Kulttuuri

Pussausta, kuorsausta, lattian tärinää ja pellavalakanoita – testasimme keskelle Pariisia avatun suomalaisen mökkikylän

Suomen Ranskan-instituutti tarjoilee mökkielämyksen ohessa suomalaista designia. Koeyöpymistä säesti vieno kuorsaus ja pieni pussailu.

Tämä on niitä Pariisin harvoja osoitteita, joissa vieraita pyydetään jättämään kengät eteiseen.

Suomen Ranskan-instituutin saliin vievän käytävän varrella on kenkäpareja kuin suomalaisissa kotibileissä. Tämä on Koti.

”Koti” on osa Suomen ulkomaisten instituuttien Suomen satavuotisjuhlallisuuksiin kehittämää Mobile Home -teemaa, joka tarkastelee asumista ja olemista eri perspektiiveistä. Pariisissa sitä käsitellään yhteisöllisen suomalaisen mökkiasumisen näkökulmasta.

Kuka tahansa voi Airbnb-nettipalvelun kautta varata itselleen yön yhdessä instituuttiin nousseista kuudesta aitasta ja lähteä kuvitteelliselle elämysmatkalle Suomeen, keskellä Pariisin latinalaiskortteleita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen Pariisin instituutti sijaitsee Sorbonnessa vanhassa elokuvateatterissa, jonka arkkitehti Juhani Pallasmaa muutti komeasti Suomen Ranskan-instituutiksi vuonna 1990.

Yleensä sen korkea sali palvelee kahvilana, mutta nyt sen todella täyttää hiotuista koivulaudoista rakennettu aittakylä.

On yhden hengen asumuksia, on leveämpiä aittoja pariskunnille, on korkeita mökkejä kerrossänkyineen, on jopa yksi leveä ja korkea perheaitta, jossa on kaksi parisänkyä päällekkäin.

Suomalaiseen aitta-arkkitehtuuriin tottumattomille tulee ehkä yllätyksenä, että valo siivilöityy ilmavasti rakennettujen rakennusten seinien läpi, samoin äänet. Tämä ei ole viiden tähden hotelli vaan yhteisöllinen mökkikokemus.

Se on tarkoituskin. Aittaelämys on suunnittelija Linda Bergrothin käsialaa, ja hän halusi, että vieraat kokevat olevansa nimenomaan ”yökylässä”, mikä on kääntynyt hankkeen englanninkieliseen nimeen ilmaisulla ”sleepover”.

”Aittojen julkisivut on tehty vaakalaudoista, jotka on asennettu kulmaan niin, että ilma kulkee niiden läpi. Sisätilaan vieri viereen sijoitetut aitat tarjoavat vieraille yksityisyyttä, mutta ne eivät pidä ääntä”, Linda Bergroth kertoo.

Toisilleen vieraat ihmiset ovat yhteisessä tilassa.

”Kokemuksen onnistumiseen vaikuttaa paljon ihmisten käytös ja toisten huomioon ottaminen”, Bergroth sanoo.

Avajaisviikonloppuna paikalle on saapunut toimittajia eri puolilta maailmaa. Guardianiin kirjoittava englantilainen Katie Treggiden ei ole huolestunut mökkinaapurien yöllisistä ­äänistä.

”Asun paritalossa, joten kuulen kotonakin, kun naapurini kuorsaavat. Tänään olemme syöneet illallista yhdessä, joten olemme jo luoneet suhteen, pienen yhteisön”, hän pohtii istuessaan mökkikylän keskelle sijoitetun pitkän pöydän ääressä.

”Mökkien arkkitehtuuri auttaa paljon siinä, kuinka mukavaksi ja turvalliseksi ne koetaan”, hän lisää.

Itse pääsen yöpymään valko-ovisessa kaveriaitassa, jossa on parisängyn sijaan kaksi yhden hengen sänkyä päällekkäin. Alasängyllä ei silti tunnu ahtaalta, koska aitta on niin korkea.

Kiipeän varmuuden vuoksi kokeilemaan myös yläsänkyä. Tuntuu vähän kuin olisin aikuisille tehdyssä leikkimökissä. Aitta on täytetty hyvällä suomalaisella mökkidesignilla: huonekalut ovat Nikarin käsialaa, valaisin on Innoluxin, ja peilin on suunnittelut Studio Kaksikko.

On lauantai ja käynnissä ovat Pariisin muoti- ja designviikot, joten kaupunki on täynnä ohjelmaa. Monet vieraat saapuvat vasta illallisen ja lasillisten jälkeen. Aittakokonaisuuden puinen lattia tärisee kun ihmiset harppovat mökkeihinsä.

On pakko laittaa korvatulpat. Silti pienetkin äänet kuuluvat. Pariisin yössä kuuluu paitsi kuorsausta, melko varmasti myös vähän pussailua.

Muuten yö on äärimmäisen rauhallinen. Hyvin ilmastoidussa mökissä nukkuu kuin tukki. Lapuan kankurien pellavaiset lakanat kilpailevat mukavuudessaan parempienkin hotellilakanoiden kanssa.

Ensimmäisen yön jälkeen vieraat istuvat aamiaiselle ja juovat vaaleapaahtoista suodatinkahvia Nathalie Lahdenmäen kupeista ja keskustelevat kokemuksestaan. He ovat kaikki tavanneet vasta päivää aikaisemmin.

”Istuimme eilen hetken yhdessä ja keskustelimme ennen nukkumaanmenoa”, kertoo lontoolainen sisustusarkkitehti Lucy Freedman. ”Oli kuitenkin ihanaa käydä yöpuulle, ja toisten vieraiden äänien kuuleminen loi mukavan ja turvallisen tunteen.”

Epäilen pussailusta pöydän päässä istuvaa brittipariskuntaa.

Keskeinen havainto on, että yöpymisessä on kyse eräänlaisesta designkokemuksesta pikemminkin kuin pelkästä majoittumisesta.

”Tämä on ehdottomasti sitä. Tämä on elämyspaketti, matka, seikkailu, installaatio ja tämä on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Tämä on, niin kuin ranskaksi sanotaan, installation habitable, asuttava installaatio”, sanoo instituutin johtaja Meena Kaunisto.

Instituutti halusi luoda paikan kohtaamisille ja keskusteluille. Designpainotuksesta huolimatta kokemus riippuukin siitä, ketkä aitoissa yöpyvät.

”Kaikki riippuu ihmisistä, sattumista, energioista ja ke­mioista”, Kaunisto sanoo. ”Siitä, keitä siellä sattuu olemaan. Siihenhän me emme voi vaikuttaa, emmekä haluakaan. Ainoa mihin me haluamme vaikuttaa on se henki mikä täällä on, ja se, että vieraanvaraisuuden ja tervetulleeksitoivottamisen taso säilyy kaikkina päivinä ja öinä samanlaisena.”

Aitat ovat vuokrattavissa Pariisissa toukokuun kuudenteen päivään asti. Vaikka pariisilaiset ovat vuokranneet aittoja ahkerasti, halukkaille on vielä tilaa.

Toukokuun jälkeen aittakylä siirretään Helsinkiin. Elokuussa aittaelämää voi kokeilla Helsingissä, kun aitat pystytetään Valkoiseen saliin Senaatintorin laidalle.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muotoilu
 • Suomi 100 vuotta
 • Pariisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  2. 2

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  3. 3

   Ydinonnettomuusalue ei ole sen vaarallisempi kuin suurkaupunki saasteineen – edes Fukushimasta ei olisi tarvinnut muuttaa, sanovat tutkijat

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Väitös: Vanhempien esimerkki voi saada lapset liikkumaan koko elämänsä ajan – Isien ja poikien välillä näkyi kaikkein selvimmin yhteys

  6. 6

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  7. 7

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  8. 8

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  9. 9

   Jumalan herroittelua karsittiin Ruotsin kirkonmenoista – Uutinen levisi ulkomaille, ja moni käsitti väärin

  10. 10

   Juha Sipilä: Suomessa ei ole vähätelty seksuaalista häirintää – ”En ole tällaista kuullut kenenkään suusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  6. 6

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  9. 9

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  10. 10

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää