Kulttuuri

Galleriaperheen vesa Frej Forsblom palasi Turkuun ja toi mukanaan kansainvälisen taidekaupan maailman – ja sen hinnat

Makasiini Contemporary -gallerian avajaisnäyttely esittelee uuden toimijan linjan, ja se kulkee New Yorkin ja Turun välillä

Suomalaisen galleriakentän painopiste siirtyi eilen piirun verran Helsingin keskustasta kohti länttä, kun Makasiini Contemporary avasi illalla ovensa Turussa Tuomiokirkon varjossa.

Niin sanottuun Maaherran makasiiniin remontoitu galleria aloittaa kansainvälisellä ryhmänäyttelyllä, jossa on yksi teos kultakin taiteilijalta – New Yorkissa työskenteleviltä Keltie Ferrisiltä, Rashid Johnsonilta, Luis Gispertiltä ja Jacob Hashimotolta, turkulaisilta IC-98:lta ja Heikki Marilalta sekä Klaus Kopulta ja Tiina Elina Nurmiselta. Valokuvataiteilija Tiina Itkoselta on esillä suurempi sarja Grönlannissa kuvattuja valokuvia.

Avajaisnäyttelyn taiteilijalista on viesti: nyt ei pelata maakuntaliigassa vaan lähtökohdat ovat kansainväliset. Kaikki näyttelyn taiteilijat ovat alallaan tunnettuja ja arvostettuja. Kovimmassa nosteessa heistä on ehkä afroamerikkalaisesta historiasta ammentava Rashid Johnson (s. 1977), jonka mustalla saippualla ja vahalla kaakelipinnalle tehty teos The Crowd (2015) tervehtii galleriakävijää heti ovella.

Syyskuussa Johnsonin näyttely New Yorkin Hauser & Wirth -galleriassa sai New York Timesin taidekriitikko Roberta Smithiltä loistavan arvion.

Kansainvälinen maine näkyy myös kansainvälisinä hintoina: Johnsonin teoksesta saa Makasiinissa maksaa 153 000 euroa siinä, missä Tiina Itkosen valokuvateoksia saa edullisimmillaan muutamalla tuhannella eurolla.

Makasiini Contemporary on Turussa rohkea veto. Kaupungissa on vain muutamia kaupallisia, ei taiteilijaliittojen ja -yhdistysten ylläpitämiä gallerioita, ja nekin keskittyvät lähinnä kotimaiseen taiteeseen.

Makasiinin galleristi on monelle tuttu kasvo Helsingistä: Frej Forsblom, 43, työskenteli pitkään isänsä Kaj Forsblomin galleriassa, joka sijaitsee Ruttopuiston laidalla. Forsblomit johtivat Galerie Forsblomia rinnakkain, ja Frej Forsblom vastasi erityisesti gallerian kansainvälisestä toiminnasta, kuten Miamin, New Yorkin ja Madridin taidemessuista.

”Mutta Turusta kaikki alkoi”, sanoo Frej Forsblom.

Kun Frej oli lapsi, Kaj Forsblom pyöritti Grafiart-galleriaa ensin Turun Eerikinkadulla ja sitten Yliopistonkadun ja Aninkaistenkadun kulmassa. Frejn äiti piti puolestaan kehystysliikettä Kauppiaskadun ja Maariankadun kulmassa.

Sattumoisin Makasiini Contemporary avautui 17. marraskuuta, samana päivänä kun isä-Forsblomin ensimmäinen galleria 39 vuotta sitten.

Frej Forsblom opetteli alan työt perusteista asti.

”Oli se sitten kehystämössä tai galleriassa, siitä lähdettiin, että kaikki osa-alueet pitää osata ainakin jollain tasolla”, hän kertoo. ”Kehystysliikkeessä homma aloitettiin kellarista kehyksiä tekemällä ja galleriassa ripustamalla.”

Frej Forsblom sanoo tienneensä jo 13-vuotiaana että hänestä tulee galleristi. Ensimmäisen näyttelynsä Forsblom ripusti Grafiartissa 16-vuotiaana. Taiteilija oli laatikkoteoksistaan tunnettu Juhani Harri.

Täysipäiväisesti hän lähti perhebisnekseen kuitenkin vasta vuonna 2004. Galerie Forsblomissa Helsingissä vierähti 11 vuotta.

Päätös omasta galleriasta kypsyi pikkuhiljaa.

Vuosi sitten Forsblom muutti takaisin Turkuun. Kaupunki oli muuttunut kymmenessä vuodessa eurooppalaisemman tuntuiseksi. Oli ravintoloita ja kahviloita, ja Aurajoen ranta oli herännyt eloon uudella tavalla.

Sopiva galleriatila löytyi pitkän etsiskelyn päätteeksi, sattumalta. Turun yliopistosäätiö etsi vuonna 1832 rakennettuun Maaherran makasiiniin vuokralaista. Aikoinaan hevos- ja vaunutallina palvellut rakennus tarjoaa gallerialle nyt noin 200 neliömetrin tilat.

Aiemmin syksyllä Forsblom kertoi HS:n haastattelussa haluavansa pyörittää galleriaa nyt omista lähtökohdistaan.

Erityisesti Forsblom haluaa tehdä töitä oman ikäpolvensa eli uransa keskivaiheilla olevien taiteilijoiden kanssa, kuten hän teki Helsingissäkin. Heidän rinnalleen hän aikoo tuoda nuoria taiteilijoita.

Makasiinin kevätnäyttelykauden avaa nuori Viljami Heinonen (s. 1986), sitten tulevat Markus Konttinen (s 1957), newyorkilainen Fabian Marcaccio (s. 1963) ja sitten pissaava poika -veistoksestaan tunnettu Tommi Toija (s. 1974).

”Kasvamisen prosessi kiinnostaa minua valtavasti”, Forsblom sanoo – sekä taiteilijan kasvaminen että galleristin ja taiteilijan välisen yhteistyön kehittäminen.

Galleristin työsarkaan kuuluu muun muassa taiteilijoiden sparraamista, näyttelyiden tekemistä, asiakassuhteiden hoitoa, yhteistyötä museoiden kanssa ja taiteilijoiden esittelyä keräilijöille niin Turussa kuin ulkomaillakin.

Mutta ensin pitää saada galleria auki. Päivää ennen avajaisia katolla vielä paukutettiin ja sisällä hääräsi remonttiväkeä huomioliiveissään. Taiteilijakaksikko IC-98 eli Visa Suonpää ja Patrik Söderlund oli tullut installoimaan omaa teostaan.

Pojan lähtö perheyrityksestä ei Frej Forsblomin mukaan ollut välirikko.

Yleensä taiteilijalla on kussakin maassa yksi galleristi, mutta Forsblomit tekevät yhteistyötä muun muassa Heikki Marilan ja Jacob Hashimoton suhteen.

Kun Forsblomilta kysyy, mitkä kolme asiaa hän on oppinut isältään galleriabisneksestä, hän liikuttuu yllättäen lähes kyyneliin.

”Kova kysymys”, hän sanoo sitten. ”Niin paljon. En minä olisi tässä ilman isääni.”

Perhebisneksessä taidetta on eletty kokonaisvaltaisesti ja töitä tehty paljon. 11 vuoden työkokemus Galerie Forsblomissa tuntuu 20 vuodelta, Forsblom sanoo.

”Olen saamastani opista valtavan kiitollinen.”

Isältään hän kertoo oppineensa muun muassa periksiantamattomuutta. Ja sen, että taidetta täytyy nähdä hirveän paljon: käydä näyttelyissä ja taiteilijoiden studioilla. Se on ainoa tapa harjaannuttaa silmää. Se ei päde vain galleristeihin vaan kaikkiin jotka haluavat ymmärtää taidetta.

”Musiikista oppii kuuntelemalla ja taiteesta katsomalla. Se vaatii toistoa”, Forsblom sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Galleriat
 • Näyttelyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää