Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Pakinoitsija Pii oli aikansa kuuluisuus, jonka postiluukusta sateli kutsuja, mutta kerran myös ”sitä itseään”

Laura Kolbe kirjoitti elämäkerran legendaarisesta pakinoitsijaäidistään Pirkko Kolbesta.

Elämäkerta

Laura Kolbe: Nykyajan nainen. Pirkko ”Pii” Kolbe – äiti ja toimittaja. Kirjapaja. 252 s.

Toimittaja Pirkko Kolbe aloitti Helsingin Sanomien perhetoimituksessa 16. kesäkuuta 1967. Aloittaessaan Kolbe oli jo kokenut toimittaja, joka oli hankkinut kannuksensa Suomen Kuvalehden reportterina.

Kolbe siirtyi Helsingin Sanomista eläkkeelle 62-vuotiaana 1994. Silloin häntä ei enää tunnettu omalla nimellään, koska hänestä oli 27 vuoden aikana muodostunut käsite, nimimerkki Pii, lehden sunnuntaisivujen pakinoitsija.

Piin maine peitti taakseen Pirkko Kolben työn toimittajana.

Professori Laura Kolben elämäkerta Nykyajan nainen tasapainottaa kuvaa. Pirkko Kolbe teki komean uran, jolle kirja tekee kunniaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Helsingin Sanomat antoi äidille mahdollisuuden ihanteiden ja tavoitteiden ajamiseen. Rohkenen väittää, luettuani hänen kaikki yli tuhat Helsingin Sanomien juttuaan, että kirjoittamisen kulta-aika osui alkuvuosiin 1967–1978”, Kolbe arvioi.

Tuolloin Kolbe oli tuottelias ja topakka toimittaja, todellinen 60-lukulainen, joka halusi parantaa maailmaa ja tarttui siekailematta epäkohtiin.

Kolben tyyli kävi yksiin lehden tavoitteiden kanssa. Helsingin Sanomia uudistettiin voimakkaasti Aatos Erkon johdolla. Sivumäärä paisui ja lehden levikki kasvoi.

Suuret ikäluokat tulivat perheenperustamisikään ja halusivat tilata sellaisen lehden, joka käsitteli heille tärkeitä asioita. Perhetoimitus osasi sen tehdä.

Pirkko Kolbe aloitti pakinoitsijan uransa jo kesällä 1967. Hän käytti alusta alkaen nimimerkkiä Pii. Pakinointi oli aluksi sivutyötä.

Kolbe ei pyrkinyt urallaan ylöspäin. Hänellä ei ollut vetoa tai työntöä esimiestehtäviin, kuten päällikkötehtäviä edelleen luontevan sovinistisesti kutsutaan, vaikka niissä on paljon naisia.

Kansallinen kuuluisuus hänestä Piin ansiosta kuitenkin tuli. Näkyvä asema tuotti pieniä etuisuuksia, joista Kolbe ei kieltäytynyt.

”Kutsuja sateli näyttelyjen avajaisiin, kesätapahtumiin, konsertteihin, tanssiaisiin ja juhliin”, Laura Kolbe muistelee.

Kuuluisuudella oli nurjakin puolensa.

”Kaikki palaute ei ollut kivaa ja kilttiä. Kerran paskaa tuotiin suoraan kirjeluukusta.”

Laura Kolbe nostaa Pirkko Kolben kolmen kärkeen Helsingin Sanomien kultavuosien (1967–2000) tekijöiden joukossa.

Nämä kolme olivat pilapiirtäjä Kari Suomalainen sekä pakinoitsijat Origo (eli kirjailija Jouni Lompolo) sekä Pii, toimittaja Pirkko Kolbe.

”Kaikilla kolmella oli yhteinen ominaisuus. He yhdistivät nasevan älyllisyyden ja journalistisen herkkyyden persoonalliseksi tulkinnaksi aikamme ilmiöistä. He olivat lehdistötaiteilijoita, joilla tyyli, sanottava ja rohkeus olivat kohdallaan”, Laura Kolbe kirjoittaa.

Hän arvelee, että jos Pii eläisi ja kirjoittaisi tänään, hänellä olisi tuhansia tykkääjiä sosiaalisessa mediassa.

Pirkko Kolbe jäi eläkkeelle juuri ennen internetin tuloa. Hän vetäytyi lähes täysin julkisuudesta, eikä häntä enää nähty seurapiiritapahtumissa.

Hän ei kirjoittanut muistelmia, vaikka monet kustantamot houkuttelivat.

Laura Kolbe aikaili pitkään ennen kuin ryhtyi kirjoittamaan ja niinpä elämäkerta ilmestyi kahdeksan vuotta äidin kuoleman jälkeen.

Tytär kirjoittaa koskettavasti myös perheen sisäisistä asioista, myös vanhempiensa julmista riidoista.

”Asetun nyt tietoisesti äidin puolelle, kun aikaisemmin olin perheessä kallellaan isää puolustamaan”, hän myöntää.

Oikaisu 11.12. klo 0.27: Jutun ingressissä luki aiemmin virheellisesti, että kirjan kohteena oli Laura Kolbe. Oikaisu 13.12. klo 7.50: Pakinoitsija Origo oli Jouni Lompolo, ei Juhani Lompolo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Kirja-arvostelut
 • pakina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  9. 9

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää