Kulttuuri

Viro juhlii näyttävästi 100-vuotiasta naapuria: Postimees kertoo koko vuoden Suomi-uutisia, kesällä Tallinnassa suuri yhteiskonsertti

Kesäkuun suureen ulkoilmakonserttiin Tallinnassa tulee artisteja sekä Suomesta että Virosta.

Suomi juhlii koko tämän vuoden satavuotista olemassaoloaan, eikä ilonpito rajoitu vain Suomen rajojen sisäpuolelle. Myös Virossa halutaan juhlia naapurimaata.

Ensimmäinen juhlaponnistus julkistettiin heti vuoden alkajaisiksi. Viron suurin päivälehti Postimees avasi netissä Soome 100 -teemasivuston, jossa julkaistaan koko vuoden ajan uutisia Suomesta ja Suomen juhlallisuuksista.

Soome 100 -sivusto toteutetaan yhteistyössä Postimees-lehden, Suomen Viron-instituutin ja Suomen suurlähetystön kanssa.

Suomen Viron-istituutin ohjelmapäällikön Anna Laineen mukaan ajatus lähti vyörymään alun perin instituutista, jossa mietittiin, kuinka tulevan juhlavuoden tapahtumista saataisiin tietoa virolaisille. Niinpä he ottivat yhteyttä Postimees-lehteen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Siellä oltiinkin niin kiinnostuneita yhteistyöstä, että he kysyivät, kiinnostaisiko meitä tehdä isompikin kokonaisuus.”

Tukirahoituksen ansiosta projektiin saatiin palkattua yksi ammattitoimittaja. Vuoden ajan Suomi-uutisoinnista vastaa freelancertoimittaja Piret Kooli.

Tavoitteena on julkaista vähintään kolme, neljä artikkelia viikossa.

”Niitä joko lainataan tai tehdään itse. Osa on myös infoa juhlavuoden tapahtumista Suomessa ja Virossa”, Laine kertoo.

Postimees-lehdessä nostetaan esiin nimenomaan uutisia ja teemoja, jotka saattaisivat kiinnostaa virolaisia. Mutta mitä sellaiset teemat ovat?

Tallinnassa asuvalla Laineella on aiheesta vankka käsitys:

”Olen huomannut, että Suomesta tulevat erilaiset lausunnot kiinnostavat tosi paljon. Presidentin uudenvuodenpuhe kiinnostaa, ja uutiset sellaisista henkilöistä, jotka ovat tuttuja myös Virossa. Myös koko Suomi 100 -teema kiinnostaa virolaisia.”

Suomen Viron-instituutilla on edessään vilkas vuosi, sillä se vastaa lähes kaikista Suomen juhlavuoden tapahtumista Virossa.

Kenties suurin ponnistus on 10. kesäkuuta järjestettävä suuri ulkoilmakonsertti. Se pidetään virolaisille tärkeällä paikalla, Vapaudenaukiolla Tallinnassa, jonne virolaisilla on tapana kokoontua juhlimaan myös esimerkiksi omaa itsenäisyyttään.

Suomi 100 -konsertin lavalle on nousemassa artisteja molemmista maista, yhdeksän Suomesta ja yhdeksän Virosta. Ohjelmistokin tulee molemmista maista.

”Laitamme heidät esiintymään yhdessä. Yritämme löytää artisteja, jotka ovat kiinnostuneita esiintymään yhdessä ja toisaalta etsimme biisejä, joita he olisivat kiinnostuneita esittämään. Siitä tulee tosi siisti juttu”, Laine hehkuttaa.

Samana päivänä 10. kesäkuuta Telliskiven alueella satutaan järjestämään suuri katuruoka ja -taidefestivaali. Teemana on Suomi.

”Virolaiset kokit tarjoavat suomalaista ruokaa, siellä on suomalaista katutaidetta ja isohko sirkusryhmä”, Laine kertoo.

Samana päivänä Viron historiallisessa museossa Maarjamäen linnassa aukeaa näyttely, joka esittelee sata esinettä Suomesta. Näyttely avautuu ensi kerran jo maaliskuussa Helsingissä Designmuseossa. Tallinnan jälkeen se lähtee kiertämään Eurooppaa.

Suomen Viron-instituutin kiireet eivät lopu tähän juhlavuoteen. Anna Laine muistuttaa, että seuraavana vuonna täyttää sata vuotta vuorostaan Viro.

Suomi 100 – Viro 100 -toimikunta on jo luotu, ja paljon uusia, yhteisiä tapahtumia on luvassa, Laine lupaa.

Esimerkiksi kesällä aloitetaan suuri yhteinen valokuvakilpailu yhteistyössä Postimees-lehden ja Helsingin Sanomien kanssa.

Ideana on, että suomalaiset kuvaavat virolaisia ja virolaiset suomalaisia. Tuomaristo tekee päätöksensä syksyllä, marraskuussa voittajakuvat ovat näytillä Tallinnassa Viru-keskuksessa ja Helsingissä Sanomatalossa.

”Tästä on tulossa ihan loppumaton juhlavuosi”, Anna Laine nauraa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi 100 vuotta
 • Viro
 • Musiikki
 • Design
 • Valokuvaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää