Kulttuuri

Olisiko perintötaulu sittenkin väärennös? Asiantuntija kertoo mitä tehdä, jos maalauksen aitous epäilyttää

Taideväärennöskauppias Jouni Ranta väittää myyneensä Suomen ”täyteen väärennöksiä”, ja niitä riippuu tälläkin hetkellä suomalaiskotien seinillä. Teosten aitoutta tutkitaan Suomessa muun muassa Ateneumissa ja Jyväskylässä.

Viime viikolla julkaistuissa muistelmissaan taideväärennöksiä kaupannut Jouni Ranta kertoo myyneensä noin 35 väärennöstä Helene Schjerfbeckin teoksina – ja satoja muita teoksia.

Jos seinällä on peritty taideteos ja viime päivien uutiset väärennösten yleisyydestä tuovat hien pintaan, miten kannattaisi toimia?

”Ensiksi kannattaa henkäistä syvään”, sanoo Ateneumin johtava konservaattori Kirsi Hiltunen.

Seuraavaksi kannattaa miettiä, miten teos on tullut perheeseen. Kuka se on ostanut, milloin ja mistä?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ennen kuin kantaa teosta minnekään tutkittavaksi, kannattaa tehdä henkinen riskikartoitus – että onko siinä voinut tapahtua vilppiä.”

Jos teos on ollut suvussa pitkään ja se on ostettu aikoinaan suoraan taiteilijalta tai hänen galleristiltaan, ei kannata panikoida tai kiikuttaa sitä tutkittavaksi.

Ateneumissa taideteosten tutkiminen on arkea. Usein halutaan selvittää esimerkiksi jonkun teoksen ikä. Silloin tällöin halutaan tutkia myös teoksen aitous, esimerkiksi silloin kun se on tullut museoon lahjoituksena.

Työtä tehdään tiimeissä, joihin kuuluu taidehistorian, konservoinnin ja materiaalitutkimuksen asiantuntijoita. Ulkomaisten teosten kohdalla kysytään apua kansainvälisiltä kontakteilta.

Teosten aitoutta selvitettäessä pohditaan muun muassa sitä, sopiiko teos taiteilijan tuotantoon, onko se maalattu taiteilijalle tyypillisellä tavalla ja ovatko käytetyt materiaalit oikean ikäisiä ja tyyppisiä. Kevyt selvitys saatetaan tehdä muutamassa tunnissa – mutta perusteellinen työ saattaa kestää kuukausikaupalla.

Näytiksi Hiltunen räpsäyttää päälle uv-valot, joiden avulla voi tarkastella teoksen maalikerroksia. Näin voi paljastua esimerkiksi se, onko teos signeerattu jälkikäteen. Vieressä on valoseinä, johon kiinnitetyt röntgenkuvat kertovat muun muassa, että Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli -teoksen hattupäisellä pojalla ei alun perin ollut hattua lainkaan.

Myös muun muassa Keskusrikospoliisi käyttää Ateneumin taidemuseon osaamista taideteosten aitouden arvioimiseen. Osana viime vuosien taidekäräjiä Ateneumissa on jouduttu ottamaan kantaa noin 250 teoksen aitouteen. Hiltunen on myös todistajana nyt käynnissä olevassa oikeudenkäynnissä.

Ateneumin väellä on kädet täynnä, eikä siellä juuri ehditäkään tehdä lausuntoja teosten alkuperästä kuin viranomaisille.

Suomessa on myös yksityisiä tahoja, jotka tutkivat taideteosten aitoutta ja alkuperää. Perustutkimuksia tekevät esimerkiksi yksityiset konservaattorit, mutta tarkemmat tutkimukset vaativat kalliita laitteita.

Niitä on muun muassa jyväskyläläisellä Recenartilla, jonka tutkimukset paljastivat Mäntän Serlachius-museon kokoelmissa olleen maalauksen aidoksi Claude Monet’n teokseksi.

Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeena aloittanut ja sittemmin yritystoiminnan aloittanut ryhmä tutkii taideteoksia suurin piirtein samoilla menetelmillä kuin Ateneumkin. Uv-valon ja röntgenkuvauksen lisäksi on tarjolla myös muun muassa infrapuna-analyysiä, hyperspektrikuvantamista sekä erilaisia pigmenttianalyysimenetelmiä.

Tutkimusten hinta vaihtelee sen mukaan, mitä teokselle tehdään ja missä, mutta käytännössä useimmiten puhutaan tuhansista euroista.

”Jos kyse on vaikka perinnönjaosta tai jos teos halutaan laittaa myyntiin, silloin pitää kyllä tietää onko se aito Schjerfbeck vai ei”, sanoo Recenartin Teija Luukkanen-Hirvikoski.

Recenartin asiakkaina on yksityisiä keräilijöitä, museoita, gallerioita, vakuutusyhtiöitä ja pankkeja Suomesta ja ulkomailta. Tähän mennessä yritys on analysoinut toistasataa teosta. Tuloksiaan yritys varjelee, sillä moni asiakas ei halua julkisuutta, ja tietyt tiedot voisivat auttaa myös väärentäjiä kehittämään menetelmiään.

Kirjassaan Jouni Ranta väittää, että jos Ateneumiin vei takavuosina tarkistettavaksi kymmenen väärennöstä, viisi niistä tuli aitoina takaisin.

Rannan lukuihin Kirsi Hiltunen ei ota kantaa.

”Ei täälläkään olla erehtymättömiä”, hän kuitenkin myöntää.

Mutta täytyy muistaa, että Rannan ”kultakausi” oli 1980-luvulla, jolloin Ateneuminkin laitteet olivat paljon alkeellisemmat. Väärennösten tunnistamiseen käytetyn teknologian kehitys on ollut viime vuosina nopeaa. Muun muassa XRF-spektrometri ja Raman-spektroskooppi auttavat materiaalien tarkemmassa analysoinnissa.

Jotkut aikoinaan Ateneumissa aidoksi arvioidut teokset ovat nyt palanneet tutkittavaksi, ja nykyteknologia on todistanut ne väärennöksiksi.

Kehittyy toisaalta kyllä vuosien saatossa konservaattorin näppituntumakin.

Ateneumissa on opittu tunnistamaan taideväärentäjien kädenjälkiä. Usein saman väärentäjän teoksissa toistuu samantyyppinen maalin koostumus ja maalaustapa, Hiltunen selittää.

Mutta jotta aitoudesta ei tarvitse olla huolissaan, kannattaa taidekauppoja tehdessä käyttää maalaisjärkeä.

Jos epäilyttävä taideteoksen myyjä kertoo, että teos on ”käynyt Ateneumissa”, suhtaudu siihen varauksella.

”Se on meillä kestovitsi”, naurahtaa Hiltunen. ”Että on kävelty pääovesta sisään teos muovikassissa ja sitten suoraan takaovesta ulos.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taideväärennökset
 • Ateneum

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  4. 4

   Nobel-palkittu Ican-järjestö: Miljoonia tappava ydintuho on yhden kiukunpuuskan päässä

  5. 5

   Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava

  6. 6

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  7. 7

   Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  9. 9

   Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus

   Tilaajille
  10. 10

   Kaija Saariahon miljoonalahjoitus takaa Musiikkitalolle urut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  5. 5

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  8. 8

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  9. 9

   Washingtonissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää