Kulttuuri

Trump-ilmiö romuttaa luottamusta mediaan – uusi journalistiprofessori Jussi Pullinen haluaa palauttaa sen avoimuudella ja vuorovaikutuksella yleisön kanssa

Tampereen yliopiston vierailijaprofessoriksi valitun Pullisen mielestä toimittajien pitäisi oppia tuntemaan yleisönsä ja tehdä oma työnsä sille näkyväksi ja tarpeelliseksi.

Vale- ja huuhaamedian sekä vihaviestien ja populismin aikakaudella toimittajien on mietittävä uusia keinoja siihen, miten journalismi erottuu muiden viestien keskellä.

Näin sanoo Helsingin Sanomien uutispäällikkö Jussi Pullinen, 34, joka on valittu journalistiikan vierailijaprofessoriksi Tampereen yliopistoon lukuvuodeksi 2017–2018. Elokuussa Pullisesta tulee yhdestoista vierailija vuoden kestävässä professorin tehtävässä. Tehtävää haki 13 hakijaa.

Mitä hän sitten aikoo opettaa tuleville journalisteille? Uudenlaista asennetta verrattuna siihen, miten journalistit ovat itsensä perinteisesti asemoineet.

Pullisen mielestä median ei kannata pyrkiä olemaan opettaja vaan enemmän kuin puheenjohtaja, joka antaa puheenvuoroja myös muille – muistaen samalla, että totuuteen pyrkiminen on journalismin ydin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Puheenvuoroja jakaessa pitää tarkistaa tiedot”, hän sanoo.

Median perinteisestä ihanteesta, vallan vahtikoirana toimimisesta, ei kannata luopua, mutta vahtimisen pitäisi lähteä aidosti yleisön tarpeesta. Se edellyttää sitä, että journalisti tuntee yhteisön, jolle tekee juttujaan.

”Ihmiset eivät nyt välttämättä löydä juttuja, jotka kertovat heidän elämänsä epäkohdista”, Pullinen sanoo. Toimittajien pitäisikin mennä osaksi yhteisöjä ja kuunnella, mikä on se epäkohta, paha olo, jonka korjaamiseksi tarvitaan tietoa.

Yhdysvalloissa nähtiin presidentinvaalien yhteydessä, että tietyt Donald Trump -jutut löysivät lukijansa paremmin kuin perinteinen journalismi. Perinteiset laatumediat kertoivat Trumpista lukuisia epäkohtia. Toisenlainen tarina kuitenkin voitti, ja perinteinen media kärsi tappion.

Media voisi omalla toimintatavallaan purkaa vastakkainasetteluja. Pullinen uskoo, että esimerkiksi journalististen valintojen avaaminen yleisölle voisi rakentaa luottamusta itse mediaan.

Journalismi voisi Pullisen mielestä olla enemmän osana sosiaalista mediaa, kuten Suomessa jo moni viranomainen tai järjestö jo on. Aivan kuin nekin, myös journalismi voisi toteuttaa siis perustehtäväänsä siellä, missä ihmisetkin ovat.

Hyvinä esimerkkeinä sosiaalisessa mediassa toimivista viranomaisista hän pitää poliisia ja Helsingin rakennusvirastoa, jotka viestivät ahkerasti Twitterissä – kuten Pullinen itsekin.

Omassa mediaseurannassaan Pullinen saattaa lähennellä Suomen ennätystasoa. Sosiaalisen median lisäksi Pullinen seuraa todella kattavasti uutisvälineitä niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Hän sanoo lukevansa päivässä arviolta 1 000 uutisotsikkoa. YouTuben kautta hän katsoo erityisesti CNBC:tä ja Bloombergia, ja lisäksi hän tilaa The New York Timesia.

Kansainvälisestä mediasta hän imuroi myös uudenlaisia kerrontatapoja ja tuo niitä käytäntöön.

Helsingin Sanomien toimituksessa selittävä, vaikeiden asioiden tärkeyttä selkeästi perusteleva ja kontekstia avaava juttutyyppi tunnetaan uutispäällikkö Pullisen pioneerityön vuoksi toimituksen slangissa nimellä pullinen. ”Tee sotesta pullinen”, saattaa pomo kehottaa toimittajaa.

Pullinen on vetänyt pientä mutta kunnianhimoista Nytin tiimiä kolme vuotta. Nyt.fi lähti lentoon Pullisen johdolla. Aiemmin kahden ja nykyisin kahden ja puolen toimittajan resursseilla syntyy juttuja, jotka löytävät suuria lukijamääriä.

Verkossa lukijamääriä ja juttujen lukuaikoja seurataan tarkasti.

”Nytissä luetuinta sisältöä ovat pitkät jutut, joista nuori yleisö kaipaa tietoa, mutta ’vanha’ media ei kata niitä seuranta-alueidensa puitteissa”, hän sanoo.

Pullisen mukaan Nytissä tekemisen ytimessä on ollut siirtyminen lehtikerronnasta kohti netille ominaisia kerrontapoja ja kohdeyhteisöjen kuunteleminen.

Syksyllä 2014 Nyt alkoi lähettää Whatsappissa uutiskirjettä, jonka tilasi muutamassa viikossa 4 000 ihmistä. Viime helmikuussa tämä yhteisö siirrettiin Nytin sovellukseen, joka on ladattavissa puhelimeen. Siellä lukijoiden yhteisö lähettää palautetta, juttuaiheita ja kuvia ja käy keskustelua toimituksen kanssa.

Tällä tavalla Nytin tekijät ovat osana yhteisöä, joka on myös heidän journalisminsa kohdeyleisö.

Yliopistossa Pullinen voi opettaa yhteisön rakentamista ja hyödyntämistä journalismissa siis vahvan omakohtaisen esimerkin kautta. Nytin sovellus on kansainvälisestikin uraauurtava innovaatio. Sovellukselle annettiinkin kansainvälisen uutismediayhdistyksen INMAn Global Media Award keväällä 2016.

”Jussi on nopeasti innostuva kaveri, joka haluaa löytää uutta ja olla aina edellä muita”, Nytin toimittaja Jutta Sarhimaa luonnehtii esimiestään.

Sarhimaa ja Nytin toinen kokoaikainen toimittaja Juho Typpö ovat luoneet Pullisen kanssa suomalaiseen journalismiin kerrontatapoja, joita muutkin mediat ovat ottaneet käyttöönsä, ja osa niistä on jo ehtinyt inflatoituakin.

Tunnettu Nyt-tyylin merkki on pitkä ja selittävä, usein myös innostunut ja myönteistä ratkaisua tarjoileva otsikko. Tässä jutussa se voisi olla vaikka: ”Jussi Pullisesta tulee vierailijaprofessori ja tämän vuoksi se on tamperelaisopiskelijoille aivan mahtava uutinen”.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Jussi Pullinen


 34-vuotias

 Valtiotieteen maisteri pääaineena viestintä Helsingin yliopistossa 2007

 Sanoman toimittajakoulu 2007–2008

 HS:n kotimaan toimittaja 2008–2010

 HS:n uutispäällikkönä vuodesta 2010

 Nytin vetäjä vuodesta 2013

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Jussi Pullinen
 • Journalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  10. 10

   Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää