Kulttuuri

Helsingin kaupungin taidemuseossa Hamissa nähdään ensi vuonna kotimaista taidetta: Sallinen, af Enehielm, Nelimarkka, modernismi

Ai Weiwein tai Yayoi Kusaman kaltaisia taiteen supertähtiä ei löydy Hamin ohjelmistosta 2017

Ensi vuonna Helsingin kaupungin taidemuseon Hamin ohjelmistossa on kotimaista taidetta Tyko Sallisesta Cris af Enehielmiin ja Ola Kolehmaiseen.

Syksyllä 2015 suurremontin jälkeen uudelleen avautunut museo on kerännyt ensimmäisen vuotensa aikana yleisöryntäyksen taiteen supertähtien Ai Weiwein ja Yayoi Kusaman näyttelyillä, mutta sen kaltaisia kansainvälisiä hittinäyttelyitä ei ensi vuodelle ole luvassa.

Vuoden avaa 27. tammikuuta Tyko Sallisen (1879–1955) näyttely. Sallinen tunnetaan suomalaisen ekspressionismin kärkinimenä. Esille tulee noin 50 Sallisen maalausta, painopisteenä 1910-luvun tuotanto. Näyttely pohjautuu Bäcksbackan kokoelmiin, jotka liitettiin Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmiin 1970-luvulla. Niihin kuuluu muun muassa Mirri (1910). Sallinen tunnetaan erityisesti puolisostaan Mirristä eli Helmi Vartiaisesta tekemistään muotokuvista.

Tammikuussa 2017 uudistetaan myös Hamin Tove Jansson -gallerian ripustusta. Esille tulevat Janssonin Strömbergin Pitäjänmäen tehtaaseen tekemät seinämaalaukset. Näyttelyn aikana pääsee myös seuraamaan yhden seinämaalauksen kunnostamista.

Helmikuussa avautuu Eva Törnwall-Collinin (1896-1982) näyttely, joka on ensimmäinen laaja esittely taiteilijan tuotannosta hänen kuolemansa jälkeen.

Maaliskuussa avautuu puolestaan viiden museon suurhanke, suomalaista modernismia esittelevä Modernia elämää -näyttely. Arkkitehtuuria, muotoilua, valokuvaa ja kuvataidetta yhdistävä näyttely syntyy Hamin, Alvar Aalto -säätiön, Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Suomen valokuvataiteen museon yhteistyönä.

Toukokuussa on vuorossa Cris af Enehielm (s.1954), joka tunnetaan kuva- ja performanssitaiteilijana, näyttelijänä, ohjaajana sekä puku- ja lavastesuunnittelijana. Hamin kokoelmista koottu näyttely painottuu hänen 1980- ja 1990-luvuilla syntyneisiin maalauksiinsa. Esille tulevat myös hänen monumentaalimaalauksensa, jotka sijoitetaan näyttelyn jälkeen Helsingin ruotsinkieliseen työväenopistoon Arbikseen.

Elokuussa avautuu Anna Retulaisen (s. 1969), Elina Merenmiehen (s. 1967) ja Jukka Korkeilan (s. 1968) yhteisnäyttely Nautinto.

Syyskuussa vuoronsa saa Eero Nelimarkka (1891–1977), jonka tuotantoa esitellään uudesta kulmasta, erityisesti varhaisia teoksia painottaen.

Joulukuussa avautuvat kuvanveistäjä Pekka Kauhasen (s. 1954) ja valokuvaaja Ola Kolehmaisen (s. 1964) näyttelyt.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näyttelyt
 • Kuvataide
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää