Kulttuuri    |   HS-analyysi

Saara Aalto on jo tähti – seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

X Factor -laulukilpailu ei ole viime vuosina tehnyt voittajistaan supertähtiä. Saara Aallolle povataankin uraa musikaalilavoilla. Yksi asia on varma: Aalto ei putoa kilpailun jälkeen tyhjän päälle.

Lontoo

Tarinassa on usein makeinta se, kun altavastaaja pääsee yllättämään. Niin voi sanoa Saara Aallon X Factor -taipaleesta, joka päättyy sunnuntaina finaalissa.

Suomalaislaulaja on kamppaillut kuukausien ajan vastoin kaikkia todennäköisyyksiä. Livelähetysten alettua lokakuussa tuomarit olivat poistamassa hänet kisasta, ja brittimediassa hänen uumoiltiin putoavan ensimmäisten joukossa.

Aallon kilpakaari on ollut uskomaton. Hän on onnistunut voittamaan televisioyleisön puolelleen, ja karsintasijat ovat vaihtuneet suoriin jatkopaikkoihin.

Usein toistetaan, että osaamisella ei ole merkitystä television laulukilpailuissa. Aalto on todistanut toisin. Lähetys lähetyksen jälkeen on ollut yhä selvempää, että hän on kilpailun taitavin ja monipuolisin laulaja. Yleisö on palkinnut osaamisen äänestämällä hänet tuomariston ulottumattomiin.

Nyt on selvää, että hän sijoittuu kahden parhaan joukkoon, ellei jopa voita. Työvoitto se on jo nyt.

Varsinainen työ alkaa kisan jälkeen.

Tämän syksyn ajan Saara Aalto on saanut nauttia valtavasta tv-näkyvyydestä. Miljoonat ihmiset ovat seuranneet hänen edesottamuksiaan joka viikko kuukausien ajan, etupäässä Britanniassa mutta myös muualla maailmassa.

Perustellusti voi sanoa, että Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi — lainatakseni Andy Warholin vanhaa viisautta, jonka mukaan jokainen ihminen saa viisitoistaminuuttisensa. Vastaavaa huomiopiikkiä hän ei tule enää saamaan. Sellaista eivät saa edes maailman suurimmat laulajatähdet.

Oleellista on se, miten Saara Aalto pystyy varttinsa hyödyntämään.

Suomessa Saara Aalto on rakentanut uraa laulajana, joka myös kirjoittaa omia kappaleitaan. Laulajatähdeksi hän havittelee nyt myös kansainvälisesti. Tämä on kaikkein vaikein tie.

Britannian musiikkimarkkinat kuuluvat maailman merkittävimpiin, koska menestys heijastuu ympäri maailman. Kilpailu huipulle on äärimmäisen kovaa, eikä X Factor tarjoa varmaa oikotietä.

Suomessa Saara Aallon tuntevat nyt kaikki. Britanniassa häneen ovat tutustuneet miljoonat, mutta ohjelman ulkopuolella näkyvyys ei ole lähellekään yhtä suurta kuin kotimaassa. Suurten sanomalehtien sivuilla hänen nimensä on noussut esiin vain satunnaisesti.

Karu totuus on se, että suurin osa Britannian X Factor -kilpailijoista katoaa julkisuudesta yhtä nopeasti kuin on sinne noussut. Laulukilpailu on pyörinyt televisiossa peräti kolmetoista kautta, joten kisailijoiden määrä lasketaan jo sadoissa.

Joukossa on suuria menestyjiä, mutta X Factorin vetovoima on alkanut hiipua. Edes viime vuosien voittajat eivät ole aiheuttaneet suurta kuohuntaa: Sam Bailey, Ben Haenow ja Louisa Johnson ovat keränneet hyviä listasijoituksia, mutta brittilaulajien eturiviin heillä ei ole ollut asiaa.

Kaikkein suurin poikkeus on kuuden vuoden takaa. Silloin poikayhtye One Direction jäi kilpailun kolmoseksi, mutta sitä seurasi satumainen viiden vuoden menestysputki.

Useimmista kilpailijoista emme kuule enää koskaan tuotantokauden päätyttyä.

Saara Aalto on selvinnyt niin pitkälle, että todennäköisesti hänelle tarjoutuu mahdollisuus oman levyn tekemiseen. Jos hän voittaa, joulumarkkinoille suunnattu single ilmestyy jo ensi sunnuntaina ja saa taakseen ison rummutuksen.

Omaehtoisuudesta hän joutuu todennäköisesti tinkimään, sillä X Factor -hittien taakse on yleensä valjastettu iso tuotantotiimi. Suurin kysymysmerkki on se, mihin musiikilliseen lokeroon hän lopulta asettuu.

On vaikea nähdä, että häntä työnnettäisiin parikymppisten poptähtösten sekaan. Luontevampi paikka olisi suurten laulajatähtien, kuten Mariah Careyn tai Celine Dionin, vanavedessä. Helppoa se ei ole, sillä suoratoiston aika on kaventanut vanhojenkin tähtien elintilaa.

Kaikkein ponnekkaimmin Saara Aallolle on ennustettu uraa musikaalitähtenä, vaikka se ei vaikuttaisi olevan hänen oma ykkösvaihtoehtonsa.

Tämä on ymmärrettävää. Kukaan ei osaa vielä sanoa, mihin hänen rahkeensa riittävät sooloartistina, mutta se on päivänselvää, että hänen osaamiselleen olisi käyttöä musikaaleissa.

X Factor -taipaleensa aikana Aalto on todistanut moneen kertaan, että hänessä yhdistyy useita musikaalilavoilla keskeisiä ominaisuuksia. Hän on laulajana taitava, mutta myös mukautumiskykyinen. Hän pystyy esiintymisellään ottamaan lavan ja kuulijansa haltuun.

Lontoon West End on maailman huomattavimpia musikaalikeskittymiä, eikä sinne pääseminen olisi mikään lohdutuspalkinto. Päinvastoin. Halukkaita on jonossa, sillä musikaalit voivat parhaimmillaan tarjota pitkän ja menestyksekkään uran.

Töitä osaavalle laulajalle varmasti riittää. Vaihtoehtoja avaavat esimerkiksi elokuvat, studiotyöskentely tai pestit kiertuemuusikkona isoissa produktioissa.

Tyhjän päälle Saara Aalto ei kilpataipaleen päätyttyä putoa.

Ensi vuoden puolella odottaa lähes parinkymmenen konsertin X Factor -kiertue, joka kiertää Britannian suurimmat areenat. Hänellä on taskussaan myös sopimus manageritoimisto Roar Globalin kanssa. Tämä on ehdottoman tärkeää, sillä omin päin ja ilman oikeita välikäsiä Britannian markkinoille ei ole mitään asiaa.

Keskisuuren agentuurin muita artisteja ovat esimerkiksi poplaulaja Pixie Lott ja oopperalaulaja Katherine Jenkins sekä monet X Factor -kollegat, kuten viime vuoden voittaja Louisa Johnson.

Saara Aallon määrätietoisuus on vuosien varrella tullut selväksi, mutta nyt hänellä on ensimmäistä kertaa tukenaan kansainväliset taustajoukot. Suomeen hänellä ei ole ainakaan vähään aikaan mitään syytä palata: tämä tilaisuus kannattaa katsoa loppuun asti.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laulukilpailut
 • X Factor

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  3. 3

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  4. 4

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Nordea lopettaa kertaheitolla kolme lähekkäistä konttoria – katso grafiikasta, miten nopeasti pankkikonttorit katoavat

  8. 8

   Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa poikien heikompaa koulumenestystä – ”Tavalliset luokat eivät ole tavallisia, sieltä on kuorittu kerma pois”

  9. 9

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  10. 10

   Hälytyskellot eivät Suomessa soineet, kun Mugabe kertoi pelottavista suunnitelmistaan tavattuaan Mauno Koiviston 1981

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  3. 3

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  8. 8

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  9. 9

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  10. 10

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Beyoncé, Rihanna ja Snoop Dogg nousivat puolustamaan prostituutioon pakotettua 16-vuotiasta, joka tappoi ”asiakkaansa” – mahdollisuus ehdonalaiseen 67-vuotiaana
  3. Heinähatun ja Vilttitossun lapsinäyttelijät ottavat rennosti valkokankaalla – ”Jos kerran olet ollut lapsi, niin kai sinä tiedät”
  4. Lauri Markkanen on koripalloon ihastunut ”sieni”, joka uskoo pelaavansa All Stars -ottelussa – yliopistovalmentaja kertoo Pekka-isän pitkästä odotuksesta
  5. Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa poikien heikompaa koulumenestystä – ”Tavalliset luokat eivät ole tavallisia, sieltä on kuorittu kerma pois”
  6. Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa” Tilaajille
  7. Tutkimus: Älä säikähdä, jos lapsesi painii välitunnilla, sillä hän on suomalaisen koulun helmi – ja ihastuttaa maailmalla
  8. Venäjän aggressiivisuus ja EU:n epäröinti sumentavat itäisten kumppanimaiden jäsenyyshaaveita – Carl Bildt varoittaa Eurooppaa ”sukupolvemme geopoliittisesta möhläyksestä”
  9. Kuinka monta taksisovellusta Helsingin kokoiseen kaupunkiin mahtuu?
  10. Kaikki lähti Alvar Aallon rakennuksista ja puutarjottimista – Kari Virtasesta kasvoi Suomen ykkösarkkitehtien puuseppä
  11. Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset
  12. Näytä lisää