Kulttuuri    |   Kirjat

Lue Envallia, vaikutat viisaammalta

Kävelevä filosofi näkee tarkasti ja ehtii ajatella.

Tilaajille

Markku Envall: Toinen jalka maassa ja muita esseitä. WSOY. 195 s. 32 e.

Lue Envallia, vaikutat viisaammalta Markku Envallin kirja kirjalta jatkuva mielentyyneys alkaa vähitellen ärsyttää henkiseltä kypsyydeltään keskentekoisemmaksi jäänyttä lukijaa.

Tämänkertaisen esseekokoelman Toinen jalka maassa ärsyttävyyden huippu on Envallin kuvaama koe. Kun hän sai kahdelta kustannustoimittajalta kirjansa käsikirjoituksen arvion, hän ei avannut kirjeitä, vaan odotti puoli vuotta.

Sen jälkeen hän teki omat korjauksensa käsikirjoitukseen. Ja vasta sen jälkeen avasi kustannustoimittajien kirjeet. Vain todetakseen, että oli itsensä tekstistään vieroittaneena tehnyt 90-prosenttisesti samat korjaukset kuin ulkopuoliset lukijat.

Kertomus on tyylikäs, mutta niin ei tapahdu! Kukaan ei voi tehdä niin, ei hermo pidä! Minäkin revin aina Harri Haanpään kirjeet auki jo autossa, postilaatikon vieressä. Envall valehtelee kuin vaihtoauton myyjä!

Pahinta on, että uskon Envallin tosiaan tehneen niin.

Tästä lähtökohtaisesta eriarvoisuudesta rauhoittuen totean kuivasti, että Envall on jälleen kirjoittanut viisaan kirjan, mitenkäpä muutenkaan.

Täydentäviin yksityiskohtiin mennäkseni: Envallin esseiden kotimaisuusaste ja perinteinen kirjallisuuspitoisuus ovat poikkeuksellisenkin korkeita.

Hän aloittaa arjen ilmiöillä. Nimiessee Toinen jalka maassa kuvaa kävelyn ikiaikaisia riemuja.

Sitä seuraava Kadonneen hiljaisuuden metsästys pohtii äänimaisemaamme. Kirjoitus kiinnosti jo siitäkin syystä, että olen lähes kymmenen vuotta seurannut alan tutkimusta käsivarren mitan päästä. Envallin havainnot ovat tasapainoisesti arjessa ja nykyajan muutoksissa liikkuvia.

Mutta todettakoon, että niin ääni- kuin valosaasteen kohdalla vallitseva äänilaji on aina jonkinlainen nostalgia. Tähtikirkas yö ja rikkumaton hiljaisuus ovat urbaanille nykyihmiselle niin kalliita menetyksiä, että on parempi olla pohtimatta niiden takaisin saamista tarkemmin.

Kotimaista kirjallisuutta käsittelevät esseet ovat vähän yllättäenkin Envallin tekstien parhaat.

Sodan enkeli analysoi Runebergin

Torpan tyttö -runon kautta entisen kansallisrunoilijan sairasta militaristista uhrimieltä.

Erään abortin arvet etsii Uuno Kailaan kätkettyä runoteemaa, josta muistan keskustellun jo aikanaan yliopistolla.

Mutta puuttuu Envall nykykirjallisuuteenkin. Hän on lukenut sana sanalta Antti Tuurin

Pohjanmaa-sarjan ja analysoi kirjailijan tunnetuinta ja kaikkialle levinnyttä brändiä eli epäsuoraa esitystä.

Kirjan hienoin kirjallisuusessee on tutkielma Saima Harmajan

Nuoresta enkelistä. Hyvän, pahan ja Jumalan sallimuksen korkealentoisista ajatuksista se laskeutuu lopussa hiukan arkisesti lapsenkasvatuskysymyksiin, mutta se ei suuremmin tekstiä haittaa.

Envall kirjoittaa usein arkikokemusta, tunnustusta, periaatteita ja filosofiaa, jos ei nyt aivan samassa lauseessa niin samassa esseessä kuitenkin.

Kirjan elokuvaesseistä ( Kurosawa, Tarkovski) kiinnostavin on sekin vähän epäenvallimaisesti kotimainen, Mikko Niskasen

Kahdeksan surmanluotia, vaikka yhtä paljon kuin filmi, Envallia näyttää innostaneen tyyni, kärsivällinen istuminen Bio Rexissä lyhentämätöntä versiota katsellen.

Ilman uskonnollista esseetä ei agnostikko-uskonnonpohtija Envallista pääse. Tuhlaajapojan sovittamisfilosofiasta vapaa varauksettoman isänrakkauden apoteoosi onkin kirjan toinen helmi Harmaja-esseen ohella.

Envallissa on kummallisia piirteitä. Hän ei ollenkaan välitä, onko jokin kirja kaanonissa vai ei. Piittaamattomuuden osoittaa essee Risto Saarisen

Jeesus Jokisen tapaus -romaanista.

Kaikkein mielenkiinnottomimpia tekstejä koko kirjassa ovat sen päättävät kirjailijantyön arkea kuvaavat esseet. Niissä on vähän uutta, ja tuntuu siltä, että Villa Kiven ympärillä harmaantuva kirjailijajengi ei oikein osaa kuin voivotella nykymaailman menoa.

Esimerkiksi kirjamessujen autuudesta en ole koskaan kuullut kenenkään kirjailijan olevan muuta mieltä kuin Envall on.

Mutta eipä mitä. Kaikkineen, lue Envallia, vaikutat viisaammalta itsekin!

Matti Mäkelä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää