Kulttuuri    |   Hänen tarinansa

Kiotossa syntynyt Miika Pölkki opiskeli kalligrafiaa ja muinaisjapania – ”Päätin, etten jää kenellekään kakkoseksi japanilaisuudessa”

Miika Pölkki on kokenut itsensä ulkopuoliseksi kahdella mantereella.

Syntyipä kerran kaukaisessa Kiotossa poika, joka oli vähän erilainen kuin muut lapset. Ei häntä kiusattu, mutta usein oltiin ylettömän uteliaita. Vieraat tädit saattoivat kysellä, pestäänkö tukka maidolla, kun se on niin vaalea.

”Se oli sellaista hyväntahtoista mutta taitamatonta kiinnostusta. Ja kyllä myönteinenkin rasismi tuntui rasittavalta. Eurooppalaisiin suhtaudutaan Japanissa hyvin. Korealaiset ja afrikkalaiset jätetään ulkopuolisiksi”, Miika Pölkki selittää.

Pölkin (s. 1975) suomalaiset vanhemmat olivat lähteneet parikymppisinä maailmalle ja päätyneet eri teitä Japaniin, jossa tapasivat. Isä oli pappi ja äiti opettaja.

”Kioto on Japanin vanhoillisuuden ydin, vaikka siellä on ollut jo 1800-luvulta lähtien eniten taiteilijoita, seikkailijoita ja muita ulkopuolisia. Siellä ollaan toki kohteliaita, mutta kuulutko joukkoon vai et, on jo mutkikkaampi asia.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pölkki tunsi kuuluvansa lähipiireihinsä. Esimerkiksi lastentarhassa häntä ei ihmetelty. Mutta niiden ulkopuolella hän joutui huomaamaan erilaisuutensa.

Teini-iässä Pölkki alkoi etsiä itseään, niin kuin kaikki nuoret. Siinä erilaisuus rassasi erityisesti. Pölkki harkitsi tukan värjäämistä mustaksi, mutta päätyi muihin konsteihin.

”Päätin, etten jää kenellekään kakkoseksi japanilaisuudessa ja oikeutan sillä olemassaoloni. Aloin harrastaa kalligrafiaa, joka oli vanhojen setien harrastus. Vähän sama kuin joku Suomessa ryhtyisi opiskelemaan latinaa osoittaakseen eurooppalaisuutensa”, Pölkki sanoo ja nauraa.

Mutta vanhoille sedille kalli­grafian opettaminen oli myös tapa kasvattaa. Tai oli ainakin sille tarkkasilmäiselle vanhalle mestarille, joka opetti Pölkkiä ja ymmärsi häntä. Kalligrafista tuli Pölkille samanlainen varapappa kuin japanilainen pianonsoiton opettaja oli ollut lapsena.

Kalligrafia johti myös muinaisjapanin opiskeluun ja lopulta ammattiin. Pölkki on nykyisin Itä-Aasian tutkija Helsingin yli­opistossa ja japanin kääntäjä.

Suomeen tuleminen ei käynyt ihan yksinkertaisesti. Pölkki tuli tänne suorittamaan ylioppilaskirjoitukset. Lukioaineiden ohella hän sanoo päntänneensä sitä varten vuoden tietoa ja taustaa Suomesta. Kielen hän osasi jo kotoa.

”Mutta ei minulla ollut mitään käsitystä suomalaisuudesta, kun tulin tänne maahanmuuttajana. Tunsin Hellaakosken runot, mutten tiennyt mitään ikäisteni jutuista. En osannut lukea, mitä ihmiset ajattelevat, enkä tiennyt, miten he puhuvat ja elävät.”

Arkiset asiat, kuten kaupassa käynti, sujuvat eri tavalla Japanissa ja Suomessa. Jos kaupassa pitää kysyä jotain, siihen on Japanissa omat tapansa. Pölkki ei osannut töksäytellä käytännöllisesti, kuten suomalaiset.

”Suomi on napakoiden lauseiden kieli. Siinä sanotaan kyllä tai ei. Japani polveilee. Sillä annetaan ymmärtää ja jätetään sanomatta. Molemmissa kyllä puhutaan vähän, mutta tarkoitetaan paljon”, Pölkki vertailee.

Hän sanoo tunteneensa itsensä Suomessa ulkopuolisemmaksi kuin Japanissa.

”Ihmiset olivat mukavia, mutta tunsin oloni oudoksi. Minulla oli Suomen passi, mutta omimmaksi tunnen japanilaisuuden.”

Japanilaisuuden Pölkki tosiaan tuntee hyvin. Harva japanilainenkaan ymmärtää muinaisjapania. Ero nykyjapaniin on samaa luokkaa kuin latinan ja italian välillä.

Pölkin uusin työnäyte on käännös pienestä kirjasta Merkintöjä ruohomajasta, jonka munkki Ren-in julkaisi vuonna 1212. Klassikossa munkki pohdiskelee katoavaisuutta ja ihmisen osaa. Alkuperäinen teksti vie 26 sivua. Loput yli 80 sivua sisältävät Pölkin selityksiä ja jälkisanoja.

”Voi sen lukea sellaisenaankin, mutta kommentit muuttavat sen toiseksi. Samalla tavalla klassikot julkaistaan Japanissakin. Haluaisin, että työni kautta suomalaiset oppivat ymmärtämään Japania ja toisin päin.”

Ensi vuonna ilmestyy Pölkin suomennos yhdestä Japanin kuuluimmista klassikoista, Tyynynaluskirjasta, jonka hovinainen Sei Shōnagon kirjoitti tuhat vuotta sitten. Pölkki ei suomenna satunnaisia kirjoja vaan avaintekstejä, jotka johdattavat japanilaiseen kulttuuriin.

Pölkki sai johdatusta suomalaiseen kulttuuriin samaan tapaan kuin kalligrafimestarilta japanilaiseen. Suomessa auttoi elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo, jonka kanssa Pölkki teki vuonna 2010 hienon dokumentin Ito – Kilvoittelijan päiväkirja.

”Pirjo selitti minulle, miten Suomessa ajatellaan.”

Nyt Helsinki tuntuu Pölkistä jo kodikkaalta. Suomesta on tullut hänelle arkinen ja sosiaalinen kieli. Puolet ajasta kuluu työssä Japanin parissa. ”Hengitän yhä japaniksi. Tuskin se enää muuttuu.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kolme nopeaa

Käytösvinkkejä Japaniin


1 Kaikki toimii suhteilla

”Suhteiden laatu toisten ihmisten kanssa ovat tärkeämpi kuin se, millainen ihminen on.”

 

2 Kohteliaisuus avaa suhteet

”Kohteliaisuus ei ole kanssakäymisen koriste vaan bensaa, jolla suhteet toimivat.”

 

3 Asento kertoo asenteen

”Se, mikä meistä näyt­tää muodollisuudelta, on asetelma, josta lähdetään liikkeelle. Suhteen edetessä säännöt rentoutuvat.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Japani
 • japanin kieli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  9. 9

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää