Kulttuuri

Valtuusto päättää tänään Guggenheimin kohtalosta – mitä Eteläsatamassa tapahtuu päätöksen jälkeen?

Jos valtuusto äänestää Guggenheimin puolesta, museoon palkataan työntekijöitä jo ensi vuonna. Jos äänestystulos on ei, tontti jää pääosin parkkipaikaksi ainakin joksikin aikaa.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää tänään keskiviikkona, rakennetaanko Helsinkiin Guggenheimin taidemuseo.

Jos päätös on myönteinen, eli jos enemmistö valtuutetuista ­äänestää sen puolesta, aivan ensimmäiseksi allekirjoitetaan sopimus Helsingin kaupungin ja Guggenheim Helsingin tukisää­tiön välillä.

Asiassa ei viivyteltäisi. Sopimus allekirjoitettaisiin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen (sd) mukaan varsin nopeasti.

Se on Guggenheim Helsingin tukisäätiön Ari Lahden mukaan pääpiirteissään jo valmis. Yksityiskohdat vielä tarkentuvat valtuuston päätöksen jälkeen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Guggenheim Helsinki sijoittuisi Eteläsataman alueelle yli 18 000 neliömetrin tontille, joka on tällä hetkellä suurimmaksi osaksi parkkipaikkana.


Eteläsatamalla tarkoitetaan Olympialaiturista alkavaa, Kauppatorin ja Katajanokan kattavaa aluetta.

Alueella on myös vanha makasiinirakennus, joka on nykyään Tallinnan-lauttojen terminaalina. Rakennus purettaisiin mu­seon tieltä.

”Ensinnäkin tontille on tehtävä kaavamuutos. Myös tarvittavat muutostyöt ja esirakentaminen vievät aikaa”, Viljanen sanoo.

Kaupungin mukaan alueelle rakentamiseen liittyy jonkin verran haasteita. Museo tulisi ”sekalaisen täyttöalueen” päälle, kiinteistövirastosta kerrotaan. Maaperässä on muun muassa vanhoja laiturirakenteita.

Tarkemmat suunnitelmat tekee perustettava uusi kiinteistö­yhtiö yhdessä Helsingin kaupungin ja voittaneen arkkitehtitoimiston Moreau Kusunoki Architectesin kanssa.

 

Rakentaminen kestäisi arvioiden mukaan kaksi vuotta.

”Jos asiat menevät hyvin, eteenpäin päästään vuodessa. Jos tulee kommervenkkejä, menee enintään kaksi vuotta”, toteaa kaavamuutoksesta Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho.

Kommervenkeillä Aho tarkoittaa valitusten mahdollisuutta. Kaava olisi lainvoimainen vasta valitusajan umpeuduttua.

Valitusaika alkaa arviolta noin vuoden päästä ja kestää kolmekymmentä päivää. Aho ei ryhdy arvioimaan, onko eriäviä mielipiteitä odotettavissa tavanomaista enemmän näin suuressa rakennushankkeessa.

”Keskustelua kaavan sisällöstä käydään jo ennen tätä, ja luonnosvaiheessa voi jo jättää mielipiteitä. Tämän perusteella pystymme arvioimaan, minkälaisia ajatuksia asia herättää.”

Museon ensimmäiset työntekijät palkattaisiin tukisäätiön Ari Lahden mukaan jo ensi vuonna. Näitä olisivat projektin kokopäiväinen vetäjä ja assistentti.

Ohjelmiston suunnittelu alkaisi kahden vuoden kuluttua. Sitä ennen Guggenheim tekisi Lahden mukaan yhteistyötä esimerkiksi Aalto-yliopiston kanssa museon ulkopinnan suunnittelussa.

”Tarkoituksena on palkata neljä kuraattoria, joiden avulla museo voitaisiin käynnistää heti avajaisissa sen vaatimassa mittakaavassa.”

Guggenheim Helsingin rakennustyömaan ensimmäinen työntekijä saapuisi paikalle vuonna 2019.

Rakentaminen kestäisi arvioiden mukaan kaksi vuotta. Apulaiskaupunginjohtaja Viljasen mukaan museon ovet avautuisivat aikaisintaan vuonna 2021.

”Joillakin on herännyt huoli siitä, turvataanko matkustajalaivojen ja lauttojen liikenne keskustaan, mikä on Helsingin rikkaus”, Aho sanoo.

Kaupungin mukaan Guggenheim ei vaikuttaisi museon viereiseen laivatoimintaan.

Jos kaupunginvaltuusto äänestää ei, 18 000 neliön tontti jää pääasiassa parkkipaikaksi, ainakin joksikin aikaa.


Guggenheim Helsingin tukisäätiö on tähän mennessä esittänyt aina uuden ehdotuksen, kun edellinen on hylätty: tänään päätetään jo kolmannesta esityksestä.

Tukisäätiön Ari Lahden mukaan neljättä ei tule.

”Kyllä se käytännössä tarkoittaa, että tämä projekti loppuu. Tässä on käännetty ja kerätty kaikki mahdollinen tuki. Jos valtuusto päättää, ettei Guggenheimia haluta, ei sitä voida narulla työntää.”

 

Mitään käytännön suunnitelmia Eteläsataman kehittämiseksi ei nyt ole.

Suunnitelmia satama-alueen muuksi kehittämiseksi ei tällä hetkellä ole.

Helsingin kaupunki haki viimeksi vuonna 2012 päättyneellä Kirjava satama -kilpailulla ratkaisuja Eteläsataman uuden ilmeen luomiseksi.

Kaupunki sai 201 ehdotusta eri puolilta maailmaa – mutta ei yhtäkään ratkaisuun johtanutta. Voittajan palkitsemisen sijaan Helsinki jakoi neljä kakkossijaa.

Parhaiksi arvioitujen ideoiden nimet kertovat siitä, mitä kaupunki toivoo alueelta: ne ovat Boegbeeld (eli Keulakuva), Stadi terassi, Tori ja Meren syleily.

Toiveena oli siis etenkin meren suunnasta katsoen näyttävä tila, joka olisi kaikille avoin.

Kyse on nimenomaan toiveista. Kaupunkisuunnitteluvirasto vahvistaa, että mitään käytännön suunnitelmia Eteläsataman kehittämiseksi ei nyt ole.

Alueen asemakaavan pitäisi valmistua ensi vuonna. Se tehdään Guggenheim-päätöksen jälkeen, koska museo vaikuttaisi alueen ilmeeseen merkittävästi.

”En ikävä kyllä osaa kertoa tästä tarkemmin”, sanoo kaupunkisuunnitteluviraston Aho.

Tällä hetkellä suunnitelmat ovat vielä suurpiirteisiä. Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan julkiseen käyttöön tarkoitetut rakennelmat olisivat alueelle luontevia.

Nyt Eteläsatamassa Katajannokan puolella on esimerkiksi merikylpylä Allas Sea Pool saunoineen. Kyse on Ahon mukaan kaupunkia virkistävästä väliaikaisesta ratkaisusta.

Yksi asia on varma tulee Guggenheimia Helsinkiin tai ei: jalankulun ja pyöräilyn tilat ­alueella ovat kaupungin mukaan riittämättömät.

”Eteläsatamassa käyneet voivat todistaa, että siellä ei ole tarpeeksi tilaa jalankulkijoille eikä pyöräilijöille”, Aho sanoo.

Pysäköintialueet vievät kaupungin mukaan liikaa tilaa. Näitäkin käsitellään uudessa asemakaavassa.

Fakta

Guggenheimista äänestetään tänään


 Helsingin kaupunginvaltuuston kokous alkaa tänään kello 18.

 Guggenheimin lisäksi käsitellään muun muassa kaupungin talousarvio 2017.

 Valtuustossa on 85 kaupunginvaltuutettua, jotka tekevät päätöksen.

 Helsingin Sanomien kyselyn mukaan 36 valtuutettua vastustaa ja 19 kannattaa Guggenheimia.

 11 valtuutettua on kahden vaiheilla, kymmenen ei kertonut kantaansa kyselyssä. Seitsemää ei tavoitettu.

Seuraa valtuuston päätöksentekoa hetki hetkeltä HS.fi:ssä keskiviikkoiltana alkaen kello 18.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guggenheimin museo
 • Rakentaminen
 • Helsinki
 • Taidemuseot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  2. 2

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin – Seuraavatko muut perässä?

  3. 3

   Björn Wahlroosin kieltäytyminen käynnisti selvityksen: Hallitus selvittää onko edus­kuntaan pakko tulla kuultavaksi

  4. 4

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  6. 6

   Länsimetroa kohtasi uusi moka: matkustajat laskettiin väärin, käyttäjiä on huomattavasti ilmoitettua vähemmän

  7. 7

   Trump nukkuu vain 4–5 tuntia yössä, raportoi lääkäri – Kuuluuko hän unettomaan eliittiin, joita on alle kolme prosenttia ihmisistä?

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Metrojuna töytäisi ihmistä Puotilassa – liikenne seisahtui hetkeksi

  10. 10

   Äänestäjien taktinen peli uhkaa Niinistön murskavoittoa – mitä tehdä kun käytössä on vain yksi ääni?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  3. 3

   Pandojen tulo Suomeen on erinomainen asia, mutta niiden sijoittaminen Ähtäriin on suuri virhe

  4. 4

   Lohjan nokkakolarissa kuolivat kolmevuotias tyttö ja puolitoistavuotias poika – auto kääntyi vastaantulevien kaistalle, kun isä kiihdytti nopeusrajoituksen muuttuessa

  5. 5

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  6. 6

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  7. 7

   Äänestäjien taktinen peli uhkaa Niinistön murskavoittoa – mitä tehdä kun käytössä on vain yksi ääni?

  8. 8

   Juli Apponen yritti korjata sukupuolensa miehestä naiseksi, ja leikkauspöydällä epäonnistuttiin kahdeksan kertaa – Nyt hän purkaa traumojaan yleisön edessä

  9. 9

   Jättiläispandat saapuivat Suomeen kuin valtiovieraat – Mistä pandojen lainaamisessa on oikein kyse?

  10. 10

   Kännykkäsovelluksella voi tehdä sitovan sopimuksen seksin harrastamisesta – Ongelmallinen lähtökohta, mutta on sovelluksessa hyvääkin, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  6. 6

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  7. 7

   ”Unettomuudesta voi parantua, oli millaisessa alhossa tahansa” – Taina Laaneen valvotut yöt loppuivat yksinkertaiseen oivallukseen

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo sellaisena kuin sen tunsimme kuoli yhdessä yössä – Länsimetron tiedettiin pistävän elämän mullin mallin Helsingin länsinaapurissa, mutta ymmärrettiinkö sitä?

  9. 9

   Vääränlainen kasvatus voi vinouttaa lapsen suhteen syömiseen – Älä tee näitä virheitä oman lapsesi kanssa, varoittaa ravitsemus­asiantuntija

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää