Kulttuuri

New York polvillaan suomalaisnaisten edessä – he valloittavat sovinismin linnakkeen

New Yorkin media on polvillaan, kun Kaija Saariaho ja Susanna Mälkki tuovat ”maailman suosituimman nykyoopperan” Metropolitan-oopperaan.

New York ”Tämä on aivan hullua!” säveltäjä Kaija Saariaho puuskahtaa New Yorkin Metropolitan-oopperassa L’Amour de loin eli Kaukainen rakkaus -oopperansa kenraaliharjoituksen väliajalla.

Arvostetuin media New York Timesista New Yorkeriin, Wall Street Journaliin, Financial Timesiin ja ranskalaiseen Le Mondeen pommittavat häntä ja kapellimestari Susanna Mälkkiä haastattelupyynnöin ja toistuvin ennakkojutuin.

Tällaista ennakkojulkisuutta ei Jean Sibeliuskaan kokenut ennen teostensa esityksiä.

Eikä yksikään populaarimusiikin tähtemme Nightwishista britannialaisessa kykykilpailussa pärjänneeseen Saara Aaltoon ole saanut vastaavaa perinteisten laatumedioiden huomiota.


”On valtava juttu, että suomalaisen kulttuurin helmi esitetään nyt maailman parhaassa oopperatalossa”, Mälkki sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oli Metropolitan paras tai ei, ainakin jokainen artikkeli hehkuttaa myös Suomea klassisen musiikin ja tasa-arvonkin poikkeuksellisena menestyjänä.

Saariahon ja Mälkin maine on ansaittu jopa erityisen kompromissittoman ja joillekin vaikea­tajuisen nykymusiikin keinoin.

”Tämä on jo häiritsevää. New Yorkerin toimittaja seurasi minua vaikka kuinka kauan ja kirjoitti sitten huulipunan käytöstäni”, Saariaho ihmettelee.

Se oli toki vain sivulause ja New Yorkerin yritys muistuttaa siitä, mikä tässä produktiossa on Yhdysvalloissa yhä vaan niin ihmeellistä – yhdysvaltalaisten mielestä.

Säveltäjä Kaija Saariaho on nainen! Ja niin on myös Metropolitanissa nyt debytoiva Helsingin kaupunginorkesterin yli­kapellimestari Susanna Mälkki!


Saariahon ja Mälkin menestys ei sinänsä ole uutta. Saariahon teoksia ovat kantaesittäneet niin Berliinin kuin New Yorkin filharmonikot, ja hän oli Carnegie Hallin nimikkosäveltäjä.

Mälkki on johtanut mainittuja orkestereita muiden huippujen ohella. Hän on myös pariisilaisen Ensemble intercontemporainin entinen taiteellinen johtaja ja Los Angelesin filharmonikkojen tuleva päävierailija.

Naiseus onkin Yhdysvalloissa uutinen vain siksi, että Metro­politan ei ole esittänyt yhtään naisen säveltämää oopperaa sitten vuoden 1904. Mälkki puolestaan on vasta neljäs nainen, joka johtaa tässä oopperatalossa.


Eikö ole siis luonnollista, että epäkohtaa päivitelleet instituu­tiot ja media hehkuttavat aikojen paranemista? New York Times puhuu ”lasikaton särkemisestä”.

”Hehkuttakoon vaan, vaikka minä olen aivan kyllästynyt ­aiheeseen”, Saariaho sanoo. ”Luin juuri säveltäjä Pauline Oliverosin haastattelun New York Timesista vuodelta 1970. Ihan samoja juttuja siinäkin.”

Niinpä. Otsikko oli ”älä kutsu heitä naissäveltäjiksi”.

Saariaho pysähtyy miettimään. Kyllä sekin jostain kertoo, että vuoden 1970 kysymyksiä pidetään yhä ajankohtaisina.

”Kun minut on hyväksytty, olenko luullut, että se on laajempi trendi? Tiedän, että myös yli 20-vuotiaan tyttäreni ikätovereilla on entisenkaltaisia ongelmia.”


Monessa asiassa on menty myös taaksepäin.

”Rasismia vastaan käytiin iso taistelu jo vuosikymmeniä sitten, ja se on taas nousussa.”

Yhdysvallat äänesti presidentiksi Donald Trumpin, jonka retoriikka ei aina ole korrekteinta naisia ja etnisiä vähemmistöjä kohtaan.

”Se on jo muuttanut ilmapiiriä tässä maassa. Monet nuoret ovat todella järkyttyneitä.”

Palataan teokseen. L’Amour de loin ei ole vain kaikkien aikojen menestynein suomalaisooppera.

”Se on myös aikamme esitetyin nykyooppera koko maailmassa”, Susanna Mälkki arvioi.


Tämä voi olla totta. Kantaesitys oli Salzburgin festivaalilla vuonna 2000, jolloin New York Times ylisti sitä parhaaksi oopperaksi vuosiin. Peter Sellarsin alkuperäisohjaus jatkoi Pariisiin, Helsinkiin ja Santa Fen festivaalille.

”Ja sitten tästä oopperasta tehtiin uudet ohjaukset myös Lontoon English National Operaan, Torontoon, muutamaan saksalaiskaupunkiin, Berniin, Bergeniin ja Osloon. Robert Lepage teki ohjauksen Quebeciin, ja juuri se produktio tulee nyt New Yorkiin”, Saariaho kertoo.

Lepagen piti tehdä jo kantaesitysproduktio Salzburgiin, mutta hän oli liian kiireinen.

”Menetetty tilaisuus! Kun kuulin Kaijan musiikin, toivoin saavani uuden mahdollisuuden. Ja nyt se toteutuu!” Lepage sanoo.


Saariahon salaperäinen musiikki tutkailee sointuisien hälyjen ja sävelten rajapintaa tuhansin eri tavoin. Mutta myös Amin Maaloufin ranskankielinen libretto kiinnostaa kansainvälisesti.

L’Amour de loin on trubaduuritarina, mutta se kertoo myös miehestä, joka etsii itseään ja kotimaansa menettäneestä naisesta, jonka koko olemassaolo on kaipuuta, sekä heidät yhdistävästä Pyhiinvaeltajasta, jonka voi nähdä miehenä, naisena, androgyyninä tai itse kohtalona”, Saariaho kertoo.

Tarina on siis universaali. Mälkin mielestä musiikkikaan ei ole vain suomalaista, vaan universaalia.

”Vaikka L’Amour de loin on ­uudenaikaista hälyäänineen ja elektroniikkoineen, se on myös klassinen teos, jossa alkusoiton ainekset palaavat lopussa kaikella koetulla rikastettuna.”

Saariahon suunnanmuutos tapahtui vuosi tämän oopperan jälkeen, 11. syyskuuta 2001.

”Matkustin tämän oopperan konserttiesityksestä Lontoosta kotiin Pariisiin, ja ihmettelin, kun mieheni katsoi televisiota keskellä päivää. Sitten näin toisen lentokoneen iskeytyvän kaksoistorneihin. Se murskasi turvallisen maailman, jossa musiikkini kanssa elin. Se pakotti katsomaan maailmaa uudesta kulmasta.”

Seuraava ooppera Adriana Mater sijoittui nykyajan sotaan ja pohti raiskauksen, syntymän ja anteeksiannon mahdollisuuden problematiikkaa. La pas­sion de Simone kertoi Simone Weilistä ja tämän itsetuhoisista protesteista vääryyttä vastaan.

Mutta ei Kaukainen rakkauskaan ole turvallinen tarina. Se kertoo kaipuusta, löytämisestä ja miehen kuolemasta, jonka jälkeen kuvataan vielä naisen surutyön viisi vaihetta.

”Jo Salzburgissa miehet ryhtyivät vilkuilemaan kelloaan, kun miespäähenkilö kuoli. Ja naiset kiinnostuivat, kun tarina ei loppunutkaan siihen.”

Saariahon kolmas ooppera oli Émilie ja neljäs Only the Sound Remains tulee Suomeen ensi vuonna. Nyt Saariahon pitäisi säveltää viides oopperansa Sofi Oksasen tekstiin. Kantaesityksen on tilannut Lontoon Covent Gardenin Royal Opera House vuodeksi 2020.

”Libretto on jo valmis. Nyt ei tarvitse kuin säveltää, kunhan tästä pyörityksestä selviän”, Saariaho sanoo.

Kaija Saariahon L’Amour de loin New Yorkin Metropolitan-oopperassa 1. joulukuuta al­kaen. Oopperan livestriimaus Finnkinon teattereissa 10.12. ja uusinta 13.12.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  2. 2

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  3. 3

   Helsinki kiristää linjaansa: Päiväkotilapsia ei saa kuvata tunnistettavasti juuri mihinkään – päiväkotien omat Facebook-ryhmätkin muutetaan kaikille avoimiksi tietoturvaan vedoten

  4. 4

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseet

  5. 5

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi 90 miljoonan Eurojackpot-voittoa ei ole vieläkään lunastettu? Psykologi: "Voittajien aivoissa saattaa olla päällä nyt pieni hälytystila"

  7. 7

   Bank Norwegian tarjoaa suomalaisten talletuksille moninkertaista korkoa normaaliin verrattuna – nyt Norja aikoo puolittaa talletussuojan

  8. 8

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  9. 9

   ”Suomessa on liikaa hengailupäiväkoteja”, jyrähtää asiantuntija – Dosentti Marjatta Kallialan mielestä päiväkodeissa on pulaa motivaatiosta ja työmoraalista

   Tilaajille
  10. 10

   Elääkö Leijonien päävalmentaja kuplassa? Marjamäki höpisee outoja selityksiä: ”Olemme oikeilla jäljillä pelin kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  3. 3

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  4. 4

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  5. 5

   Helsinkiläisyrittäjä varasti yhdessä kehitetyn bisnesidean itselleen ja perusti oman firman muutaman viikon päästä – oikeus tuomitsi yrityssalaisuuden rikkomisesta

  6. 6

   Leijonat taipui kirvelevään tappioon Kanadalle ja putosi jatkopeleistä – Ruotsi hävisi Saksalle jatkoajalla

  7. 7

   Metroliikenne kulkee taas, mutta epäsäännöllisin vuorovälein – korvaava bussiliikenne lopetettu

  8. 8

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseet

  9. 9

   Miestä epäillään kymmenien poikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä Helsingissä – ”Epäillyllä on kyky kommunikoida samalla tasolla näiden poikien kanssa”

  10. 10

   Koulun liikuntasalin lattian alta paljastui muinaisia asuintaloja – valokuvat näyttävät, että Turun uumenissa on piilossa kokonainen kaupunki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  3. 3

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  7. 7

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yllättääkö Suomen yhdistetyn joukkue? Herolalta loistohyppy, Mutrulla vaikeampaa – HS seuraa joukkuekilpailun mäkiosuutta
  3. Helsinki kiristää linjaansa: Päiväkotilapsia ei saa kuvata tunnistettavasti juuri mihinkään – päiväkotien omat Facebook-ryhmätkin muutetaan kaikille avoimiksi tietoturvaan vedoten
  4. ”Suomessa on liikaa hengailupäiväkoteja”, jyrähtää asiantuntija – Dosentti Marjatta Kallialan mielestä päiväkodeissa on pulaa motivaatiosta ja työmoraalista Tilaajille
  5. Melania Trumpin vanhemmat saivat pysyvät oleskeluluvat Yhdysvaltoihin: hyötyivät maahanmuutto-ohjelmasta, jonka Trump haluaa lopettaa
  6. Peliyhtiö Rovion kasvu jäi alle ennusteiden, mutta liikevoitto kaksinkertaistui
  7. Yhdysvallat uusi 20 vuoden Aasian-ihmeensä naisten jääkiekossa – Kanada kaatui MM-finaalin trillerissä
  8. HS palasi kylään, jonka asukkaat vastustivat olympialaisia: Näyteikkunoissa on kitkeriä kylttejä kisajärjestäjille, toisilla bisnes kukoistaa
  9. Yli puolet viestinnän alan ammattilaisista on kokenut työssään seksuaalista häirintää – useimmiten häiritsijä on kollega
  10. Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille
  11. Tunti sitten
  12. Lindsey Vonn jäi taas ilman kultaa – alppiyhdistetty päättyi karvaaseen pettymykseen
  13. Näytä lisää