Kulttuuri

Ars17, Pelle pelottomat ja 9 muuta: Nämä taidenäyttelyt kannattaa tulevana keväänä nähdä

Kevään houkuttelevaan näyttelytarjontaan kuuluu niin dystooppisia diginäkyjä, kokeita taiteen ja tieteen rajamailta kuin runollisia luontokuviakin.

1. Ars17 Kiasmassa

Vuodesta 1961 järjestetyt Ars-näyttelyt ovat aina olleet suuria taidetapauksia. Niissä on usein nähty sellaisia taiteilijoita, joista on muutamaa vuotta myöhemmin tullut kansainvälisiä tähtinimiä. Odotukset ovat siksi aina korkealla.

Tänä vuonna Ars keskittyy globaaliin digitaaliseen murrokseen kymmenien uuden vuosituhannen taiteilijoiden voimin. Mukana on Hito Steyerlin, Ed Atkinsin ja Ryan Trecartinin kaltaisia hypeä herättäneitä taiteilijoita, joita Suomessa on toistaiseksi nähty harvoin jos koskaan.

Moni on ajatellut, että Ars17:ssa on kyse pelkästään liikkuvasta kuvasta, sanoo museonjohtaja Leevi Haapala. Mutta kyse ei ole teknologiasta sinänsä, vaan siitä, miten teknologia vaikuttaa nykyarkeen, tunteisiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Esillä on niin liikkuvaa kuvaa kuin fyysisiä esineitä ja esityksiäkin.

”Tämä ei ole niinkään nörttinäyttely, vaan tämän kautta voi ymmärtää meidän aikaamme ja yhteiskuntaamme”, Haapala sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Näyttelyn tekeminen aloitettiin heti, kun Haapala valittiin tehtäväänsä keväällä 2015. Budjetiltaan Ars17 on moninkertainen moneen muuhun näyttelyyn verrattuna.

Ars laajenee myös Kiasman seinien ulkopuolelle, sillä tekeillä on myös verkkonäyttely, ”ARS17+ Online Art”. Nettinäyttelyssä nähdään toistakymmentä verkossa olevaa teosta, joista osa on sitä varten tuotettuja tilausteoksia. Se on tälle näyttelylle erityisen luonnollista, sillä yksi näyttelyn taiteilijoista, yhdysvaltalainen Yung Jake, jopa väittää syntyneensä internetissä.

Ars17 Kiasmassa 31.3.2017–14.1.2018.

2. Modernismia monen museon voimin


Maaliskuussa avautuu viiden museon suurhanke, suomalaista modernismia esittelevä Modernia elämää -näyttely. Arkkitehtuuria, muotoilua, valokuvaa ja kuvataidetta yhdistävä näyttely syntyy Hamin, Alvar Aalto -sää­tiön, Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Suomen valokuvataiteen museon yhteistyönä.

Modernismi oli suomalaiselle visuaaliselle kulttuurille toinen kultakausi: Alvar Aallon ja Viljo Revellin kaltaiset arkkitehdit ja Tapio Wirkkalan ja Kaj Franckin kaltaiset muotoilijat rakensivat uutta uljaampaa maailmaa ja pokkasivat palkintoja maailmannäyttelyissä ja arkkitehtuurikilpailuissa.

Samaan aikaan kuvataiteessa kukoisti abstrakti muotokieli. Vuosiin 1917–1968 keskittyvässä näyttelyssä kuvataiteilijoista ovat esillä esimerkiksi Laila Pullinen, Eila Hiltunen, Wäinö Aaltonen, Anitra Lucander ja Sam Vanni.

Itse näyttely järjestetään – tietenkin – Hamissa Tennispalatsissa, tuossa modernistisessa funkishelmessä.

Modernia elämää Hamissa 3.3.–30.7.2017.

3. Pelle pelottomat Taidehallissa

Ulkomaisilla taidepalkinnoilla moneen kertaan palkituilta Tommi Grönlundilta ja Petteri Nisuselta on odotettu retrospektiiviä jo tovi.

Keväällä sellainen nähdään Taidehallissa, jonne tulee esille taiteilijaduon tiedettä ja taidetta yhdistävää tuotantoa 20 vuoden ajalta. Näyttelyssä nähdään myös uutta sekä teoksia, joita ei ole aikaisemmin nähty Suomessa, kuten Venetsian biennaaliin 2001 tehty installaatio.

Grönlund ja Nisunen Taidehallissa 28.1.–5.3.2017.

4. Eliasson ja Beuys Emmassa


Moni museo vetää tänä vuonna tiukkaa Suomi100-linjaa suomalaisen taiteen näyttelyillä, mutta Emman kevät on kansainvälinen. Helmikuussa avautuvat Olafur Eliassonin ja käsitaiteen klassikon Joseph Beuysin näyttelyt.

Eliasson käyttää teoksissaan usein hyväkseen valoa, optiikkaa ja luonnonilmiöitä, niin myös Emmassa. Eliassonin teoskokonaisuuden ytimessä on Saastamoisen säätiön kokoelmiinsa hankkima Pentagonal mirror tunnel -peiliteos, jonka Eliasson on suunnitellut juuri Emman museotilaan.


Kymmeniä metrejä korkeita vesiputouksia – kuten viime kesänä Versaillesin puistossa Ranskassa – ei Emmassa ole kuitenkaan luvassa.

Joseph Beuysin näyttely esittelee puolestaan käsitetaiteen keskushahmon, jonka ajatukset aktivismista ja rauhanomaisuudesta ovat edelleen ajankohtaisia.

Olafur Eliasson ja Joseph Beuys Emmassa 8.2.–21.5.2017.

5. Brotherus Turussa

Elina Brotherus on Suomen kansain­välisesti tunne­tuimpia valokuva­taiteilijoita, ja Turun taide­museon näyttely Teoksia 1998–2015 kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen teoksia koko hänen uransa ajalta.

Kesällä Turun taidemuseossa nähdään ranskalaisen klassikkovalokuvaaja Robert Doisneaun (1912–1994) hurmaavia tuokiokuvia.

Elina Brotherus Turun taidemuseossa 17.2.–21.5.2017.

6. Riiko Sakkinen Göstassa

Mäntän Göstassa kevätkauden avaa Riiko Sakkisen näyttely Rajat, jossa hän käsittelee pakolaisuutta, maahanmuuttoa ja uutta Eurooppaa.

Kesän ryhmänäyttelyiden lisäksi innolla odotetaan kuvanveistäjä Antti Oikarisen yksityisnäyttelyä. Oikarisen herkulliset illuusiot – jotka vain esittävät vaneria, sinitarraa, kyniä – houkuttelevat kokeilemaan, voivatko ne oikeasti olla puuta ja maalia.

Mäntässä kannattaa myös kurkistaa Gustaf-museoon, jossa nähdään huhtikuun alusta lähtien pariisilaisen Esther Shalev-Gerzin teoksia, jotka käsittelevät perinteisiä ammatteja digitalisoituvassa maailmassa.

Riiko Sakkinen Göstassa 4.2.2017–7.1.2018.

7. Mäkilä Sara Hildénillä

Sara Hildénillä nähdään keväällä Jarmo Mäkilän retrospektiivi. Mukana on niin poppia, punkkia kuin Rubensiakin.

Jarmo Mäkilä Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella 11.2.–28.5.2017.

8. Naistaiteilijoita Tampereella

Aina vain Schjerfbeck ja Thesleff? Tampereen taidemuseon naismodernistien näyttelyssä nostetaan esiin myös vähemmän tunnettuja nimiä 1900-luvun alkupuolen suomalaisesta taidehistoriasta.

Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa Tampereen taidemuseossa 18.2.–28.5.2017.

9. Myyttiset hirvet Salossa

Heikki Willamo on mestarillinen luonnon kuvaaja. Mustavalkoiset kuvat kertovat vanhan metsän elämästä, muinaisesta kalliotaiteesta ja myyteistä.

Toukokuussa näyttely matkaa Valokuvataiteen museoon Helsinkiin.

Heikki Willamo Salon taidemuseossa 4.2.–7.5.2017.

10. Museosta museossa

Porin taidemuseossa rakennetaan kevään mittaan taidemu­seoinstituutiota pohtivaa näyttelyä, jossa museon varasto tulee ihan konkreettisesti näyttelytilaan.

Maaliskuussa avautuu myös lupaavan Anna Estarriolan ensimmäinen laaja yksityisnäyttely.

Muistin ajankohtaisuus – rinnakkaiset todellisuudet Porin taidemuseossa 3.3.2017–25.2.2018.

11. Rouva Bovary Turussa

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa nähdään keväällä taiteilijapari Mieke Balin ja Michelle Williams Gamakerin mediainstallaatio, jonka taustalla vaikuttaa Gustave Flaubertin klassikkoromaani Rouva Bovary.

Madame B Aboa Vetus & Ars Novassa 10.3.2017–28.5.2017.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Taidemuseot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  5. 5

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  6. 6

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  7. 7

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  8. 8

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  9. 9

   Luminen ja tuulinen koiran­ilma pyyhkii yli Suomen, pääkaupunki­seudulla sade alkamassa aamu­kahdeksan aikoihin – ”Loskaa joka paikassa”

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  6. 6

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää