Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Stephen King on ennustanut Trumpin nousun, terrori-iskut ja itsemurha-aallot – mitä pitäisi ajatella, kun tosielämä alkaa muistuttaa liiaksi kauhuromaaneja?

Kauhukirjailija King kirjoitti valtaan pyrkivästä populistista vuonna 1979, ja nobelisti Sinclair Lewis ennakoi samaa jo vuonna 1935.

Kuvitellaanpa vaalit, joissa ehdokkaana on populisti. Vaalitilaisuuksissa hän puvun ja solmion lisäksi sonnustautuu työmaakypärään osoittaakseen olevansa työläisten puolella. Vaalitilaisuuksissa hänen vastustajansa saavat herkästi turpiin tai kuolevat. Hänen vaalilupauksiinsa kuuluu se, että saasteet ammutaan raketilla avaruuteen. Hän lupaa ensi töikseen puhdistaa hallinnosta korrup­tion, jos vain tulee valituksi. Hän oli Vietnamin sodan aikana sodan kannattaja, mutta sodan päätyttyä hän sanoo aina vastustaneensa sitä – siis valehtelee.

Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, olet ehkä nähnyt David Cronenbergin ohjaaman The Dead Zone -elokuvan tai lukenut sen pohjana olevan Stephen Kingin kirjan.

Ajatellaan saman tien toisiakin vaaleja. Ehdokkaana on populisti, joka vaalitilaisuuksissa puvun ja solmion lisäksi sonnustautuu lippikseen osoittaakseen olevansa tavallista kansaa. Vaalitilaisuuksissa hänen vastustajansa saavat herkästi turpiin. Hänen vaalilupauksiinsa kuuluu se, että laiton maahanmuutto pistetään kuriin rakentamalla muuri Meksikon rajalle. Hän kannatti Persianlahden sotaa, mutta valehtelee jälkeenpäin olleensa sitä vastaan.

Siinähän touhuaa Donald Trump, joka sittemmin tuli valituksi Yhdysvaltain presidentiksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Stephen Kingin The Dead Zone ilmestyi 38 vuotta sitten, vuonna 1979. Siinä populistipoliitikko Greg Stillson pyrkii määrätietoisesti politiikan huipulle populistisella retoriikallaan. Kingin kirjan päähenkilö on jokamies John Smith, joka saa onnettomuudessa kyvyn nähdä tulevaisuuteen. Stillsonin tulevaisuudessa Smith näkee presidenttiyden ja maailmanlaajuisen ydinsodan sytyttämisen.


Yksi Donald Trumpin presidenttiyteen kohdistuvista huolista liittyy juuri siihen, että Yhdysvaltain presidenttinä hänellä on laajat valtuudet käyttää maansa ydinaseita. Ja hän on jo monta kertaa osoittanut sivistyksensä tason muun muassa ydinaseisiin liittyen. ”Tiedättehän uraanin? Ne sellaiset ydinaseet, niin kuin moni muukin homma, tehdään uraanilla, mukaan lukien joitakin pahoja juttuja”, Trump pohdiskeli taannoin.

1980-luvun taitteessa Greg Stillsonin kaltainen romaanihahmo kenties vaikutti yliampuvalta ja epäuskottavalta. Mutta nyt kun Kingin kirjaa lukee, löytää hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä Donald Trumpin kanssa.

Dystopiaromaanien myyntikäyrät lähtivät Yhdysvalloissa nousuun sekä marraskuussa pidettyjen vaalien että tammikuussa pidettyjen Trumpin virkaanastujaisten jälkeen. Niistä esimerkiksi George Orwellin Vuonna 1984, Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma ja Ray Bradburyn Fahrenheit 451 ovat Suomessakin tuttuja. Orwellin Vuonna 1984:n painos myytiin Yhdysvalloissa tammikuussa loppuun ja myös Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaani (1985) nousi jälleen myyntilistoille. Lue Orwellin kirjasta lisää tästä linkistä ja Atwoodin kirjasta tästä.

Sinclair Lewisin loistava It Can’t Happen Here (1935) taitaa olla meillä suhteellisen tuntematon – vaikka sen suomennos Meillä sitä ei voi tapahtua ilmestyi tuoreeltaan vuonna 1936. Teoksen taustalla on tietenkin natsien valtaannousu Saksassa, ja Lewis kuvitteli, mitä käytännössä tapahtuisi, jos fasismi rantautuisi Yhdysvaltoihin.

Tähän tapaan: Kirjassa senaattori Buzz Windrip voittaa presidentinvaalit populistisilla lupauksilla, muun muassa lupaamalla palauttaa vallan suurliikemiehiltä kansalle. Neuvonantajanaan hänellä on radikaali lehtimies Lee Sarason. ”Hänellä oli tapana yllättää ne, jotka olivat aikeissa kätellä häntä taittamalla heidän sormensa taaksepäin niin että ne melkein katkesivat”, Lewis kirjoittaa Sarasonista, kuin ennakoiden Donald Trumpin kättelytapoja.Windripiä itseään Lewis kuvailee näin: ”Senaattori oli vulgaari, melkein lukutaidoton, hänen puheensa oli helppo huomata valheiksi ja hänen ’ideansa’ olivat lähes idioottimaisia.” Mutta samalla Windrip on loistava esiintyjä, joka lumoaa kuulijansa puheillaan. Puheissaan hän heittelee kuulijoilleen faktoja ja lukuja – ”joita ei ollut mahdollista kiistää silloinkaan kun ne olivat täysin virheellisiä. Niin kuin ne usein olivatkin.”

Tiedotusvälineet julistetaan valehtelijoiksi. Puolisotilaalliset joukot perustetaan (Minute Men eli MM). Kongressilta riisutaan valta. (Donald Trumphan on toistaiseksi hallinnut lähinnä presidentin asetuksilla, joilla hän pystyy kiertämään kongressin.) Naisten ja vähemmistöjen oikeuksia rajoitetaan. Hallintopaikat jaetaan MM:n upseereille ja suurliikemiehille. Ja niin edelleen.

Lewis katsoi, mitä Saksassa oli tapahtunut vuoden 1933 jälkeen ja sovelsi näkemäänsä Yhdysvaltoihin. Monet ovat sanoneet, että Trump on tehnyt samoin. Joka tapauksessa Lewisin kirja on hyytävän ajankohtainen vielä yli 80 vuotta ilmestymisensä jälkeen. Se osoittaa, miten taide ja todellisuus jatkuvasti tavoittelevat toisiaan: taide jäljittelee todellisuutta, ja ennen pitkää taas todellisuus jäljittelee taidetta.

Monet viime aikojen uutiset ovat herättäneet déjà vu -tunteita. Esimerkiksi se, kun Itävallassa Hitlerin synnyinkodin edustalla nähtiin helmikuun puolivälissä Hitlerin näköinen mies. Siitä tuli mieleen saksalaisen Timur Vermesin satiirinen romaani Er ist wieder da (2011), joka kertoo, kuinka Hitler herää henkiin nykypäivän Saksassa.

Varsinainen nykypäivän Nostradamus näyttäisi kuitenkin olevan Stephen King, kuten jo Kosketus-romaani osoittaa. Pian sen jälkeen, vuonna 1982, hän kirjoitti romaanin Juokse tai kuole ( The Running Man), jossa ennakoidaan tosi-tv:tä ja valeuutisia totalitaarisen valtion hallintovälineinä. Kirjaakin tunnetumpi on siitä vuonna 1987 tehty, vuoteen 2017 sijoittuva elokuva, jonka pääosassa on Arnold Schwarzenegger.

Vuonna 2014 Kingiltä ilmestyi Mr. Mercedes -kirja (suomeksi Mersumies), jonka pahis ajaa autolla väkijoukkoon ja tappaa kahdeksan ihmistä. Tosielämässä tapahtui sittemmin seuraavaa: Heinäkuussa 2016 Nizzassa terroristi Mohamed Lahouaiej-Bouhlelin ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon ja tappoi 84 ihmistä. Berliinissä tehtiin samanlainen isku joulukuussa 2016, Jerusalemissa tammikuussa 2017.

Eikä se tähän lopu. Viime vuonna venäläinen Novaja Gazeta uutisoi, että ainakin 130 ihmisen epäillään tehneen itsemurhan heidän pelattuaan sosiaalisessa mediassa Sininen valas -nimistä peliä. Sen pelaajien on noudatettava päivittäin annettavia ohjeita, jotka muuttuvat aina vain kummallisemmiksi. Viidentenäkymmenentenä päivänä ohjeeksi annetaan itsemurhan tekeminen. Novaja Gazetan uutisen todenperäisyyttä ei ole pystytty varmistamaan, mutta toisaalta tällä viikolla myös uutisoitiin uusista siihen liittyvistä epäilyistä neljän nuoren tehtyä Venäjällä itsemurhan.

Arvatkaapa, mistä Stephen Kingin uusin kirja End of Watch (2016) kertoo? No, siinä tarinan pahis käyttää tablettitietokoneen hypnoottista kalapeliä suggeroidakseen uhrejaan itsemurhaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaiessee
 • Kirjallisuus
 • Fasismi
 • Elokuvat
 • Donald Trump
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  6. 6

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  7. 7

   Perussuomalaiset hajoaa ydinkannatusalueellaan Vantaalla – yhdeksän aktiivia loikkaa sinisiin

  8. 8

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  9. 9

   FT: Miljardööri George Soros antoi valtaosan omaisuudestaan demokratiasäätiöilleen

  10. 10

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  5. 5

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  6. 6

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  7. 7

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää