Kulttuuri

”Hormonihuulinen pähkinäsilmä” Jimi Hendrix ja muut ”sexipojut”: 1967 oli Suomen kaikkien aikojen keikkavuosi

50 vuotta sitten kaikki rock-kiertueet veivät Suomeen, ja lehdet raportoivat innolla eksoottisista vieraista.

Guns N’ Roses Hämeenlinnassa, Robbie Williams Tampereella, Rammstein Vantaalla. Kesällä 2017 kymmenet tuhannet suomalaiset tulevat nauttimaan vuosikymmeniä sitten uransa aloittaneiden artistien megakonserteista, luonnon helmassa, kaukana pääkaupungin hälinästä. Ennen oli eri lailla.

Ei tarvitse aikamatkustaa kuin sata vuotta taaksepäin todetakseen, että Suomessa ei ollut rock and rollia, ei bluesia, ei jazzia. Helsingissä jyräsivät klassinen musiikki ja ravintolaviihde.

Eduskunnan äänestäessä itsenäisyydestä torstaina 6.12.1917 oli Helsingin Sanomien ilmoitussivun mukaan Mikonkadun Cabaret Fennian päätähtenä Helena Pavlova, ”Uusi! Taiteilija Pietarin operasta”, jonka lisäksi ”Suositut Gluntit” kajauttivat kaksiäänisesti ylioppilaslauluja.

Tunnetumpia nimiä kannatti tuona iltana etsiä Yliopiston Juhlasalista, jossa raikasivat Sibeliuksen kolmas sinfonia ja Wagnerin Götterdämmerung.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Löytääksemme ensimmäisen Suomessa pidetyn, kansainvälistä huippua edustavan populaarimusiikkikonsertin, täytyy loikata vuoteen 1949, jolloin jazz­kuningas Louis Armstrong orkestereineen esiintyi loppuunmyydyssä Messuhallissa (nyk. Töölön kisahalli). Tästä käynnistyi jazzkonserttien kultakausi Suomessa. Seuraavan parinkymmenen vuoden aikana kaikki suurimmat jazzartistit esiintyivät Suomessa: Duke Ellington, Miles Davis, John Coltrane, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Count Basie, Ella Fitzgerald… On oikeastaan mielekkäämpää listata, ketkä suurimmista jazz-legendoista eivät koskaan käyneet Suomessa: Charlie Parker ja Billie Holiday. Epäilemättä heidätkin olisi tänne hoidettu viimeistään 1960-luvulla, mikäli olisivat jaksaneet sinne asti elää.


Huipputason rock-konserttien osalta Suomessa päästiin käyntiin verkkaisesti. Paul Anka sai toki nilkkasukkatytöt kiljumaan Linnanmäellä jo 1959, ja Cliff Richard tanssahteli vuoristo­radan katveessa viisi vuotta myöhemmin. Mutta iskelmäpopparit eivät auttaneet kansakunnan rokinjanoon.

Onneksi 50 vuotta sitten koitti vuosi 1967, joka osoittautui kaikkien aikojen kovimmaksi keikkavuodeksi Suomessa, ikinä. Rakkauden kesä, baby! Spencer Davis Group, Moody Blues, The Who, Beach Boys, Jimi Hendrix Experience, John Mayall, Sam & Dave, Cream! Jotkut uransa alkutaipaleella, toiset taiteellisessa lakipisteessään.


Näin kuumaa konserttikattausta ei ole samalle kalenterivuodelle sen koommin Suomessa osunut. Kaikki kiertueet veivät Helsinkiin.

Suomeen eksyneet rokkidinosaurusten poikaset olivat helppoja ja hauskoja kohteita teräväkynäisille toimittajille. Kun keikkavuosi -67 käynnistyi Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tichin pop-konsertilla Pikku-Messuhallissa, oli musiikkilehdistö valmis synnyttämään sensaatioita. Kaikki asiat eivät ole muuttuneet puolessa vuosisadassa.

Suosikki varoitti jo etukäteen, että nämä konserttivieraat ovat ”lavaseksin uusia esitaistelijoita” ja keikkaraporteista nuorisomme oppi, että ”sexipojut” esittivät Mannerheimintien varrella ”seksisirkuksen nimeltä DDDBM&T”. Faktana todettakoon, että yhtye kiihotti yleisöä lähinnä monivärisillä liiviasuillaan, suurilla kauluksilla ja Dave Deen brokadipuvulla, joka kimalteli Messuhallin katosta surkeana roikkuvien valaisimien loisteessa.


Nuorison päivälehti Päivis paljasti DDDBM&T -shown kuumat yksityiskohdat: ”Tuntui kuin tämä värien, metelin ja liikkeen sekamelska olisi ollut jokin epätodellinen noitameno, rituaali suoraan shakesperiaanisesta henkimaailmasta. […] Dave Dee hallitsi yleisön ärsyttämisen koko skaalan. Hän tanssi, kiemurteli, nytkyi, tempoili, maanitteli ja kuiski. Hän vinkkasi sormella, voihki, piteli päätään, heitteli sormisuukkoja, hymyili ja istui lavan reunalla. Huippuna oli laskeutuminen lavalta ja sietämättömän ärsyttävä liikuskelu ensimmäisen penkkirivin vaiheilla. Tytöt huusivat hillittömästi ja Dave Dee istahti lattialle.”

Tapahtumaraporttien mukaan kukaan parituhatpäisestä yleisöstä ei liikahtanut penkiltään Dave Deen seksipommin räjähtäessä. Ankarasti kiellettyä se olisikin ollut. Dave Deen ja kumppaneiden kepeät hittisinkut ( Hold Tight, Bend It!, The Legend of Xanadu) myivät aikoinaan miljoonia, mutta nykyään yhtye muistetaan enintään sixties-nostalgiapiireissä. Päivis-lehtikin totesi itseironisesti: ”Enemmän kuin korvan, oli tämä konsertti silmänruokaa: näin myydään musiikkia suuressa maailmassa.”


Helmikuussa -67 konserttivieraaksemme saapui diggaripiireissäkin arvostettu The Spencer Davis Group, jonka kirkkain tähti ja keulakuva oli 18-vuotias multitalentti Steve Winwood. Keep on Running, Gimme Some Lovin ja I’m a Man ovat perin tuttuja biisiklassikkoja kaikille musiikin ystäville. Kulttuuritalon keikka oli loppuunmyyty ja paikalla olijat ovat muistelleet tapahtumaa haltioituneesti.

Suomalaisella lehdistöllä oli kuitenkin niukalti kerrottavaa yhtyeen musiikista, koska toimittajat tenttasivat Winwoodilta kukin vuorollaan onko hän eroamassa yhtyeestä, kuten tuoreet huhut väittivät. Steve kertoi kärsivällisesti, ettei mitään tällaista ollut suunnitelmissa, mutta kas – SDG:n manageri ilmoitti kaksi päivää Helsingin-konsertin jälkeen, että Winwood on eronnut yhtyeestä.

Moni toimittaja oli käärmeissään, että ”kaksinaamainen Stevie-kettu” oli heitä näin vedättänyt, ja antoi harmituksensa kuulua keikkajutuissaan. Vastaavanlaiseen musiikkimaailman järistyskeskukseen Suomi osui uudestaan vasta toukokuussa 1998, jolloin Geri ”Ginger Spice” Halliwell ilmoitti Helsingin-konserttien jälkeen eroavansa Spice Girlsistä. Edellä mainituista ainakin Steve Winwood on jatkanut ansiokasta työskentelyä musiikin parissa näihin päiviin asti.

Nämä tarinat ovat tärkeitä osia kansainvälistä keikkahistoriaamme, mutta kaikkien aikojen keikkavuodesta ei voitaisi puhua, ellei erään kitarajumalan konserttivierailu olisi osunut toukokuulle 1967. ”Hormonihuulet, turpea nenä ja pähkinäsilmät…. Eli lyhyesti: jännä poju”, kuvaili Suosikki Hey Joe -sinkun äskettäin julkaissutta Jimi Hendrixiä.

Helsingin Sanomat ei tähän aikaan tavannut huomioida pop-konsertteja, mutta tällä kertaa nimimerkillä ”EL” kirjoittanut toimittaja toivotti konsertti­vieraan tervetulleeksi otsikolla ”’Uusi hullu mies Hendrix’ matkustaa myös Helsinkiin”.

Päivää ennen Jimi Hendrixin ainoaksi jäänyttä Suomen-konserttia julkaistu ennakkojuttu on säälimätön:

”Kun ruma laulajapoika Jimi Hendrix jokin aika sitten esiintyi Lontoon Finsbury Parkissa, hän heittäytyi lavalle selälleen ja soitti hampaillaan kitaraa! Kitara syttyi ilmiliekkeihin ja yleisöllä oli hauskaa. Miksi tämä amerikkalainen ’ruutimies’ tulee maanantaina Suomeen, sen harvat ymmärtävät… [- -] Jimi Hendrix ei jaksa kohota myytiksi, kuten Dylan tai Donovan. Nuoret alkavat väsyä idoleihinsa ja Hendrix on liian lähellä edeltäjiään. […] …hän ei laula selvin sanoin – menestyäkseen. Kukaan ei ymmärrä mitään, yleisö vain huohottaa. Pääasia, että kitara palaa… Huono homma, Hendrix.”

Legendan mukaan tuhansista ja taas tuhansista Jimi Hendrixin keikan nähneistä kukaan ei poistunut Kulttuuritalolta entisellään. Traumatisoituneet suomalaiskitaristit joko pilkkoivat soittimensa polttopuiksi, tai sulkeutuivat kellareihin treenaamaan. Hendrix vapautti kitaran, kuten Sibelius suomalaisen sävel­kielen, Coltrane saksofonin ja Rammstein liekinheittimen.

Hyvä homma, Hendrix!


Täytyy silti myöntää, että ruotsalaisilla olivat keikkakuviot meitä paremmin hallussa myös 50 vuotta sitten. Ruotsissa nähtiin 1967 kaikki samat vieraat kuin täällä, sekä Frank Zappan, Pink Floydin ja Procol Harumin urien jännittävät alkumetrit. Jimi Hendrix Experiencekin soitti Ruotsissa vuonna 1967 parikymmentä konserttia, kun meillä jäätiin tuohon yhteen, sitäkin tarun­hohtoisempaan.

Varmaan Elviskin olisi esiintynyt juuri Tukholmassa, jos olisi missään Pohjois-Amerikan ulkopuolella esiintynyt.

Suuren ja mahtavan itänaapurimme sentään päihitimme keikka­kisassa!

Neuvostoliitossa ei rokkikeikkoja 1960-luvulla kaivattu, tai ­ainakaan sallittu. Elävä rock-musiikki ja Puna-armeijan kuoro kohtasivat vasta vuosikymmeniä myöhemmin – 12.6.1993, Hel­singin Senaatintorilla.

Kirjoittaja on tietokirjailija, joka ylläpitää Live in Finland 1955–1999 -keskusteluryhmää Facebookissa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Suomi 100 vuotta
 • Keikat
 • Pop

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  8. 8

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  9. 9

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  10. 10

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää