Kulttuuri

Elvis elää ja kertoo avusta dementiaan – konsertoi Finlandia-talossa maanantaina

Legendaarinen lauluntekijä Elvis Costello työstää Trump-tarinaa 1950-luvulta, katuu syntejään ja kertoo miten oman isoäidin ja isän kaltaisia dementiapotilaita voi auttaa musiikilla.

Hän todella on ”kaikkivoiva suu”, joka ”voi puhua läpi yön” ihan laulujensa Mouth Almightyn ja Oliver’s Armyn tapaan.

Pr-porras on luvannut legendaariselta lauluntekijältä Elvis Costellolta vartin puhelinhaastattelun, mutta hän puhuu 75 minuuttia. Itsevarmasti. Luovuudestaan nauttien. Ja pakaten samalla matkalaukkuaan Suomen-keikkaansa varten Vancouverinsaarella Kanadassa.

Konsertti on Finlandia-talolla maanantaina 20. helmikuuta.

”Puhkun innosta, koska Helsingistä alkaa yli kaksi vuotta jatkuneen Detour-kiertueeni viimeinen ja uudistunut osuus”, hän mainostaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tampere-talossa kaksi vuotta sitten vasta aloittelin tätä konseptia. Nyt soolokonsertissani lavalla on kitara, luultavimmin se siniseksi maalattu pianoni sekä jättimäinen tv-ruutu, jonka visuaalinen anti täydentää laulujani. Ja kaikkea muuta aikuisen miehen leikkikentäksi sopivaa.”

Hän vaihtelee settiään joka ilta.

”Otan paljon riskejä. Vanhat hitit pitää tuoreuttaa aivan samoin kuin sinfoniat, koska mikään ei ole tappavampaa kuin rutiinimainen läpiluenta. Aion laulaa myös uusia ja vanhoja levyttämättömiä lauluja.”

Costello syntyi Declan MacManuksena muusikkoperheeseen vuonna 1954. Swing ja jazz tulivat tutuiksi vanhempien kautta, sitten myös The Beatles, Bob Dylan ja The Band. Kirjavat vaikutteet piti osin piilottaa, kun esikoisalbumi My Aim is True julkaistiin punk-vuonna 1977.

“Ajattelin laulaa peräkkäin esikoisalbumini laulun sekä vuoden 1975 intiimin ja levyttämättömän laulun, joka olisi toisenlaisissa olosuhteissa voinut olla esikoisalbumillani. Pystyin silloin ja pystyn yhä dominoimaan mitä tahansa tilaa, mutta se ei ole ainoa roolini. Minussa on entistä enemmän dynamiikkaa myös hiljaisen ja herkän ääripään suhteen.”

Elvis Costello tuli tunnetuksi vihaisena nuorena miehenä. Olisiko imago ollut toinen, jos levyt olisi julkaistu nuoren perheenisän Declan MacManusin nimellä?

“Olin huomannut, että oma nimeni oli englantilaisille vaikea muistaa ja sillä oli vaikea tehdä uraa. Tiesin aina kuka olin, mutta Elvis-nimi jäi kerralla mieleen, ja isänikin käytti välillä Costello-taiteilijanimeä.”

Hän myöntää nuoren vihaisen miehen imagon olleen myös ansa. Hän kieltäytyi pitkälti haastatteluista tai teki ne rohkaisuryyppyjen jälkeen tavallistakin provosoivampana.

Pahin moka oli yrittää saada vanhempi muusikko Stephen Stills baaritappeluun loukkaamalla kaikkea yhdysvaltalaista. ”Etkö pidä Yhdysvalloissa edes James Brownista”, Stills kysyi hämmentyneenä. Tuhannen kännissä ollut Elvis käytti n-sanaa ja häpeää tapausta yhä.

Nuoruudessa tapahtui myös huume- ja seksisekoiluja. Hän ajautui suhteeseen esimerkiksi Beau Burrellin kanssa, joka oli keräillyt kokemuksia rocktähtien kanssa Jimmy Pagesta ja Steven Tyleriin.

Costellon ensimmäinen avioliitto kariutui, samoin toinen pitkä liitto The Pogues -yhtyeessä bassoa soittaneen Cait O’Riordanin kanssa. Vuonna 2002 hän kävi julmuuksia läpi When I Was Cruel -albumilla ja vuonna 2003 North-albumi tuntui käsittelevän eroa O’Riordanista ja uutta yhä jatkuvaa liittoa jazzartisti Diane Krallin kanssa.

“En ole kaikesta ylpeä, mutta en usko olleeni yksiulotteisen vihainen. Kuulen varhaisillakin levyilläni paljon huumoria, haavoittuvuuden tunteita ja hellyyttä, vaikka sitä ei ilmaistu tavanomaisimmin sanankääntein. Mutta on totta, että esitykset saattoivat vaikuttaa vihaisilta.”Vihaisuus ulottui politiikkaan. 1980-luvulla hän toivotti esimerkiksi Britannian pääministerin Margaret Thatcherin hautaan Tramp the Dirt Down -klassikossa. Mitä hän ajattelee nykyisestä Britanniasta?

”Asumme Kanadassa ja pidämme toista asuntoa New Yorkissa, mutta seuraan kyllä klaustrofobian etenemistä ja miten se vaikuttaa esimerkiksi kaksoiskansalaisiin ja kahdessa kulttuurissa kasvaneisiin, kuten omiin lapsiini”, hän sanoo.

Donald Trumpia hän käsitteli jo vuoden 1986 kiertueellaan. Mitä hän ajattelee presidentti Trumpista?

”En sano, että ennustin trumpismin, mutta ihmisluonto nostaa ajoittain valtaan tällaisia tyyppejä. Monet uusista lauluistani liittyvät valmisteilla olevaan Face in the Crowd -teatteriproduktioon, joka perustuu Budd Schulbergin tarinaan. Siinähän pyrkyri saa naisia, rahaa ja mainetta, jonka turvin hän suuntautuu politiikkaan.”

Kyse on tarinasta, josta Elia Kazan ohjasi Kasvot väkijoukossa -elokuvan vuonna 1957.

”Elämme nyt samaa tarinaa. Se on sekä häiritsevää että koomista.”

Costello ei väitä Trumpia hirviöksi tai mailman pahimmaksi mieheksi.

“Siihen rooliin on parempiakin ehdokkaita. Mutta eipä hän niissä vaaleissa kovin vetäväkään vaihtoehto ollut.”

Costello boikotoi taannoin Israelia. Mitä muita maita hän boikotoisi?

“En kuulu mihinkään boikottiliikkeeseen, vaan päätin tuolloin tapauskohtaisesti, että laulujani ei siinä tilanteessa ja dialogin puuttuessa kannattanut esittää siinä maassa.”

Poliitikkojen opettajaksi Costello ei halua ryhtyä.

“Nämä ovat kompleksisia asioita, ja taiteessa käsittelen niiden nostattamia tunteita. Esimerkiksi 1980-luvun Shipbuilding-lauluni on sanottu käsitelleen Falklandin sotaa. Se on yksi taso, mutta itse asiassa käsittelin kompleksista tilannetta, jossa varustamon työntekijä tietää rakentavansa laivaa, jolla hänen poikansa lähtee sotimaan.”

Costelloa on kuvattu musiikin haikalaksi, jonka pitää olla jatkuvasti liikkeellä. Hän levytti kesken uuden aallon vuosien countryalbumin. Myöhemmin hän teki yhteistyötä Paul McCartneyn, Burt Bacharachin sekä klassiseen musiikkiin hurahdettuaan myös Brodsky-kvartetin ja ruotsalaismezzo Anne Sofie von Otterin kanssa. Sibeliusta hän ei sentään vielä ole laulanut, vaikka on myös kova Sibelius-fani.

”En tee crossoveria ja Anne Sofien levyltä voi olla vaikea päätellä, onko taustalla klassinen tai ei-klassinen säveltäjä. Olen tehnyt myös balettimusiikkia sinfoniaorkesterille, mutta en lokeroi sitä klassiseksi musiikiksi. Opeteltuani nelikymppisenä kirjoittamaan musiikkini nuoteiksi ja sinfoniaorkesterin instrumenteille pystyn tietysti työskentelemään entistä monipuolisemmin.”

Costello säveltää yhä myös countrya ja rockia. Vuonna 2013 syntyi albumi hiphopista ponnistaneen The Roots -yhtyeen kanssa.

”The Roots esiintyy säännöllisesti televisiossa, joten kiertueelle emme lähteneet. Se on suurin muutos: en kierrä promotoidakseni yksittäisiä levyjä. Olen löytänyt aivan uudenlaisia tapoja koota konserttiohjelma.”Mitä yhteistyöprojekteja hän vielä haluaisi toteuttaa?

”En hakeudu niihin, mutta tartun kiinnostaviin tilaisuuksiin, jos sellaisia on ehdotettu. Vuonna 2014 sain täydentää albumillisen Dylanin keskeneräisiä lauluja lauluntekijäystävieni kanssa. Sekin oli fantastinen kokemus.”Vanhemmiten hän kokee kirjoittavansa yhä monipuolisemmin.

“Kirjoitan yhä enemmän muusta kuin omasta näkökulmastani. En ole väkivaltainen, mutta voin kirjoittaa murhaajan näkökulmasta. Voin kirjoittaa Face in the Crowd -teokseen laulun naisesiintyjälle, ja laulaa I’m no man’s woman now sanaakaan muuttamatta. Vaikka en olekaan nainen.”

Ensi kuussa Costello on mukana Paul McCartneyn 1980-luvun Flowers in the Dirt -materiaalista laajennetulla boksilla. He tekivät tuolloin osan lauluista yhdessä.

”Siinä on paljon aiemmin julkaisematonta materiaalia. Minulla on itsellänikin hyvin paljon julkaisemattomia uusiakin teoksia. Olen tehnyt kolme musikaalia, joista kaksi on täysin julkaisematonta materiaalia. Mukana on esimerkiksi kymmenen uutta Burt Bacharachin kanssa tehtyä aivan loistavaa laulua. Jotenkin nämä täytyisi saada ulos kauniina objekteina, ei välttämättä perinteisinä albumeina saati pelkästään verkossa.

Kaunis objekti on tietysti myös vuoden 2015 yli kuudensadan sivun muistelmateos Unfaithful Music & Disappearing Ink. Costellon laulujen tarinoista voisi rakentaa myös novelleja ja romaaneja, mutta kirjasuunnitelmista kysyessäni hän palaa omaelämäkerrallisuuteen.

”Muistelmat selvittivät pääni vuosikymmeneksi”, hän arvioi. ”En aio kirjoittaa mitään niin laajaa enkä toisia muistelmia. Mutta on siivuja joista voisi kirjoittaa. Asioista, joista en ylpeile. Ja vanhemman kuolemasta.”

Costello menetti aikoinaan Veronica-lauluun ikuistamansa isoäidin Alzheimerin taudille.Rakas muusikkoisä Ross MacManus taas kärsi Parkinsonin taudista sekä dementiasta ennen kuolemaansa.

Viime viikolla Elvis Costello osallistui Music and Memory -kampanjaan, jolla kannustetaan auttamaan dementikkoja musiikkiterapian keinoin.

”Olisinpa ymmärtänyt asiasta enemmän, kun isoäitini sairaus hiljalleen eteni. Siihen aikaan ajateltiin, että vanhat ihmiset nyt vain toistelevat asioita.”

Oman isän sairauden edettyä puhekyvyttömyyteen Costello piti huolta, että isä sai kuunnella lempimusiikkiaan. Laulun avulla hän sai muodostettua edelleen sanojakin. Isä nukkui lopulta pois kuunnellessaan lempitrumpetistiaan Clifford Brownia.

”Aina kannattaa kokeilla dementikon suosikkimusiikin kokoamista soittolistaksi. Tuttu musiikki näyttäisi tuovan monille lohtua. Kuulokkeilla kuultuna se voi myös suojata pelottavilta tai häiritseviltä ääniltä hoitokodeissa”, Costello muistuttaa.

Sukurasite lisää riskiä siihen, että myös Elvis Costello menettää joskus muistinsa. Mutta lempimusiikin lista on valtava, jos lapset joskus joutuvat kokoamaan soittolistan isänsä kuunneltavaksi.

”Lempimusiikin lista kasvaa jatkuvasti. Kuuntelin juuri Solange Knowlesin levyn, josta pidin paljon. Ja Bob Dylanin uutta kolmoisalbumia odotan oikein kovasti!”

Sitä ennen on kuitenkin aika venyttää itseään esiintyjänä äärimmilleen.

”Tämä on viimeinen Detour-kiertue ja ehkä elämäni viimeinen kiertue, kuka tietää? Aion todella vetää tämän homman kasaan ennen kuin keskityn kuukausiksi Face in the Crowd -projektiin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Musiikki
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää