Kulttuuri

Onko sinussa sitä jotakin, mitä kamera rakastaa? Tamperelaismuusikkojen hovikuvaaja kertoo, mistä fotogeenisyys syntyy

Valokuvaaja Harri Hinkka muistaa aina uransa ensimmäisen todella fotogeenisen ihmisen.

Oli ehkä vuosi 1992, kun Harri Hinkka, (s. 1965) aloitteli uraansa valokuvaajana. Eräänä päivänä studioon asteli kokemattoman oloinen nuori nainen, joka halusi kerätä kuvia mallikansioonsa.

Hinkka katsoi naista hieman epäillen. Nainen oli pyöreäposkinen ja iholla oli jälkiä aknesta. Vartalokaan ei ollut vallitsevien mallinormien mukainen.

”Taitaa tulla pitkä sessio” Hinkka mietti itsekseen ja latasi 24 ruudun kinofilmin kameraansa.

Nainen laittoi meikin kuntoon ja asettui paikalleen.

Hinkka painoi silmänsä kameran etsimeen.

Nainen näytti uskomattomalta.

”Hän hymyili ja samalla hänen silmiinsä syttyi valo”, Hinkka kertoo. ”Tajusin, että nyt kymmenen ruutua riittää eikä enempää tarvita.”

Hinkka oli kohdannut uransa ensimmäisen todella fotogeenisen ihmisen.

”Vielä tälläkin hetkellä muistan hyvin, miltä hän näytti silloin.”

Tämän jälkeen tamperelaiskuvaajan studioon on astellut paljonkin ihmisiä, joita kamera jostain kumman syystä tuntuu rakastavan. Hän on keskittynyt urallaan nimenomaan henkilökuvaukseen ja hänet on palkittu kahdesti Vuoden muotokuvaajana.

Tunnetuimpia ovat hänen suomalaismuusikoista ottamansa muotokuvat, joista hän pitänyt useampia näyttelyjäkin. Parhaillaan tamperelaishotellin aulassa on esillä hänen Eppu Normaalista vuosien varrella ottamiaan kuvia.

Kuvattujen muusikkojen joukkoon mahtuu niin fotogeenisiä kuin fotogeenittömämpiäkin tapauksia.

Fotogeenisyyden määrittelyn hän myöntää vaikeaksi.

”Jotkut ihmiset vain onnistuvat valokuvissa toisia paremmin”, hän sanoo. ”Se ei tarkoita, etteikö jokaisesta saisi hyvää kuvaa, mutta toisista sellaisen ottaminen vain vaatii vähemmän aikaa.”

Sanakirjassa fotogeenisyys määritellään yleensä ominaisuudeksi, joka saa henkilön onnistumaan valokuvissa poikkeuksellisen hyvin, vaikka tämä ei tosielämässä saisi aikaan vastaavaa vaikutusta.

Syitä ilmiöön ei ole pystytty pätevästi määrittelemään, mutta yleisesti sen on arvioitu johtuvan henkilön karismasta sekä fyysisistä tekijöistä, kuten kasvojen rakenteesta ja jopa valoa poikkeuksellisen kauniisti heijastavasta ihosta.

Hinkka pitää tärkeänä asennetta.

”Fotogeeniset ihmiset on usein hyvin tietoisia itsestään. Kuvauksissa he kuitenkin osaavat välittämättä liikaa tilanteesta. He tietävät jo miltä näyttävät ja osaavat olla riittävän rentoja.”

Yksi fotogeenisyyden mittari voisi olla kuvien onnistumisprosentti. Hinkan kuvattavista sellaisia ovat muun muassa Ismo Alanko, Dave Lindholm ja Pate Mustajärvi.

Fotogeenisyys tarkoittaakin hänelle jotain aivan muuta kuin pelkkää kauneutta.

”Kauniista henkilöstä saa helposti kauniin kuvan, mutta mielenkiintoisen kuvan ottaminen on paljon vaikeampaa”, hän sanoo.

Suuria lavojakaan hallitsevan esiintyjän lavakarisma ei välttämättä välity valokuvissa, vaan joskus Hinkka joutuu kuvaustilanteessa jopa karsimaan lavalla syntyneitä maneereita.

Hyvän muotokuvan ottamiseen ei hänen mielestään tarvita suurta avautumista.

”En oikeastaan usko, että kuvaustilanteessa kohde varsinaisesti paljastaa itseään. Enemminkin uskon, että jos katsoja näkee siinä sellaisen ulottuvuuden, niin se saattaa olla hänen omassa silmässään.”

”Minusta valokuva on kuitenkin kuori. Se on kuori ihmisestä.”

Mietin tässä vaan että mun tutusta saa älyttömän nättejä kuvia vaikka hän on .. no aika ruma.. Ja itsestäni tulee taas yleensä AINA aivan järkyttäviä kuvia vaikka pidän itteeni ihan kauniina.

Viesti demi.fin keskustelupalstalla.

Itsestään otettuihin kuviin kroonisesti tyytymättömiä Hinkka tyynnyttää valokuvauksen opettajaltaan kuulemallaan selityksellä. Tämän mukaan mikään ei korjaa ihmisen kuvaa niin paljon kuin oma silmä ja vieläpä haluttuun suuntaan.

Näin ihminen osaa kääntää peilissä paremman puolensa itsensä ihailtavaksi, mutta valokuva saattaakin sitten olla yllätys.

Lisäksi suomalaisen perusluonteeseen tuntuu kuuluvan kriittisyys omia kuvia kohtaan.

”En pidä itseäni mitenkään fotogeenisenä vaan katsellessani kuvia itsestäni tunnen oloni lähinnä kiusaantuneeksi”, Hinkka tunnustaa.

”Minusta selfiet tekevät suomalaisille todella hyvää, sillä niiden ottaminen väkisinkin liennyttää kamerapelkoa.”

”Kuvaustilanteessa onnistumisen kannalta tärkeintä kun on ottaa rennosti ja ajatella positiivisesti.”

Ja vielä viimeinen neuvo ennen räpsähtämistä:

”Kannattaa kuvata yläkulmasta. Silloin näyttää hoikemmalta.”

Hinkka valitsi kuvaamiaan fotogeenisiä henkilöitä. Kuvan alla hän perustelee valintansa.

Ismo Alanko

Ismossa fotogeenistä on se, että hän on niin elastinen, siinä olemisessa on kevyttä liskoa. Hänen vartalossaan on samanlaista taipuisuutta vartalossaan kuin useilla kuvaamillani naismalleilla. Ismo taipuu monenlaiseen. Hänellä on vartalonhallinta kunnossa. Myös katseessa on tiettyä mystiikkaa ja kasvonpiirteissä sopivaa kulmikkuutta. Ismon kanssa on helppo tehdä paljon erilaisia kuvia.

Pate Mustajärvi

Paulin kasvoissa on hienot muodot, mikä tekee niistä mielenkiintoiset. Tässä kuvassa hän on ikoninen patsas, kuten monissa muissakin, ja mielestäni kiinnostava kysymys on, missä vaiheessa hän on muuttunut sellaiseksi. Paulia ei juurikaan tarvitse ohjata vaan hän tietää, mitä haluaa. Kokemus tuo itsevarmuutta ja itsevarmuus tekee hänestä uskottavan. Luulen, että myös keskinäinen luottamuksemme näkyy lopputuloksessa.

LouLou D’vil

Tässä on burleskitaiteilija LouLou. Hänessä on mielestäni asennetta. Usein korkeat poskipäät näyttävät kuvassa hyvältä, niin hänelläkin. Muistan lukeneeni, että esimerkiksi James Deanin kasvojen on tulkittu olleen kulmikkuudessaan erittäin fotogeeniset.

Dave Lindholm ja Otto Donner

Tässä kuvassa on läsnä stabiilia karismaa. Herrat tulivat studioon ja asettuivat istumaan täysin tietoisena itsestään ja ulkonäöstään. Otoksia ei tarvittu kymmentä enempää, mikä on Davelle tyypillistä. Olen kuvannut häntä jo parikymmentä vuotta, ja aina hänessä on ollut jotain sellaista, mistä kamera pitää. Kuvaussessiot kestävät yleensä vain parikymmentä minuuttia, koska onnistumisprosentti kuvissa on niin hyvä.

Martti Syrjä

Tässä näkyy Martti Syrjän rohkeus heittäytyä. Hän ei pelkää näyttää karulta ja karskilta, rumaltakin. Se tekee hänestä yhtyeen fotogeneettisimmän hahmon; huomio kiinnittyy yleensä Marttiin. Tämä muuten kuvattiin studion sijasta hervantalaisessa baarissa, joka auttoi oikean tunnelman löytymiseen.

Tapani Perttu

Tapani Perttu on karismaa pullollaan. Hän on ammattilainen korkeimmalla tasolla. Sanoin hänelle esimerkiksi kuvauksissa, että ’otas vähän tapani perttua silmiin’ ja sen hän sitten teki. Valokuvaaminen on dialogia: pitää osata pyytää ja pitää osata antaa. Monet fotogeeniset ihmiset osaavat hymyillä pelkillä silmillään ja Tapani Perttu kuuluu heihin.

Korjaus 10:51: Burleskitaiteilijan nimi on LouLou, ei Lulu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvaus
 • Pop- ja rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää