Kulttuuri    |   HS-analyysi

Dome Karukoski matkalla Hollywoodiin – Tapaaminen pilven­piirtäjässä sai Keanu Reevesin vakuuttumaan suomalais­ohjaajasta

Dome Karukoski aikoo ohjata kesällä elokuvan Yhdysvalloissa, ja perhedraaman pääosaan on tulossa Hollywood-tähti Keanu Reeves. ”Mutta mikään ei ole täysin varmaa ennen kuin kuvataan”, Karukoski sanoo.

Kun Dome Karukoski sai joulukuussa puhelimeensa tekstiviestin, elokuvantekijän ura alkoi kääntyä uuteen suuntaan. Karukoski oli Los Angelesissa, ja tekstiviestin lähettäjä oli näyttelijä Keanu Reeves – tai oikeastaan hänen agenttinsa.

Reeves, 52, on tunnettu filmitähti, joka on esiintynyt muun muassa kuuluisassa The Matrix -elokuvasarjassa. Aivan viime vuosina Reeves on onnistunut herättämään elokuvauransa uudelleen eloon John Wick -elokuvien sarjassa.

Mitä Hollywoodin huipulta tulleessa tekstiviestissä luki, ja mitä sitä ennen oli tapahtunut?

Oli joulukuu, ja nelikymppinen ohjaaja Karukoski ja näyttelijä Reeves olivat tavanneet erään pilvenpiirtäjän yläkerroksissa Los Angelesissa. Paikkana oli Karukosken kertomuksen mukaan yksityinen klubi, jossa Reevesin kaltainen kuuluisuus saa olla rauhassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tapaamisen olivat järjestäneet Karukosken ja Reevesin agentit, sillä Karukoskella oli elokuvaidea, jota hän oli pohtinut jo pari vuotta.

Keskusteltiin elokuvakäsikirjoituksesta The Starling, jonka Karukoski haluaa ohjata, ja jonka päärooliin suomalainen haluaa Keanu Reevesin.

The Starling (Kottarainen) kertoo lapsensa menettäneestä pariskunnasta. Vaimo lähtee parantolaan, ja aviomies jää kotiin rakentamaan rakkaalleen puutarhaa. Työssä häntä häiriköi kottarainen.

Suljettujen ovien takana Karukoski ja Reeves keskustelivat muutaman tunnin ajan suunnitteilla olevan elokuvan henkilöistä, kertomuksen tyylilajista ja myös muun muassa siitä, millaisen tyylin kaksikko tuntee omakseen.

Tunnelma oli ilmeisen rakentava, sillä kolme tuntia tapaamisen jälkeen Karukoski sai tekstiviestin Reevesin agentilta.

”Siinä luki, että ’Keanu loved the meeting and would love to meet again’”, Karukoski kertoo Helsingin Sanomille.

Myös Karukoski itse oli innoissaan tapaamisestaan kuuluisan elokuvanäyttelijän kanssa.

”Ennakko-odotuksiin nähden tapaaminen oli hieno. Keanu oli hyvin avoin”, Karukoski kertoo.

”Ja hänen henkilökohtainen historiansa kosketti minua”, Karukoski kertoo.

Näyttelijän omalla historialla on tarinassa nyt erityistä merkitystä, mutta Karukoski ei siitä enempää puhu.

Vuonna 1964 syntyneen Reevesin naisystävä kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 2001. Sitä ennen pari oli yrittänyt saada lasta. Vauva syntyi kuitenkin kuolleena.


Tapaamisesta pilvenpiirtäjän klubilla on nyt kolmisen kuukautta, ja Karukosken elokuvahanke Hollywoodissa tullut julki.

Yhdysvaltalainen elokuvasivusto Deadline.com nimittäin kertoi torstaina, että Keanu Reevesin lisäksi myös näyttelijä Isla Fisher neuvottelee tulosta elokuvaan. Samalla paljastettiin sen tuottajaryhmää.

”Mikään ei ole kuitenkaan täysin varmaa, ennen kuin kuvataan”, Karukoski muistuttaa. Sopimusneuvottelut voivat vielä kaatua moniin syihin.

”Jos vaikka näyttelijältä vaaditaan paljon pressipäiviä, jotka eivät sovi hänen aikatauluunsa.”

Innostusta on kuitenkin ilmassa, sen Karukoskesta voi aistia.

Joulukuisen tapaamisen jälkeen Karukoski on tavannut Reevesin toisenkin kerran ja näyttänyt tälle ohjauksiaan: elokuvat Leijonasydän sekä Tom of Finland. Jälkimmäinen on vasta valmistunut elämänkertaelokuva homotaiteilija Touko Laaksosesta.

”Meillä meinasi toisella tapaamiskerralla jäädä käsikirjoituksesta puhuminen kokonaan, kun Keanu halusi puhua pitkään Tompasta. Minusta hänestä oli tullut vähän Toukon fani”, Karukoski kertoo.

 

Vuonna 2013
valmistunut Leijonasydän on kuitenkin se elokuva, jolla Karukoski uskoo myyneensä oman osaamisensa amerikkalaisille. Suomalainen uusnatsitarina on kiinnostanut Yhdysvalloissa.

”Se oli sellainen elokuva, joka iski amerikkalaisiin. Moni siellä sanoi, että se olisi voinut voittaa Oscarin. Se oli yleinen mielipide Hollywoodissa silloin, elokuva iski rasismissaan ja tyylissään amerikkalaisiin. Suurin osa projekteista, joita minulle lähetetään, tulee minulle Leijonasydämeen pohjautuen. Niin myös The Starling.”

Karukoski sanoo, että The Starling -elokuvan näyttelijävalinnat ovat nyt pääroolien osalta tässä.

”Minä olen oman esityöni tehnyt”, Karukoski sanoo.

”Nyt he sitten neuvottelevat rahasta ja ehdoista. Keanu on yksi maailman halutuimpia näyttelijöitä. Tiedämme, että hän on kieltäytynyt monista raharooleista tämän takia. Hän vaikuttaa hyvin sitoutuneelta, sieltä tulee tekstaria silloin tällöin. Mutta sitä ei koskaan tiedä. Suhtaudun tähän siten, että Hollywood on Hollywood.”

Elokuvaohjaajia on karkeasti ottaen kahta maata: niitä, jotka kehittävät omia projektejaan, ja niitä, jotka tarttuvat riuskoina työmiehinä muiden vetämiin hankkeisiin.

Jos uraa katsoo taaksepäin, Karukoski kuuluu enemmän jälkimmäisiin.

The Starling on pyörinyt Hollywoodin tuottajien pöydillä elokuvana ainakin yli kymmenen vuotta. Matt Harrisin käsikirjoitus mainittiin jo 2005, kun Hollywoodin sisäpiiri äänesti parhaista vielä tekemättömistä elokuvakäsikirjoituksista.

Pitkään The Starlingin ohjaajaksi oli merkittynä John Lee Hancock. Hänen ohjaamiaan elokuvia ovat Elämä pelissä, Saving Mr Banks sekä The Founder, joka parhaillaan on Suomessa elokuvateatterikierrossa.

Keskeneräiset hankkeet saavat usein paljon huomiota juuri elokuvateollisuudessa. Miksi? Siksi, että elokuvien ja filmitähtien vetovoima on suurta, ja usein julkisuus myös auttaa tuotantojen rahoittamisessa ja myymisessä.

Monet suomalaisetkin elokuvantekijät on viime vuosina yhdistetty kansainvälisiin elokuvahankkeisiin, jotka eivät kuitenkaan ole syystä tai toisesta edenneet tuotantoon. Usein syynä on ollut rahoituksen puute.

Vuonna 2015 Aku Louhimiehen piti kuvata elokuvaa yhdessä Oscar-ehdokkaana nyt olleen Naomie Harrisin kanssa. Viime vuonna Antti Jokisen piti kuvata elokuvaa, jonka päätähtenä piti olla Uma Thurman, ja vuonna 2013 kerrottiin, että Antti Jokisen silloin tekeillä olleeseen elokuvaan oli kosiskeltu Keanu Reevesiä.

Nämä hankkeet eivät ole toteutuneet – toisin kuin esimerkiksi Jalmari Helanderin elokuva Big Game, jossa toisessa pääroolissa näytteli Samuel L. Jackson.

Myös Karukoskella on ollut kansainvälisiä hankkeita, jotka ovat jääneet puolitiehen.

”Niistä pari–kolme on mennyt Hollywoodissa tuotantoon, mutta en niistä puhu”, Karukoski kertoo ja viittaa yleisempään alan tapaan.

Dome Karukoski ei halua arvailla, mikä on todennäköisyys, että The Starling kuvataan.

Keanu Reevesin ja Isla Fisherin mukaantulo voivat auttaa hanketta eteenpäin. Jos Reevesin ja Karukosken yhteiset suunnitelmat toteutuvat, The Starling kuvataan Karukosken mukaan kesällä 2017.

Elokuvan kuvauspaikkoja etsitään Karukosken mukaan parhaillaan Yhdysvaltain itärannikolta, New Yorkin osavaltiosta.

”Käsikirjoitus on tosi hyvä, koskettava ja hauska. Ajattelen sitä komediana surusta. Tragikomediassa on jotain skandinaavista, tilanteita, joissa ei tiedä, itkeäkö vai nauraa”, Karukoski arvioi.

Elokuvan tuottajina toimivat muiden muassa Dylan Sellers ja Michael Bederman. Heistä Karukoski puhuu innostuneesti ”kovina niminä, jotka olleet tekemässä menestyselokuvia ja Oscar-voittajia”.

Erityisesti Sellers, Weinstein-yhtiön entinen pomo, on tehnyt Karukoskeen vaikutukseen. Weinsteinin veljeksiä on pidetty vuosikymmeniä Hollywoodin napamiehiin kuuluvina.

”Sellers tuntee Hollywoodissa kaikki. Hän tietää näyttelijöistä kaiken”, Karukoski kertoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Dome Karukoski
 • Hollywood
 • Veli-Pekka Lehtonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  5. 5

   Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston pitkä kyräily huipentui huhtikuussa 1981, kun pääministeri Koivisto kieltäytyi eroamasta

  6. 6

   Pankkikortteja mahdollisesti kopioitu – Aasiassa tehdyistä nostoista kolmessa päivässä jo 19 rikosilmoitusta

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  9. 9

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  10. 10

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston pitkä kyräily huipentui huhtikuussa 1981, kun pääministeri Koivisto kieltäytyi eroamasta
  3. Armi Ratia ajoi kauneuden asiaa – Jörn Donnerin Armi elää! on erilainen muotokuva suomalaisen muotoilun teräsnaisesta
  4. Tunti sitten
  5. Jari-Matti Latvalan rallikausi päättyi puuhun viimeisellä erikoiskokeella
  6. Kirja kertoo karun tarinan: Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta
  7. ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna
  8. Zimbabwen Mugaben kohtalonhetki lähestyy sunnuntaina – puolue erottanee johtajansa ja armeijan komentajat tapaavat syrjäyttämänsä presidentin
  9. Pankkikortteja mahdollisesti kopioitu – Aasiassa tehdyistä nostoista kolmessa päivässä jo 19 rikosilmoitusta
  10. Jouko Turkan perintö puhuttaa jälleen, kun raiskausharjoitteet ovat otsikoissa – Professorit Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman kertovat, kuinka erilaista Teatterikorkeakoulussa nykyään on
  11. 2 tuntia sitten
  12. Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita
  13. USA:n ydinaseista vastaava komentaja: En tottelisi Trumpia, jos hän määräisi laittoman ydiniskun
  14. Näytä lisää