Kulttuuri

Guggenheim-johtaja vakuuttaa: Emme ole Helsingissä tehdäksemme rahaa ja olemme optimistisia hankkeesta

Richard Armstrong ei halua laajentaa verkostoaan enää mihinkään muualle kuin Helsinkiin. Rakennuksen väri olisi ”hopeanharmaa”.

New York. Guggenheimin säätiö ei havittele mihinkään muuhun eurooppalaiseen kaupunkiin, käy Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikon äänestyksessä museohankkeessa miten tahansa.

”Olemme liian rakastuneet Helsinkiin”, Guggenheim-johtaja Richard M. Armstrong perustelee HS:n haastattelussa New Yorkin Guggenheimin museossa.

Vielä muutama vuosi sitten Armstrong tähysi seuraajansa kautta varten myös Etelä-Amerikkaan.

”En enää. Museohankkeemme Abu Dhabiin on tarpeeksi valtava ja haasteellinen. Sen lisäksi meitä kiinnostaa vain Helsinki.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYYArkkitehti Frank Gehryn suunnittelemaa Abu Dhabin museota varten tehtiin rakennuksen perustustöitä viimeksi 2011. Työolot olivat saarella huonot, ja säätiö sanoo auttaneensa paremman työlainsäädännön kehittämisessä.

”Vuoden 2011 jälkeen mitään rakentamista ei ole ollut, eikä meillä ole työntekijöitä Abu Dhabissa. Paikallinen hallitus on sitoutunut hankkeeseen ja odotamme heidän merkkiään rakentamisen aloittamiseksi. Abu Dhabin kokoelmaa on jo kartutettu, ja siitä järjestetään näyttely toisessa näyttelytilassa Abu Dhabissa maaliskuussa 2017.”

Entä Helsinki? Kaupunginvaltuustossa asian ratkaisevat ne valtuutetut, jotka eivät ole vielä kertoneet kantaansa. Yllättävätkö he gallupit kuten Donald Trump yllätti Yhdysvaltain presidentinvaaleissa?

”Tosin emme ole kovin innoissamme siitä, mitä Trump edustaa. Me edustamme kansainvälistä verkostuneisuutta, vapaamielisyyttä ja edistyksellisyyttä.”

Sellaiset arvot ovat vastatuulessa ympäri maailmaa.

”Populismia on paljon, samoin taiteen populistista vastustamista. Siksi edistyksellisyys vaatii jatkuvaa puolustamista.”

Mutta onko Guggenheimin vastustus populismia? Kaikki isot museot kierrättävät näyttelyitä tuottajina ja vastaanottajina. Kun Guggenheim tekee sen omalla brändillään, eikö kyse ole franchisingista.

”Kyse ei ole siitä. Mutta suuri osa yleisöstä ei automaattisesti keskity nykytaiteeseen brändien kyllästämässä maailmassa. Jos haluaa houkutella tällaista yleisöä, on hyvä olla brändi, jonka tiedetään takaavan korkean kansainvälisen tason.”

Vertailun vuoksi: Helsingissä saa hyvääkin kahvia, mutta kun ensimmäinen Starbucks-ketjun kahvila tuli tänne, sinne kertyi brändin vuoksi hämmentävä jonot.

”Emme ole Starbucks, mutta tokihan Starbucks-ketju herätti kiinnostusta erilaisiin kahvilaatuihin ympäri Yhdysvaltoja aikaisempaa enemmän – muuallakin kuin Starbucks-ketjussa.”

Guggenheim ei myöskään tarjoa kaikille samaa joka puolella maailmaa.

”Bilbaossa kolmannes näyttelyistä esittelee Baskimaan ja Espanjan taidetta ja osa näyttelyistä etenee verkostosta muualle. Myös Helsingissä paikallinen johtaja ja henkilökunta tekisi kolmanneksen näyttelyistä omista helsinkiläisistä lähtökohdistaan, ja osa niistä etenisi muihin museoihimme.”

Armstrongin mainitsema korkea kansainvälinen taso oli hetkittäin hukassa Armstrongin edeltäjän loppukaudella, kun Thomas Krensiltä karkasi menestyksen huumassa mopo käsistä. Armstrong itse ottaa New Yorkissa mieluummin alle 900 000 kävijää vuodessa kuin sortuu halpoihin ratkaisuihin. Hänen kaudellaan on toki ylitettykin tuo kävijämäärä useaan kertaan.

”Halusin palauttaa Guggenheimin maineen vakavana ja syvällisenä näyttelyjen järjestäjänä, ja sekä yleisön että kriitikkojen mielestä tämä on kuraattoriemme kovan työn avulla onnistunut.”

Nyt juuri Guggenheim tekee New Yorkissa merkittäviä näyttelyitä, kun valtavasti isompi MoMa eli Museum of Modern Art on vaihteeksi valinnut toisin ja esitellyt Björkiä ja Yoko Onoa kevyemmälläkin kädellä.

”Yoko Ono on merkittävä taiteilija, jota olemme esitelleet kuitenkin aivan eri tavalla kuin mitä MoMa taannoin teki.”

Helsinki on kuitenkin oma kokonaisuutensa. Mitä sanotte niille, joiden mielestä niin pienessä kaupungissa ei voi päästä 550 000 kävijään?

”New Yorkissa on 45 isoa museota, ja Helsingissä aika tavalla vähemmän kilpailua museokävijöistä. Tätä on tutkittu pitkään, ja kävijätavoite on realistinen.”

Guggenheim ottaa vihdoin riskiäkin Helsingin suhteen: jos kävijämäärä jää arvioidusta, alenee säätiön saama ohjelmisto- ja hallintomaksu.

”Emme ole Helsingissä tehdäksemme rahaa. Olemme Yhdysvalloissakin verotuksellisesti yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon säätiö. Siksi suurin osa henkilökunnastamme tekee taidekasvatusprojekteja."

Miksi sitten haluatte Helsinkiin niin sinnikkäästi?

”Haluamme oppia siitä, mitä Suomi voi opettaa ja ja jakaa sen, mitä jo osaamme. Olemme muutenkin olleet liian yhdysvaltalais-saksalaisen suuntauksen vallassa. Suomi ja Pohjoismaat auttavat meitä katsomaan asioita laajemmin.”

Vastustajat syyttävät teitä ylenkatseellisesta asenteesta.

”Ei todellakaan. Aloitimme 2011 kartoittamalla suomalaisten museojohtajien mielipiteitä siitä, mitä heidän mielestään voisimme tuoda nykytarjontaan.”

Yleinen konsensus oli silloin, että Helsingin museoilla ei ole vahvoja 1900-luvun kansainvälisen modernismin kokoelmia, mutta Guggenheimilla on. Nykytaide taas on niin laaja asia, että Guggenheimilla riittää siitä omaakin tarjottavaa esimerkiksi Aasiaan laajentuneen kuraattoriverkon ansiosta.

”Olemme kaupunginvaltuuston armoilla, ja optimisteja: uskomme järjen ja kulttuuritahdon voittavan, jolloin voimme jälleen miettiä Ateneumin, Kiasman, Amos Anderssonin ja muiden museoiden kanssa, miten täydennämme toisiamme.”

Mitä Guggenheim-pomo sanoo niille, joille kävisi kyllä museo, mutta ei poltetun puun pintaverhoilu Helsingin Etelärannan tontilla? Armstrong luovuttaa puheenvuoron säätiön apulaisjohtaja Ari Wisemanille.

”Poltettua puuta on kahvilassa hyvin lähellä museolle varattua tonttia, ja sen jälkeen teknologia on kehittynyt. Arkkitehtuurikilpailun voittajat kertoivat meille viimeksi, että he eivät halua mustaa rakennusta, vaan hopeanharmaan.”

Mitä sanotte vastustajille, joiden mielestä taiteelliset suunnitelmanne ovat liian ylimalkaisia? Tosin tiedetään, että Helsingin suunnitelmissa on 3–5 isoa näyttelyä vuodessa ja 4–6 pienempää, ja koko toiminnasta kolmannes suunniteltaisiin Helsingissä, kolmannes tulisi muista Guggenheimin museoista ja kolmannes aivan muualta.

Mutta entä konkreettiset näyttelyideat?

”Helsingissä olisi sama kunnianhimon taso kuin New Yorkissa ja Bilbaossa. Aivan viimeaikaisista näyttelyistämme Bauhaus-vaikuttajan ja Alvar Aallon ystävän László Moholy-Nagyn näyttely olisi täydellinen Helsingille, johon Bauhauskin vaikutti niin paljon. Samoin nykyinen Agnes Martinin näyttely tai Bilbaossa oleva Francis Baconin näyttely.”

Alvar Aallon vaikutus koko maailman arkkitehtuuriin, designiin ja muihin taiteisiin olisi ilmeinen idea.

”Ja Eija-Liisa Ahtila on jo ollut esillä Bilbaossa. Lisäksi on niin monta muuta suomalaista taiteilijaa, ja olemme myös vierailleet johtavissa taidekoulutuslaitoksissa. Helsingin museon kuraattorit pitäisivät tiivistä yhteyttä seuratakseen opiskelijoiden kehittymistä.”

Entä mitä Guggenheim tekee seuraavaksi?

”Ensi vuonna teemme suuren kiinalaistaiteen näyttelyn vuodesta 1989 nykyaikaan. Sekin sopisi Helsinkiin erinomaisesti”, Armstrong linjaa. ”Lisäksi teemme esimerkiksi Doug Wheelerin näyttelyn.”

Lopuksi vielä tärkeä kysymys: mitä Armstrong tarkoittaa sanoessaan, että hän on optimistinen, vaikka kaupunginvaltuusto päättäisi hylätä projektin? Onko takataskussa mahdollisuus kerätä vielä enemmän yksityistä rahaa ja yrittää uudelleen?

Ari Lahti ja Guggenheim Helsinki Tukisäätiö ovat keränneet ennenkuulumattoman määrän yksityistä rahaa, ja eiköhän sen rajat ole jo etsitty.”

Tuo taas kuulostaisi ota tai jätä -tarjoukselta.

”En tiedä optimismini määrää, jos valtuusto hylkää tarjouksen. Mutta ainahan positiivinen asenne on hyvästä. Joka tapauksessa suomalainen säätiö on tehnyt niin fantastista työtä, että kysymme heidän neuvojaan hyvin tarkasti jatkossa, oli tilanne mikä tahansa.”

HS kertoo lisää Guggenheimista heti keskiviikon päätöksen jälkeen. Kokous saattaa venyä ja päätös tulla keskiviikkona iltakymmenen jälkeen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Guggenheimin museo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  7. 7

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  8. 8

   Veronpalautuksen nostaminen maksaa tänä vuonna, ellet ilmoita tilinumeroasi verottajalle – aikaa on perjantaihin, jos haluaa palautuksen tilille 5.12.

  9. 9

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  10. 10

   Iso muutos Airbnb:n toimintaan Suomessa – vuokra-asuntofirma Forenomin asunnot tulevat yhä ammatti­maisemmaksi muuttuvaan palveluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 1970-luvun teini-idoli David Cassidy kuoli
  3. 4 tuntia sitten
  4. ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta Tilaajille
  5. Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”
  6. Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?” Tilaajille
  7. Pian on Slush ja sitä ennen Junction – Suomen startup-huuman taustalla on säätiö, joka yrittää saada väen puhaltamaan yhteen hiileen
  8. Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni
  9. Kuinka monta miljoonaa euroa länsimetro maksoi? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  10. Meri-Lapin sote-solmu syntyi, kun Sipilän hallitus oli kyvytön tai haluton ennakoimaan irtiottoa
  11. Hiljainen enemmistö teki sekä seksuaalisen häirinnän että rasismin nousun mahdolliseksi olemalla hiljaa ja unohtamalla olevansa enemmistö
  12. Kisa lääkevirastosta paljasti, että Pohjoismaat ovat EU:ssa hajallaan
  13. Näytä lisää