Kulttuuri

Täältä David Bowie löysi bändin viimeiselle levylleen – katso lista New Yorkin kiinnostavimmista jazzklubeista

New Yorkin klubivalikoimasta löytyy pientä, suurta, eksentristä ja prameaa, mutta tärkeintä on esiintyjän luoma tunnelma.

Kiinnostaisiko jaska?

Olemme kartoittamassa New Yorkin jazzklubien nykytilaa, ja täällähän kuulee vaikka mitä. Ensiksi laskeudumme portaita alas Jazz Standardiin, jossa merkittävä säveltäjä puhuu vakavia yleisölle.

”Vuonna 2035 tekoäly tulee tutkija-arvioiden mukaan ihmistä älykkäämmäksi ja käyttää dataa, jonka Facebook, Youtube, Google ja vastaavat ovat meistä keränneet”, säveltäjä Maria Schneider kertoo yleisölle.

Pian Maria Schneider Orchestra aloittaa Library of Congressin tilauksesta sävelletyn pahaenteisen Data Lords -sävellyksen, jonka täytyy olla vuoden 2016 merkittävimpiä jazzteoksia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Maria Schneider Orchestra soittaa äärimmäisen sävykkäästi. Ei ihme, että David Bowie teki tämän orkesterin kanssa Sue (Or in a Season of Crime) -singlen ja olisi halunnut tehdä myös albumin, ellei Schneiderilla olisi ollut muita kiireitä.

Keikan lopuksi Schneiderin saksofonisti Donny McCaslin vetää upean soolon. Juuri McCaslinin pienempää yhtyettä Schneider suositteli Bowielle. Rocktähti kävi kuuntelemassa heitä pienessä 55 Barissa Villagessa, ja näin Bowie sai jazzyhtyeen viimeiselle Blackstar-levylleen.


Tenttaamme äskettäin Tampere Jazz Happeningissakin vieraillutta McCaslinia New Yorkin parhaista jazzpaikoista.

Vaikka Brooklyn on jo napannut Manhattanilta melkein kaikki rock-klubit, New Yorkin alakaupungin Greenwich Village on yhä jazzin mekka.

”Paras jazzklubi on mielestäni Village Vanguard täällä Villagessa. Jazz Standard on oikein hyvä, samoin pienemmistä klubeista Smalls ja 55 Bar. Sitten on kaikenlaista hyvää musiikkia tarjoava Le Poisson Rouge. Keskikaupungilla ovat Birdland ja Jazz Gallery, Brooklynissä Shape Shifter ja Harlemissa esimerkiksi Smoke”, McCaslin luettelee.


Seu­raavana iltana pyy­dämme toisen mielipiteen veteraani­muusikko Julian Pressleyltä, joka on kolunnut jazzklubit ja -festivaalit Suomea myöten erilaisissa yhtyeissä Sun Rasta Jo Hopkins Biggish Bandiin.

”Paikka antaa raamit, mutta muusikot luovat hengen”, Pressley muistuttaa keskikaupungin Iridium-klubilla, jossa ”sähkökitaran isä” Les Paul soitti maanantaisin 1995–2009, siis vielä kuolinvuonnaan, 94-vuotiaana.

”Esimerkiksi tämä Iridium on mainio niille, joille Village on illan päätteeksi liian etelässä ja syrjässä. Mutta Iridiuminkin tarjonta ulottuu myös jazzgenren ulkopuolelle, joten hyvää jazzia kaipaavan tulee aina tehdä valinta esiintyjä- eikä klubipohjalta.”


Olemme nyt swing-pohjaisen Jo Hopkins Biggish Bandin keikalla. Tämän yhtyeen solisteina on nähty niin viime vuonna kuollut Mose Allison kuin vaikkapa Norah Jones ja Elvis Costello. Hyvin menee myös tänä iltana raikasäänisen nuoren Alita Mosesin laulaessa.


Kitarassa näkyy tuttu nuo­rukainen: vuonna 2010 mai­nitsin Harlem-repor­taasissa vain 15-vuotiaan Solomon Hicksin, joka soitti tuolloin legendaarisessa Lenox Loungessa. Nyt hän on 21-vuotias ja levyttänyt jo sooloalbumin bluesia Southside Johnnyn ja Jake Clemonsin kanssa. Jazzkaan ei tuota vaikeuksia. Mihin Solomon vielä ehtiikään?

Mutta illan huippuhetket kuullaan kuitenkin bobmaista särmää ja melkoista intensiteettiä tarjoavan Julian Pressleyn sooloissa. Kysytäänpä siis veteraanilta: mikä on ohjeenne Suomen nuorille jazzmuusikoille?

”Tulkaa New Yorkiin ja mitä pidempään, sen parempi! Tämä on maailman paras paikka saada huomiota ja verkostoitua kaikille avoimissa jameissa. Siitä se lähtee, jos kyvyt riittävät!”

Pressleyn ymmärrettävän mielipiteen mukaan New Yorkin parhaita jazzklubeja on mahdoton luetella. Paras klubi voi jonakin iltana olla alakaupungin Stone ja toisena iltana jamit Harlemin Showman’sissa.

Siksi myöskään oheisen kartan tusina ei yritä olla lista New Yorkin ”parhaista” jazzklubeista. Mutta kylläkin monipuolinen valikoima pientä, suurta, eksentristä ja prameaa.


Erotatko New Yorkin jazzklubit toisistaan? Tämä pikaopas auttaa alkuun

New York on jazzin pääkaupunki, ja merkittäviä klubeja on kymmenittäin. Oheinen tusina on valikoima, joka kuvaa esityspaikkojen monipuolisuutta. Siihen on poimittu valtavirran isojen klubien lisäksi persoonallisia ja vähemmän tunnettuja täkyjä. Pääset suoraan klubien kotisivuille ohjelmisto- ja osoitetiedot tarkistamaan klikkaamalla numeron jälkeen klubin nimeä.

1. Jazz Standard. Kotoisa kellari, useimmista pöydistä hyvä näkyvyys lavalle ja ruoassakin hyvä hinta–laatu-suhde. Mingus Big Band soittaa maanantaisin, ja helmikuun helmenä ovat Ravi Coltrane Quartetin keikat 21.–27. helmikuuta.

2. 55 Bar. Tästä kompaktista kellaritilasta David Bowie löysi Donny McCaslinin yhtyeen Blackstar-levylleen. Fuusiokitaristi Wayne Krantz esiintyy täällä 27. tammikuuta.

3. Smalls. Nimensä mukaisesti pieni jazzluola. Loistorumpali Ari Hoenigin keikoilla komppi kääntyy kerran jos toisenkin vaikkapa tämän kirjoituksen julkaisupäivänä 23. tammikuuta. (Voit kuunnella näytteen Hoenigin Smalls-keikasta tältä videolta).4. Village Vanguard. Donny McCaslinin suosikki isojen nimien jazzklubeista. Joe Lovanon ja Dave Douglasin Sound Prints -yhtye soittaa täällä 21.–26. helmikuuta.5. Blue Note. Rahastuksen makua, mutta myös huippuesiintyjiä pramealla klubilla. McCoy Tyner esiintyy täällä 6.–7. helmikuuta ja Roy Hanesin 92-vuotisjuhlia vietetään 8.–13. maaliskuuta.

6. Birdland on kolmas isojen nimien suosima varsin kallis klubi. Pianisti Cyrus Chestnutin kvartetti esiintyy täällä 21.–25. helmikuuta.

7. Jazz Gallery. Voittoa tavoittelematon kulttuurikeskus tarjoaa 17. helmikuuta trumpetisti Ingrid Jensenin Infinitude-levynjulkistuskonsertin.

8. Iridium. Jazzklubi ei sulje oviaan myöskään rock-vaikutteilta. Frank Zappaa jazzin suuntaan vääntänyt Ed Palermo Big Band esimerkiksi 13. helmikuuta.

9. Jazz at Lincoln Center. Wynton Marsaliksen ideoima kokonaisuus on akateemisinta jazztarjontaa konsertteineen ja koulutusohjelmineen. Times Warner -rakennuksen Frederick P. Rose Hallista on muokattu jazzkäyttöön Rose Theater, The Appel Room ja Dizzy’s Club Coca-Cola. Ohjelmassa on paljon aika Marsaliksia: Wyntonin veljistä trumpetisti Delfeayo Marsalisin Uptown Jazz orchestra esiintyy 15. helmikuuta ja rumpali Jason Marsaliksen Vibes Quartet 22. helmikuuta.

10. Smoke. Upper West Siden ja Harlemin yhtymäkohdassa oleva ”jazz ja illallisklubi” panostaa myös keittiömestari Patricia Williamsin taitoihin. Kaksi kuuluisaa jazzrumpalia eli Joe Farnsworth ja Kenny Washington pitävät täällä yhtyeen kanssa ”Drum Battlen” eli rumputaistelun 10.-12. helmikuuta.

11. Bill’s Place. Veteraanisaksofonisti Bill Saxton pitää ”kotikonsertteja” viikonloppuisin Harlemissa omistamassaan asunnossa. Sukupolvet kohtaavat sekä lavalla että yleisössä. Jos janottaa, oman pullon saa ottaa mukaan. Saxtonin perhe myy tauoilla hyviä pikkusuolaisia. Voit lukea Saxtonista lisää HS-reportaasista vuodelta 2010 tästä linkistä ja nähdä Bill’s Placen konserttikatkelman esimerkiksi tältä videolta.12. Fat Cat. Kaikissa edellisissä paikoissa jazzia kuunnellaan tietysti hiljaa ja keskittyneesti. Fat Catissa jazz ja rytinäblues soi samassa tilassa maksullisten biljardi- ja pingispöytien kanssa meluisan baarin vieressä. Hauska paikka vähemmän keskittyneeseen musiikinkuunteluun vaikkapa Flavio Silvan brassijazzkitaroinnin tahdissa 28. tammikuuta.

Entä muut klubit? Hyvin monen, joskaan ei kaikkien jazzklubien kätevähkö yhteinen tapahtumakalenteri löytyy tästä linkistä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jazz
 • New York

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Tämän opin ranskalaiselta rakkausvalmentajalta: Kumppanin kanssa pitää voida olla myös heikko

  8. 8

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  9. 9

   Pam: Useita työn­tekijöitä häiritty seksuaalisesti K-Super­marketissa Tampereella – Kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää