Kulttuuri

Lempeä nuori mies vitsailee lavalla alkoholista, väkivallasta – ja islamista

Stand up -koomikko Fathi Ahmed erosi islamista ja palasi takaisin.

25 vuotta sitten Suomeen syntyi kaksi naurettavaa ilmiötä. Helsinkiin avattiin Suomi-nostalgialla pilaileva ravintola Zetor ja järvenpääläiseen Ahmedin perheeseen syntyi hauska poika Fathi.

Ilmiöt kohtasivat vuonna 2009, kun Keudan ammattiopistossa Järvenpäässä kokiksi opiskellut Ahmed pääsi töihin Zetorin keittiöön.

”Neljä vuotta olin kyökin ainoa suomalainen kokki. Muut olivat maahanmuuttajia: filippiiniläisiä, virolaisia ja venäläisiä.”

Ahmed pärjäsi huumorilla ”jäätävän kovien bilettäjien” kanssa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän oli oppinut jo pienenä, että keskustelua pystyi manipuloimaan komiikalla. Stand upista hän kiinnostui nähtyään kanadalaisen Russell Petersin esityksen. Ura urkeni, kun hän osallistui Hirnu Stand Up -kilpailuun.

Astuttuaan lavalle hän kertoi islam-vitsin. ”Se on se vanha silmä-juttu, jossa yritetään arvailla burkhaan pukeutuneen gimman ulkonäköä. Homma kutistuu aika yksipuoliseksi.”

Ahmed kertoo, että hänellä on myös sellainen juttu, jossa kuvaillaan, millaista on työskennellä mamu-kokkien kanssa keit­tiössä, kun perussuomalaiset juhlivat Zetorin baarissa.

”Se oli aika absurdia.”

Ahmed on jo kahden vuoden ajan tappanut yleisöä nauruun alkoholista, väkivallasta, islamista ja jihadista kirjoitetuilla naurupommeilla.

Vuosi sitten häntä ei naurattanut. Hän oli vihainen. Uskonto oli kieltänyt ja määrännyt koko hänen elämäänsä.

Kun hän oli purskahtanut itkuun pikkuveljen hautajaisissa, vanhempi mies alkoi paheksua ääneen nuoren kyyneleitä. Se oli viimeinen pisara: Ahmed jätti islamin.

Vuotta myöhemmin häntä naurattaa ”epäonnistunut so­siaalinen itsemurha”: ”Nyt sanoisin nuoremmalle itselleni, että damn, älä ole noin dramaattinen.”

25-vuotiaan elämässä vuosi on pitkä aika. Sen aikana Ahmed kertoo miettineensä hengellisyyttä ja oppineensa kunnioittamaan muslimien vakaumusta.

”Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö voisi kritisoida islamia. Kaikissa uskonnoissa on humaani puolensa, mutta jokaisella on myös vihollisensa.”

Pyydettäessä Ahmed listaa islamin hienot puolet: uskonnon keskiössä olevan perheen, joka antaa vakautta ja ”pitää järkyttävän hyvää huolta myös oudoissa tilanteissa”, päihteettömyydestä seuraavan puhtauden ja sen, että väkivaltapelejä tai merkkivaatteita ei osteta pelkän ostamisen takia.

”Väkivaltaviihteestä ja seksistä yhteiskunnallisina käsitteinä syntyy valitettavasti myös parhaita vitsejä.”

Ahmed kertoo, että islamista löytyy yhteinen arvo suomalaisen kulttuurin kanssa: itsen esille tuominen ei ole hienoa.

Erojakin on. Silmiin katsomista ei pidetä islamissa luottamuksen osoituksena, vaan se koetaan nöyryyden puutteena.

Järvenpäässä varttuneen Ahmedin äiti on opettaja. Isä on lääkäri, joka johtaa sairaalaa Hargeisassa Somalimaassa. Perheessä on kuusi sisarusta.

”Meistä kukaan ei enää asu kotona, mutta olemme tiiviisti tekemisissä toistemme kanssa”, Ahmed kertoo.

Itäkeskukseen omilleen muuttanut Ahmed vitsailee, että hän ei voisi asua Kampissa.

”Ajattele joku hohtokeilaamassa sun alapuolella!”

Kun terroristit iskivät 10 vuotta sitten Lontoon metroon, 15-vuotias Ahmed oli paikalla: hän katsoi televisiota tätinsä luona. ”Toisella korvalla kuulin, kun täti soitti kouluun serkkutytöille ja sanoi, että ottakaa tytöiltä huivit pois ja lähtekää kotiin.”

Outo tunne oli tuttu vuoden 2001 terrori-iskusta, Ahmed muistelee. Sen jälkeen kun Yhdysvallat julisti sodan terrorismia vastaan, muslimien arki on ollut niin kuoleman vakavaa, ettei sille voi kuin nauraa.

”En halua olla tutkimuskohde. En ole nuori vihainen mies. 20 prosenttia niistä on syvällä kaapissa, 20 prosenttia on tosi vihaisia, ja loput ovat mukana jossain jengissä, koska eivät halua olla yksin.”

Ainoa porukka, johon Ahmed on halunnut kuulua, oli koulupoikien joukko, joka istui yöt autossa juttelemassa.

”Olimme ärsyttäviä änkyttäjiä, mutta uskouduimme toisillemme elämän ahdistuksista. Ne olivat jäätävän terveellisiä itkunpurskahduksia.”

Mukana oli myös kaksi tyttöä.

”Tytöt ymmärtävät kaiken paljon paremmin kuin pojat. Toisaalta on hyvä, että Anneli Jäätteenmäki todisti, että naisetkin voivat olla mulkkuja.”

Kolme nopeaa

Suomalaisuudessa vaivaa


1 Kansan oikeus omistaa julkisuuden henkilö

”Oikeus kritisoida esi­mer­kiksi Matti Nykästä ja Johanna Tukiaista miten törkeästi tahansa. Mitäs on julkisuuden ihminen, törkyä perustellaan. Varmaan tun­tuu hirveän hyvältä laittaa oma kommentti tuhannen samanlaisen jatkoksi.”

 

2 Ylpeyden puute

”En ole ikinä kuullut suomalaisen miehen sanovan olevansa hyvä isä. Tunnen hyviä isiä ja toivoi­sin, että hyvyyden voisi myöntää. Hyvä omatunto haudataan meillä liian usein häpeän takia. Surullista.”

 

3 Ei keskustelufoorumia mangalle ja animelle

”En ole löytänyt yhtään suomalaista keskustelufoo­ru­mia mangalle tai animelle. Tämä on Suomen suurin puute!”  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Stand up

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää