Kulttuuri

Hollywood-prinsessa Carrie Fisher syöksyi pohjalle, mutta nousi omalla voimallaan ylös – ja puolustamaan muita

Kaikki Carrie Fisherin elämässä olisi voinut olla täydellistä. Sen sijaan hänestä tuli päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa kamppaillut taistelija, joka antoi kasvot kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle, kirjoittaa HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen.

Jos kirjoittaisi täydellisen sadun Hollywoodin prinsessasta, joka saa kaiken, sen päähenkilö olisi voinut olla Carrie Fisher.

Fisherin vanhemmat olivat Hollywoodin aatelia. Hän sai unelmien roolin teini-iässä. Kuuden vuoden kuluttua hänet tunnettiin ympäri maailmaa.

Kaikki olisi voinut olla täydellistä, mutta ei ollut, ei lähimainkaan.

Se oli Carrie Fisherin elämän tragedia ja voimavara.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Carrie Fisher syntyi vuonna 1956 Kalifornian vauraassa Beverly Hillsissä kahden tähden lapsena.

Fisherin äiti on Debbie Reynolds, Laulavista sadepisaroista ja muista 50-luvun klassikoista tunnettu supertähti, joka elää yhä. Hänen isänsä taas oli Eddie Fisher, 50-luvun amerikkalainen laulajatähti ja oman aikansa julkimo. Eddie Fisher jätti perheensä jo vuonna 1959 ja ryhtyi suhteeseen näyttelijä Elizabeth Taylorin kanssa. Myöhemmin Carrie Fisher kertoi äidin murtuneen ja isän käytännössä kadonneen kuvioista.

Fisher kasvoi joka tapauksessa esiintymään: hän nousi suurelle teatterilavalle jo 15-vuotiaana näytelmässä, jonka tähti oli hänen äitinsä. Filmidebyyttinsä hän teki vuonna 1975 Shampoo-komedian pikkuroolissa.

Suhde showbisnekseen oli silti alusta lähtien vaikea. Fisher on kertonut inhonneensa vanhempiensa vuoksi kuuluisuutta ja Hollywoodin elämäntapaa lapsesta saakka.

Tästä huolimatta hän osallistui noina vuosina koekuvauksiin, joissa nuori ohjaaja George Lucas etsi tulevaan elokuvaansa yhtä nuorta, vielä tuntematonta tähtikolmikkoa. Hän etsi prinsessaa, ja vielä teini-ikäinen Fisher oli valmis.

Alla olevalla videolla hän esiintyy Star Warsin eli Tähtien sodan koekuvauksissa. Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.Testien lopputulos tiedetään: Fisheristä tuli pitkän prosessin päätteeksi Star Warsin Prinsessa Leia.

Kävi niin, että vasta 19-vuotias Fisher oli matkalla Hollywoodin huipulle lähes täsmälleen yhtä nuorena kuin äitinsä aikanaan.

Ja Star Wars todella oli hitti.

Ympäri maailmaa seiniin liimailtiin julisteita, joissa komeili elokuvan kolmikko: Fisher, jediritari Luke Skywalkeria esittänyt Mark Hamill ja eräs Harrison Ford, elokuvien rämäpäinen salakuljettaja Han Solo.

Vuonna 2004 Fisher sanoi Guardian-lehdelle julkisuuden tuolloin vietelleen hänet, huonoista kokemuksista huolimatta.

”Sain sitten lusia julkkiksena”, hän totesi lehdelle tuolloin.

Valtavaan hittielokuvaan päätyminen ei lopulta todella ollutkaan nuorelle näyttelijäkaartille vain siunaus.

Fordista tuli seuraavina vuosina supertähti, mutta ennestään tuntemattomat Hamill ja Fisher jäivät rooliensa vangiksi. He olivat ikuisesti Leia ja Luke, mutta muut isot työt jäivät vähiin.

Samalla alkoi Fisherin alamäki.

Näyttelijä on kertonut epäilleensä jo varhain, että hän kärsi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, mutta nimeä sairaudelle ei ollut.

Mukaan tulivat päihteet, ja jo 30-vuotiaana Fisher oli kokenut yliannostuksen ja viettänyt jakson mielisairaalassa.

Kierre päihteineen jatkui, eikä Fisherin muu elämä ollut sen rauhallisempaa.

Hän tapaili muusikkolegenda Paul Simonia 70- ja 80-lukujen taitteessa, mutta naimisiin pari päätyi vain vajaaksi vuodeksi vuosina 1983–1984. Välissä Fisher ehti käydä kihloissa näyttelijä Dan Aykroydinkin kanssa. Fisher sai lapsen toisen elinkumppaninsa, Hollywood-agentti Bryan Lourdin kanssa, mutta suhde päättyi Lourdin rakastuttua toiseen mieheen. Tänä vuonna ilmestyneissä muistelmissaan Fisher paljasti, että hänellä oli suhde myös Fordiin ensimmäisen Star Wars -elokuvan kuvausten aikana.

Nainen, joka oli kertonut vihaavansa Hollywoodia, oli tavallaan muuttunut sen henkilöitymäksi.

Näyttelijänä Fisheriä nähtiin enää pikkurooleissa, ja iso syy oli kuluttava elämäntapa.

Sitten syy alkoi selvitä.

Vuonna 2000 Fisher antoi viihdeteollisuuden historiaan jääneen haastattelun ABC-kanavalle, jossa hän kertoi avoimesti sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

”Luulin olevani narkkari, ihminen joka ei vain kykene lopettamaan huumeiden käyttämistä”, Fisher sanoi tuolloin.

”Mutta selvisikin, että olen erittäin vakavasti maanis-depressiivinen.”

Ulostuloa pidettiin aikanaan rohkeana ja poikkeuksellisena. Siitä sai alkunsa Fisherin pitkä työ mielenterveyshäiriöistä kärsivien puolestapuhujana.

Fisher puhui läpi 2000-luvun siitä, kuinka sairauksien kanssa voi elää, kuinka sairaita ei pitäisi syrjiä ja kuinka mielenterveyden ongelmat ovat sairauksia siinä missä muutkin.

Tämä ei nykymaailmassa tunnu radikaalilta mielipiteeltä, ja pieni osa tästä lienee myös Fisherin ansiota.

Samalla Fisherin kadonnut ura löysi uuden suunnan kirjallisesta ilmaisusta.

Fisher julkaisi ensimmäisen selvästi omaelämäkerrallisen romaaninsa vuonna 1987. Postcards From the Edge eli Terveisiä unelmien reunalta kertoi elokuvabisneksessä toimivien äidin ja tyttären välienselvittelystä. Kirja oli menestys, ja siitä filmattiin elokuva, jonka pääosassa nähtiin Meryl Streep.

Kirjallinen työ saattoi lopulta pelastaa Fisherin elämään.

1990-luvulla hänestä tuli Hollywoodin arvostetuimpia käsikirjoitusten muokkaajia, niin sanottuja script doctoreita.

Työ on usein näkymätöntä, mutta arvokasta: tarkoituksena on ”viimeistellä” tai korjata käsikirjoitus filmattavaan kuntoon, ja juuri tässä Fisher osoittautui mestariksi. Hänen kädenjälkensä on kerrottu näkyvän suuressa osassa 90-luvun suurimpia Hollywood-hittejä.

Kun 2000-luku koitti, Fisherin elämässä alkoi eräänlainen uuden nousun aika.

Hän puhui julkisuudessa mielenterveysasioista ja otti railakkaasti kantaa myös esimerkiksi naisten asemaan.

Tässäkään aika Leiana ei jättänyt häntä rauhaan. Eräs alkuperäisen Star Wars -trilogian mieliinpainuvimmista kohtauksista on niin sanottu orja-Leia-osuus, jossa kultaisiin, erittäin niukkoihin bikineihin puettu Fisher on kahleissa avaruusolion vankina.


Kohtausta on moitittu naista esineellistäväksi, ja ainakin myöhempinä vuosinaan Fisher näytti olevan samaa mieltä.

"Älä ryhdy orjaksi kuten minä, taistele sitä orja-asua vastaan", Fisher sanoi brittimedian mukaan 2010-luvun Star Warsien tähdelle Daisy Ridleylle.

Toisaalta Leian hahmoa on luettu myös toisin: osa faneista pitää Fisherin kipakkaa roolityötä voimauttavana ja kapinajohtajaksi muuntuvan Leian hahmoa edistyksellisenä.

Kun uusimpia Star Warseja alettiin filmata, haastatteluissa vanhasta tähtikaartista nousi esille yksi hahmo.

Tuo hahmo ei ollut Hamill tai ikääntynyt tähti Ford, vaan aivan omanlaisekseen eksentrikoksi kypsynyt Carrie Fisher.

Fisher esiintyi haastatteluissa usein jalat sohvalla, antoi ajoittain omituisia mutta aina hauskoja lausuntoja ja vaikutti pitkästä aikaa nauttivan joka hetkestä.

Oli myös yksi piirre, joka kertoi Fisherin rennon omituisesta tavasta suhtautua julkisuuteen viimeisinä vuosinaan.

Kun hän antoi Star Warsiin liittyviä haastatteluja, rinnalla oli viime vuosina lähes aina rakas koira, ranskanbulldoggi Gary.

Koira istui sohvilla ja kulki Fisherin mukana kirjakiertueilla. Fisher perusti koiralleen jopa oman Twitter-tilin, joka kertoi Fisher-aiheisia uutisia.

Kun kuoleman aika sydänkohtauksen jälkeen tuli, uutista kertoi Gary-koiran Twitter-tili.Fisherille oli varattu rooli myös tulevaan Star Wars -saagan kahdeksanteen osaan, johon hän tiettävästi ehti tehdä kuvaukset.

Vaikka ei olisi ehtinyt, oli selvää, että tähti on sarjalle liian tärkeä.

Vain joitakin viikkoja sitten ensi-iltansa saaneen Rogue One -elokuvan viimeinen kuva esittää nuorta Carrie Fisheriä, jonka piirteet on luotu tietokoneella.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hollywood
 • Star Wars -elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää