, mitä hänen ulkomailta saamansa luja arvostus edisti. Turun-kausi (1960-73) olikin jo menestys.

Rinne kokoaa Brusiinin elämän elementit tiheäksi teokseksi. Oikeusopilliset kiharatkin siliävät luettaviksi, sillä hän on rohjennut konsultoida Brusiinin ajattelua tuntevia, kuten professori Urpo Kangasta.

Käsillä on tasapainoinen elämäkerta: tiedettä ja politiikkaa, taidetta ja kulttuuria, myös elämän ja rakkauden hurmosta.

Veli-Pekka Leppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää