Kulttuuri

Nuortensarja Skam käsittelee rohkeasti homoutta ja mielenterveyttä, ja siksi siitä on tullut kansainvälinen hitti – sarjan äiti Julie Andem kertoo nyt, miten siinä onnistuttiin

Pienellä budjetilla tehty mutta miljoonia katsojia tavoittava nuorisosarja Skam on ollut häkellyttävä menestys niin Norjassa, Suomessa kuin muuallakin. Suosiosta huolimatta sen tekijät eivät juuri anna haastatteluja. Nyt käsikirjoittaja-ohjaaja Julie Andem kuitenkin kertoo, mitä hän tietää nykyteiniydestä.

Norjalaisen nuorisosarjan ­Skamin suosio on niin hurja, että sitä on vaikea uskoa todeksi. Yli miljoona katsojaa striimaa sitä viikoittain, mikä on paljon 5,2 miljoonan asukkaan Norjassa.

Se on kuitenkin todennäköisesti vain murto-osa sarjan katsojista. Skamia katsotaan pohjoismaissa laillisesti ja monessa muussa maassa laittomasti.

Pyynnöistä huolimatta NRK on kieltäytynyt tekstittämästä ohjelmaa englanniksi, mutta Skam-fanit tuottavat nopeaan tahtiin omia käännök­siään.

Skam-fanit löytävät toisensa niin Tumblrissa kuin Kiinan Weibo-somepalvelussakin. Teinit ympäri maailmaa tekevät Skam-aiheisia gif-animaatioita ja opettelevat lausumaan norjalaisia slangisanoja kuten drittkul, jota lienee suomeksi ”vitun siistiä”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa sarjaa katsotaan Yle Areenasta, johon Skamin kolmas kausi ilmestyi viime perjantaina.

Skam (Suomeksi ”häpeä”) seuraa Oslon varakkaalla Frognerin alueella sijaitsevaa Hartvig Nissenin lukiota käyvien teinien arkea – ystävyyttä, bileitä, uskontoa, sydänsuruja, homoseksuaalisuutta, seksiä ja päihteitä. Tyyli­laji vaihtelee yhteiskunnallisen realismin, tilannekomedian ja saippuasarjan välillä, mutta kaikki tuntuu autenttiselta ja uskottavalta. Kaikessa on mukana sosiaalinen media, ja kaikkea tahdittaa tämän hetken musiikki Lordesta Kanye Westiin ja norjalaiseen räppiin. Kuvaus on blogimaisen kaunista.

Erikoisen sarjasta tekee muun muassa se, että Norjassa kohtaukset tulevat nettiin tipotellen. Tiistaiaamuna koulussa tapahtuva kohtaus tulee katseltavaksi Skamin verkkosivuille tiistai­aamuna, ja perjantai-illan bilekohtaus perjantai-iltana. Kerran viikossa kohtaukset kootaan jaksoiksi.

Todellisuus ja fiktio sekoittuvat sarjan verkkosivuilla, joilla herätellään fanien uteliaisuutta julkaisemalla viikon mittaan hahmojen välistä viestinvaihtoa ja Instagram-kuvia.


Erikoista on tietysti myös salaperäisyys. Sarjan näyttelijät ­eivät puhu medialle, ja sarjan äiti, ohjaaja-käsikirjoittaja Julie Andem on hänkin antanut vain kourallisen haastatteluja.

Sarjan kanssa on pitänyt kiirettä, mutta haastattelujen vähyys on myös tietoinen valinta.

”Olin kauhuissani, että nuoret saisivat kuulla Skamista äideiltään”, Andem sanoo.

Kukaan teini ei halua katsoa sarjaa seksistä ja päihteiden käytöstä vanhempiensa kanssa, vaan yksin huoneessaan iPadilta. Siksi sarjasta kerrottiin pelkällä Instagram-postauksella ja toivottiin, että sana leviäisi nuorten keskuudessa.

”Ensimmäiset pari-kolme viikkoa olivat hitaita, mutta sitten sarja lähti lentoon”, hän sanoo.

Nyt peli on selvästi menetetty siinä mielessä, että myös aikuiset ahmivat Skamia. Andemkin voi siis antaa haastattelun.

34-vuotias Andem ei ole mikään julkkisohjaaja, vaan hän on työskennellyt NRK:lla kohta kymmenen vuoden ajan. Hän aloitti 12-vuotiaille tytöille suunnatusta, videoblogia ja tv-draamaa yhdistävästä Sara-sarjasta ja teki sitten samantyyppistä Miaa. Pikkuhitiksi muodostui esiteinitytöille suunnattu Jenter (”tytöt”), jota tehtiin 7 kautta.

Vuosien varrella Andem kehitti tarkan korvan sille, mikä teineille toimii. Siksi NRK halusi Andemin tekevän jotain myös 14–18-vuotiaille. Teinit olivat NRK:n lapsiin ja aikuisiin keskittyneen ohjelmakartan väliinputoajia.

”Teinit ovat hankala kohderyhmä tavoittaa, ja lisäksi meidän täytyi kilpailla heidän huomiostaan Game of Thronesin kaltaisten sarjojen kanssa”, Andem sanoo.

Teinit ovat myös vaativia. Piti kehittää täsmäase.

”Mietimme, mitä sellaista voisimme antaa heille mitä Game of Thrones ei voi”, Andem sanoo.

Mutta NRK:ssa ei oikein tiedetty teineistä mitään, Andem kertoo.

Täytyi siis tutkia, minkälaisia tarpeita ja kiinnostuksenkohteita nuorilla on. Ensin aiheeseen tarttuivat NRK:n tutkijat, sitten Andem itse. Kuukausien ajan he haastattelivat kokonaisia koululuokkia ja tekivät syvähaastatteluita kymmenien nuorien kanssa eri puolilta Norjaa.

Lisää tietoa saatiin koekuvauksista, joissa sarjan nuoret näyttelijät valittiin 1 200 ehdokkaan joukosta. Lukumäärä on suuri, mutta Skamille oli elintärkeää saada hyvät, uskottavat näyttelijät, Andem sanoo. Muuten koko projekti olisi kaatunut.

”Tapasimme varmaan puolet Oslon nuorista”, Andem hymähtää.

No mitä sitten selvisi?

”Merkittävin löydös oli se, että teinit kokevat valtavia paineita”, Andem sanoo.

Täytyy olla hyvä koulussa, näyttää hyvältä, olla suosittu kavereiden keskuudessa, ylläpitää tiettyä elämäntyyliä, olla ylipäänsä jotain, hän selittää.

Painetta täydellisyyteen tulee joka puolelta, ja sosiaalinen media nostaa rimaa entisestään.

”Sinua ei verrata vain luokan näteimpään tyttöön”, Andem sanoo.

Moni tuntee itsensä epäonnistuneeksi.

Siksi Skam pyrkii hankkimaan itselleen paikan teinien elämässä lievittämällä niitä paineita. Andem käsikirjoittaa sarjaa niin, että se antaisi nuorille katsojilleen itsevarmuutta ja perspektiiviä.

”Näytämme, että kaikki mokaavat joskus ja kaikki käyvät läpi samoja asioita – ja että sille voi nauraa”, Andem sanoo.


Mitä muuta selvisi?

Andem on hetken hiljaa ja pyörittelee nuuskapurkkiaan. Ajat ovat muuttuneet sitten Andemin omien teinivuosien.

”Me käytimme seksiä saadaksemme rakkautta”, Andem sanoo.

Skamin ykköskaudella muslimityttö Sana ihmettelee muiden intoa päästä koulun suosituimpien poikien bileisiin.

”Nykyään teinitytöt käyttävät seksiä päästäkseen mahtaviin bileisiin, ottaakseen niistä kuvan Instagramiin ja näyttääkseen niin, miten suosittuja he ovat.”

Yle Areenaan viime viikolla tullut ja Norjassa syksyn mittaan nähty kolmas tuotantokausi sinetöi sarjan suosion käsittelemällä luontevasti ja fiksusti mielenterveys­ongelmia ja homoseksuaalisuutta.

Viimeistään kolmoskausi myös laajensi Skamin katsojajoukkoa teineistä aikuisiin ja Pohjoismaista maailmalle. Viime viikolla Norjan yleisradioyhtiö NRK joutui estämään sarjan striimaamisen ulkomailta käsin, kun sarjassa käytetyn musiikin oikeu­den­omistajille kävi selväksi, että sarjaa katselevat muutkin kuin norjalaiset.

Andem valmistautuu kuitenkin jo neljännen kauden tekemiseen. Se on kuin jonglöörausta ja pitkänmatkanjuoksua yhtä aikaa.

Andem käsikirjoittaa, ohjaa ja valvoo leikkausta päällekkäin. Matkan varrella hän ottaa huomioon näyttelijöiden ja katsojien palautetta ja muokkaa tarinan kulkua teinien kannalta uskottavaan suuntaan. Työ on taistelua kelloa vastaan.

”Pelkään koko ajan, että pallot tippuvat”, hän myöntää.

Ensin edessä on matka Yhdysvaltoihin, sillä American Idol -tuottaja Simon Fuller on ostanut oikeudet amerikkalaisen Skam-version tekemiseen.

Se on hyvin sarjalta, jonka toisen ja kolmannen tuotantokauden tekemiseen käytettiin yhteensä vain kymmenen miljoonaa Norjan kruunua eli 1,1 miljoonaa euroa. Suomessa kymmenen jakson Sorjonen -sarjan budjetti oli 3 miljoonaa euroa.

Fanit kuitenkin pelkäävät, että amerikkalaiset pilaavat sarjan muovisennäköisillä, finnittömillä näyttelijöillä ja mahtipontisuudella, kun Skamin viehätys perustuu sen realistisuuteen.

Andem ei vielä tiedä, kuinka monta kautta Norjan Skamia tehdään.

Mutta Norja, muut Pohjoismaat ja oikeastaan koko maailma odottavat jo kieli pitkällä. Myös ne äidit, jolta sarja piti alun perin piilottaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Norja
 • Tv-sarjat
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  4. 4

   Nobel-palkittu Ican-järjestö: Miljoonia tappava ydintuho on yhden kiukunpuuskan päässä

  5. 5

   Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava

  6. 6

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  7. 7

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  8. 8

   Kaija Saariahon miljoonalahjoitus takaa Musiikkitalolle urut

  9. 9

   Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  9. 9

   Washingtonissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää