Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Juustosuikeron värinen mies ja maunjälkeinen aika: Trumpin estetiikka kertoo presidentistä yhtä paljon kuin yölliset Twitter-myrskyt

Perinteisesti poliitikot ovat pyrkineet välttämään äänestäjiä vieraannuttavaa pröystäilyä mutta olemaan silti tyylikkäitä vakuuttaakseen eliitin. Donald Trumpin estetiikka todistaa, että elämme nyt aivan uudenlaista aikaa.

Donald Trumpin ensimmäinen kuukausi Yhdysvaltain presidenttinä on todistanut, että hänen tapansa hoitaa tehtävää on hyvin erilainen kuin edeltäjien. Mutta näkeehän sen tietysti jo päälle päin. Hän poikkeaa amerikkalaisen politiikan perinteestä myös siinä, miltä hän näyttää ja mistä hän pitää.

Uutiskuvien kautta välittyy kuva miehestä, jolle 1980-luku ei ole koskaan loppunut. Trumpin estetiikka on sekoitus Trump World Towerin pronssiseksi sävytettyä peililasia, juustosuikeron väristä rusketusta, tosi-tv:n kajoa ja kasinojen dollarinvihreää.

Lasisten pilvenpiirtäjien pioneeri Mies van der Rohe sanoi ”vähemmän on enemmän”, mutta Donald Trump sanoo ”enemmän on enemmän”; enemmän on ”amazing” ja ”yuuge”. Trump suosii hotelliensa arkkitehtuurissa fallista versiota miesiläisestä lasimodernismista, jossa hienovaraisuus on jätetty pois ja korvattu näyttävyydellä.

Kuvat Trumpin kotoa kertovat siitä, millä suurmies haluaa ympäröidä itsensä: Manhattanin 5. Avenuella sijaitseva ullakkoasunto on kuin jonkinlaisen Tuurin kyläkauppa -suodattimen läpi käynyt Versaillesin palatsi: marmoria, malvanväristä samettia, kultahanoja ja barokkikrumeluuria. Kuin sisustusarkkitehtinä olisi käytetty Liberacea. (Oikeasti sisustus on Angelo Donghia -nimisen sisustusarkkitehdin käsialaa. Hänen asiakkaisiinsa ovat kuuluneet Liza Minelli ja Diana Ross.)


On vanhanaikaista puhua huonosta mausta, mutta ehkä Trumpin valtakautta voi kutsua maunjälkeiseksi ajaksi. Jos Trumpin estetiikka olisi taideteos, se olisi Guggenheimissä parhaillaan esillä oleva Maurizio Cattelanin America – 18 karaatin kullasta tehty toimiva vessanpönttö.


Taidetta Trump ei harrasta. New York Timesin edesmenneen arkkitehtuurikriitikon Herbert Muschampin kilometrin pituinen essee Trumpista vuodelta 1999 on timanttia alusta loppuun, mutta erityisen herkullinen on kohtaus MoMAssa. Näyttelysalissa Trump luulee Donald Juddin veistosta sohvapöydäksi ja nakkaa takkinsa ja mappinsa sen päälle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Trump on ennemmin urheilumiehiä.

Kun Donald Trump ja Melania menivät naimisiin 2005, Mar-a-Lago-hotellin pöydissä istui julkkiksia vieri vieressä. Viime elokuussa muun muassa Billy Joel kertoi menneensä häihin uteliaisuudesta, vaikka ei tuntenut Trumpia ollenkaan. Joku voisi ajatella, että on kiusallista kutsua häihinsä ventovieraita. Trumpin mielestä se ei ole niin justiinsa.


Trumpin estetiikassa tärkeintä on, että kaikki näyttää kalliilta ja eksklusiiviselta. Aitoudella ei ole niin väliä totuudenjälkeisessä ajassa.

Trumpin prameilu pistää silmään täällä pohjoisessa, sillä meillä ei ole keisareita, paitsi huutokauppa-. Miljonääritkin tekevät tätä nykyä rahansa mobiilipeleillä ja pukeutuvat huppareihin. Finanssikriisin jälkimainingeissa ja ekoajattelun arkipäiväistyessä kulta ja kimmellys tuntuvat yhtä retrolta kuin Trumpin kampaus, joka tavoittelee 1980-luvun kultaisia vuosia hiusvärin avulla.

Britanniassa pääministeri Theresa May joutui keskelle vaategatea kun hän poseerasi Sunday Timesissä tuhannen punnan nahkahousuissa. Poliittiset vastustajat olivat sitä mieltä, ettei May voi hoitaa koko kansan asioita kalliissa pöksyissä.

Politiikan ristiriitoihin kuuluu, että mitä enemmän valtaa poliitikolla on, sitä tavallisempaa tämän täytyy näytellä.

Jo presidentti Lyndon B. Johnson tiesi, että koti pitää sisustaa vaatimattomasti. ”Joka kerta kun joku kutsuu [kotiani] linnaksi, menetän 50 000 ääntä Teksasissa”, hän sanoi Time-lehdelle vuonna 1961.

Mutta Trump ei ole kiinnostunut vaatimattomuudesta. Trumpin tiedottajan Hope Hicksin mukaan Trump käyttää italialaisen Brionin pukuja. Niiden hinnat lähtevät noin 5 000 eurosta. Brionin mittatilauspalveluita Trump ei selvästi kuitenkaan käytä: hänen kalliit pukunsa istuvat huonosti. Housut ovat liian leveät ja lahkeet liian pitkät. Hartiat lököttävät, eikä kiiltävästä kankaasta ole apua.


Kun nyt asiaan päästiin, sanotaan tämäkin: Trump solmii solmionsa urposti. Ylipitkät solmiot roikkuvat kuin kirkkaanpunainen nuoli, joka osoittaa suoraan haaroväliin. (Solmion pään kuuluisi vain hipaista vyötä.) Koska solmion kapea pää ei yllä takapuolen lenkkiin, kuvien perusteella Trump turvautuu koulupoikahenkiseen purkka­viritykseen: hän teippaa solmionsa paikalleen läpinäkyvällä teipillä.

Lähestymistapa on hyvin erilainen kuin vaikka brittikollegoilla. David Cameron käytti Savile Row’n räätäleiden tekemiä mittatilauspukuja. Cameron räätäleineen tiesi kuitenkin, että puvun ei pidä pitää itsestään meteliä. Nousukasmainen vaikutelma olisi kauhistus. On tosin totta, että britit ovat asian suhteen neuroottisia.

”Pukujen täytyy olla erinomaista kangasta, se on sanomattakin selvää, mutta vaikka niiden on oltava uusia, niiden täytyy näyttää vanhoilta”, kärjisti Bedfordin herttua Book of Snobs -kirjassa 1965. ”Yksi ratkaisu on täyttää puvun taskut pikkukivillä ja jättää se roikkumaan sateeseen; toinen on antaa miespalvelijan käyttää pukuasi ensimmäisten kahden vuoden ajan.”

Voi tietysti kysyä, onko Trumpin solmion analysoiminen mielikuvituksetonta snobismia ja porvarillista hyvän maun korostamista. Kritisoida nyt miehen asuntoja ja vaatteita kun hän on teoillaan osoittanut pystyvänsä ihan mihin vain – nousemaan vapaan maailman johtajaksi!

Yhtä hyvin voi myös kysyä, onko näillä asioilla väliä. Eihän vahva poliittinen näkemys ole suoraan yhteydessä kykyyn solmia solmio historian saatossa kehittyneiden mutta käytännössä keinotekoisten tyylisääntöjen mukaisesti.

Valtionpäämiesten vaatteita ja habitusta on analysoitu aina. Sen, mitä valtiomiehet vetävät aamulla kaapista päälleen, katsotaan kertovan heidän ajatus- ja arvomaailmastaan. Trumpin maku kertoo hänestä ihmisenä yhtä paljon kuin hänen yölliset Twitter-myrskynsä.

Politiikka on imagopeliä, ja ehkä Trumpille on ollut estetiikastaan hyötyä. Ahdistunut ja taloushuolien painama kansa äänesti valtaan miehen, joka todisti omalla räikeällä olemuksellaan olevansa menestyjä. Adjektiivi hienostunut on käsikynkässä verbin hienostella kanssa. Trump ei hienostele.

Äänestäjät tulkitsivat kiiltävän Brionin puvun valoksi tunnelin päässä. Tämän miehen matkassa heilläkin olisi toivoa nousta ahdingosta.

Trumpin estetiikka lähettää kuitenkin myös viestin kohtuuttomuudesta ja siitä, että kulissit ovat tär­keämmät kuin se, mitä oikeasti tapahtuu.

Trump itsepäisesti teippaa solmionsa yhteen sen sijaan, että hän ratkaisisi ongelman niin kuin järkevä ihminen – sitoisi sen lyhyemmäksi. Maata ei johdeta solmiolla. Mutta jos mies ei selviä arkipäiväisistä pikkuasioista, miten onnistuvat isot?

Solmion solmimisen voi opetella Youtube-videolta. Toisaalta Huffington Post väittää Trumpin neuvonantajan paljastaneen, ettei presidentti halua lukea pitkiä raportteja, vaan asia pitää tiivistää yhteen sivuun, korkeintaan yhdeksään ranskalaiseen viivaan. Se on kauhistuttavaa.

Trumpin estetiikka kertoo myös epävarmuudesta ja ohutnahkaisuudesta. Sielun ammottavia aukkoja paikataan kultakrumeluureilla ja kauniilla naisilla. Ei kannata miettiä liikaa sitä tosiasiaa, että ydinasekoodit ovat sellaisen ihmisen hallussa.

Länsimaisissa demokratioissa ei ole totuttu Trumpin tyylisiin valtiomiehiin. Enemmän kullan ja kimalluksen perään on oltu maissa, joissa demokratia on ”demokratiaa”.

Jos Trumpin estetiikasta haluaa löytää jotain positiivista, se on linjassa perinteisen oligarkki-tyylin kanssa. Se voi auttaa ulkosuhteissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Lauantaiessee
 • Muoti
 • Arkkitehtuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  3. 3

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  4. 4

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle – alkoholin etämyynti jäi ratkaisematta

  5. 5

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  6. 6

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  7. 7

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  8. 8

   Onko julkisuudesta hyötyä uusnatseille? Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenmäärä moninkertaistui parissa vuodessa

  9. 9

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  10. 10

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää