Kulttuuri

16 elokuvaa ja kirjaa, jotka vievät uuden elämän äärelle

Haluaisitko muuttaa unkarilaiseen pikkukylään, vanhaan talonräähkään Newfoundlandin tyrskyihin tai luopua kaikesta omaisuudestasi? Tässä muutamia taiteen tarjoamia inspiraationlähteitä elämänmuutokselle.

Elämänmuutokset ja uudet alut ovat kirjallisuuden, elokuvien ja dokumenttien vakioaihepiiriä. Kuka lähtee elämään luonnon keskelle, kuka luopuu tavaroistaan, kuka muuttaa Provencen tai Irlannin maalaismaisemiin.

Muun muassa nämä teokset vievät uusien alkujen äärelle. Tutustu ihmeessä ja anna ideoiden lentää, jos kaipaat uusia tuulia vuodelle 2017.

Wild – villi vaellus

Kaksi vuotta sitten parhaan naispääosan ( Reese Witherspoon) ja sivuosan ( Laura Dern) Oscar-ehdokkuudet saanut Wild – villi vaellus kertoo yksinäisen naisen vaelluksesta luonnon keskellä. Se kertoo tositarinan amerikkalaisesta Cheryl Strayedista, joka vuonna 1995 vaelsi ilman aiempaa patikointikokemusta 1 800 kilometria Meksikon rajalta Kanadan rajalle asti. Äärikokemukset auttoivat naista löytämään itsensä.

Tracks

Australialainen Tracks-elokuva runsaan kahden vuoden takaa on niin ikään tositarina, tällä kertaa Mia Wasikowskan esittämästä Robyn Davidsonista, joka vaelsi 2 700 kilometriä Australian aavikolla Alice Springsistä aina Intian valtamerelle asti. Mukana oli koira sekä neljä kamelia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yhdeksän kuukautta kestänyt, National Geographicin toimittajan ( Adam River) kuvaama matka muutti naisen koko elämän.

Vuosi Provencessa

Brittiläinen mainosmies Peter Mayle toteutti vaimonsa kanssa todellisen uuden alun muuttaessaan pieneen maalaiskylään Ranskan Provenceen. Uusista aluista alkoi myöhemmin haaveilla moni muukin, sillä Maylen kirjoittamasta, maalaiselämän, kulttuurierojen ja monien sattumusten täyteisistä tapahtumista kertovasta Vuosi Provencessa -kirjasta muodostui vuonna 1989 todellinen bestseller ympäri maailmaa. Kirja sai pari jatko-osaa ja tv-sarjan. Mayle on tehnyt myös muun muassa romaanin Mainio vuosi, jonka pohjalta Ridley Scott vuonna 2006 ohjasi elokuvan A Good Year – Mainio vuosi.

Toscanan auringon alla

Kukapa meistä ei haaveilisi elämästä vanhassa huvilassa keskellä Italian värejä, Toscanan auringon alla. Siksi ei ole iso yllätys, että amerikkalaisen kirjailijan Frances Mayesin romaani uudesta elämästään Italiassa oli myyntimenestys vuonna 1996. Vuonna 2003 kirjan pohjalta tehtiin myös elokuva. Mistään hiljaisesta elämästä uudessa kotimaassaan ei Mayesin ole tarvinnut enää haaveilla: uteliaat fanit löysivät hänen kotinsa Cortonan pikkukaupungista.

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä

Impivaaraa on kuvattu usein paikkana, jonne Aleksis Kiven veljeskatras muuttaa pakoon lukkarinkoulua ja sopeutumattomuuttaan muuhun yhteiskuntaan. Jukolan tilan takamailla sijaitsevasta Impivaarasta tuli symboli kaikelle eristäytymiselle, nurkkakuntaisuudelle ja syrjäisyydelle. Impivaaralaisuudesta puhutaan silloin, kun halutaan syyttää maanmiehiä liian pienestä kiinnostuksesta ulkomaailmaan. Suomalaisten mentaliteetista puhuttaessa impivaaralaisuus tulee esiin aika useinkin.

Mutta Impivaara ei ollut Seitsemässä veljeksessä pelkästään pakopaikka. Samalla se kertoo uudisraivauksesta ja veljesten halusta muutokseen. Laiska ja läpeensä pelokas ei olisi lähtenyt tällaiselle matkalle.

Eat Pray Love

Elämänmuutoselokuvien aatelia on Eat Pray Love – tai ainakin se on genren suosituinta antia. Vuonna 2010 ensi-iltaan tullut elokuva perustui Elizabeth Gilbertin elämään ja kirjaan Omaa tietä etsimässä Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa. Elokuvassa Julia Robertsin esittämä Gilbert etsi itseään ensin Italiasta herkkujen ääreltä, sitten hän siirtyi Intiaan henkistymään. Lopuksi elämä muuttuu Balilla, josta löytyy myös rakkaus.

Henry Thoreau: Elämää metsässä

1840-luvulla yhdysvaltalainen filosofi ja yhteiskuntakriitikko Henry Thoreau muutti metsään, pieneen taloon Walden-lammen rannalle. Hän eli runsaat kaksi vuotta mahdollisimman vaatimattomasti ja omavaraisesti. Havainnoi ympäristöään, mietti yhteiskuntaa ja ihmistä siinä. Ja kirjoitti ajastaan luonnon keskellä kirjan, joista tuli klassikko.

Vielä, yli 170 vuotta myöhemminkin, Walden – elämää metsässä on täysin validi kuvaus itsetutkiskelusta, omavaraisuudesta, yksinkertaisesta elämästä keskellä luontoa, jossa vuodenajat vaihtuvat toisensa perään. Ehkä siksi, että tästä kaikesta ihminen haaveilee yhä vain – ehkä jopa vielä voimallisemmin kuin Thoreaun aikoina.

Tavarataivas

Kuinka hyvin voisit elää ilman tavaroita? Tätä testasi alle kolmikymppinen Petri Luukkainen vuonna 2013 ensi-iltaan tulleessa debyyttidokumentissaan Tavarataivas.

Dokumentin perusidea tuntui kutkutelleen poikkeuksellisen voimakkaasti suomalaisia. Petri kokeili vuoden ajan elämää ilman tavaroita, joiden yltäkylläisyys aiheutti hänessä suunnatonta ahdistusta. Ajatuksena oli sulkea joka ikinen tavara varastoon, josta niitä sai hakea pois ja käyttöön vain yhden kerrallaan. Yksi tavara per päivä. Vuoden aikana ei saanut myöskään ostaa mitään uutta. Nauru oli vähissä ensimmäisenä päivänä, jolloin miehen päällä oli vain talvitakki.

28 päivää

Gwen ( Sandra Bullock) on menestynyt newyorkilainen kolumnisti, jonka vapaa-aika sujuu tukevasti humalassa ja bileissä. Kaikki muuttuu, kun nainen ajaa varastamansa limusiinin kännissä omakotitalon olohuoneeseen. Hän joutuu valitsemaan 28 päivän hoitojakson muiden päihdeongelmaisten seurassa. Vuonna 2000 ensi-iltaan tulleen elokuvan muissa rooleissa näyttelevät Viggo Mortensen ja Steve Buscemi.

Everything Must Go

Will Ferrellin tähdittämä draamakomedia vuodelta 2010 kertoo miehestä, joka menettää alkoholisminsa takia niin vaimonsa kuin työnsäkin. Uusi naapuri palauttaa ruotuun.

Katastrofin aineksia

Dokumentaristi John Webster suostutteli perheensä vuoden kestävälle öljydieetille. Dokumentti vuodelta 2008 näyttää, kuinka yllättävänkin hankalaksi elämä muuttuu.

Erämaan armoille

Sean Pennin
ohjaama kahden Oscar-ehdokkuuden seikkailudraama Erämaan armoille (Into the Wild, 2007) kertoo tositarinaan perustuen nuoresta Christopher McCandlessista joka jättää hyvien lähtökohtien elämänsä ja lähtee kiertämään Yhdysvaltoja ja Alaskaa. Elokuva taas perustui Jon Krakauerin lehtijutun perusteella kirjoittamaan kirjaan. Tosielämän McCandless kuoli vuosien yksinäisen kiertämisen jälkeen nälkään hylätyssä vanhassa linja-autossaan Alaskassa vuonna 1992.

Laivauutisia

Pulitzer-palkinnon voittanut Annie Proulx’n rujonkaunis Laivauutisia kertoo elämän hyljeksimästä Quoylesta, joka erinäisten takaiskujen jälkeen muuttaa tyttärensä ja tätinsä kanssa asumaan Atlantin tyrskyjen ääreen saarelle Newfoundlandiin. Elämä vuosikymmeniksi hylätyssä vanhassa talonräähkässä ankaran sään pieksämässä Newfoundlandissa on haastavaa, mutta Quoyle ryhtyy aukomaan solmuja. Hän pääsee myös töihin paikallislehteen, jossa tehtävänä on kirjoittaa valtameren rannan laivauutisia. Kirja julkaistiin vuonna 1993, ja vuonna 2001 Lasse Hallström ohjasi siitä elokuvan.

Hanna Tuurin Irlanti-kirjat

Kuopiolainen steinerkoulun opettaja Hanna Tuuri pisti elämänsä kerralla uusiksi muuttaessaan asumaan Irlantiin vuonna 2004. Ajatuksena oli pitää välivuosi ja opiskella puutarhanhoitoa. Sinne hän kuitenkin jäi, asumaan irlantilaisen miehensä Ciaránin kanssa pieneen kylään Länsi-Irlantiin ja pitämään puutarhakoulua. Aika vihreällä saarella on tuottanut useita kutkuttavia, omaelämäkerrallisia kirjoja sekä kaksi romaania. Ensimmäinen kirja Irlantilainen aamiainen – Kertomuksia vihreältä saarelta (Otava) ilmestyi vuonna 2009.

Maija Asunta-Johnstonin Unkari-kirjat

Unkarilaiset puutarhat ovat kuuluja runsaudestaan, ja siitä totisesti sai tuta Maija Asunta-Johnston, joka osti vuonna 1994 vapaa-ajan mökin unkarilaisesta pikkukylästä Várbalogista. Taloa ympäröivä puutarha on uskomaton runsaudensarvi: hedelmiä, viinirypäleitä ja viinimarjoja riittää, samoin hilloamista ja mehustamista. Päiväkirjan muotoon kirjoitettu Punapukuisen naisen talo (WSOY 2000) kertoo puutarhanhoidosta, mutta myös muista arjen askareista, naapuriavusta, jopa saunanrakennuksesta. Elämänfilosofisia mietteitäkin sivuilta löytyy. Sittemmin Unkarin-vuosista on ilmestynyt myös kirjat Onnellisen naisen vuosi, Naiset eivät syö retiisejä, Punainen jääkaappi: kuuntelijan keittiössä ja muidenkin pöytien ääressä. Viides kirja Verkkorakkautta varttuneille vie jo aivan uusille urille: nettideittailuun.

Korjaus 4.1. 8.57: A Good Year – Mainio vuosi -elokuva ei perustu Peter Maylen Vuosi Provencessa -kirjaan, kuten artikkelissa aiemmin luki. Elokuva perustuu Maylen romaaniin Mainio vuosi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämänmuutos
 • Elokuvat
 • Kirjallisuus
 • Dokumenttielokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  3. 3

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  6. 6

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  7. 7

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  10. 10

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää