Kulttuuri

Kylmä sota palasi ja niin palaavat sen sankarit – kirjailija John le Carré herättää vakoojamestari George Smileyn henkiin

Syyskuussa ilmestyvä romaani päättää elokuvistakin tutun vakoilijaneron tarinan.

Kylmä sota on todellakin palannut, kun menestyskirjailija John le Carré (s. 1931) lupaa nostaa legendaarisimman romaanihahmonsa eli vakoojamestari George Smileyn mukaan syyskuussa ilmestyvään romaaniinsa. Smiley tekee näin esiintymisen ensimmäistä kertaa neljännesvuosisataan.

Smiley seikkaili menestysromaaneissa ja -elokuvissa muistettavimmin Neuvostoliiton vakoojamestari Karlan arkisen tehokkaana vastapelurina.

Vakoojaromaanien sanotaan perustuneen osin le Carrén eli David John Moore Cornwellin omaan toimintaan nuoruusvuosien tiedustelutehtävissä, ja niissä on nähty myös huomattavia korkeakirjallisia ansioita. Yli 20 hänen romaaniaan julkaistaan nyt myös Penguin Modern Classics -sarjassa.

Uusi A Legacy of Spies -romaani alkaa tilanteessa, jossa Smileyn suojatti Peter Guilliam kutsutaan eläkepäiviltään takaisin Lontooseen, koska hänen ja Smileyn epäillään syyllistyneen kylmän sodan tuoksinassa lainvastaisiin toimiin. Juoni yhdistää menneisyyden ja nykyisyyden. Kirjailijan agentti kertoo Guardian-lehdessä uutuuden ” päättävän Smileyn tarinan”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vielä ei ole tiedossa onko Smiley mukana vain takautumissa, tehdäänkö hänestä iätön James Bondin tapaan, vai onko hän vanhentunut satavuotiaaksi henkilöhahmoksi. Smiley seikkaili jo le Carrén esikoisteoksessa Terveisiä vainajalta vuonna 1961.

85-vuotiaan Le Carrén kerrotaan kirjoittaneen kuumeisesti kahdentoista kuukauden ajan ja saaneen uutuuden valmiiksi viime kesänä. Hän on viime vuosina vetänyt myös oman elämänsä lankoja yhteen sallimalla autorisoidun elämäkerran julkaisemisen 2015 ja julkaisemalla omia muistelmiaan syksyllä 2016.

Le Carrén romaanien vakoilumaailma tuntuu muutenkin heränneen henkiin erilaisten salakuunteluskandaalien ja -syytösten nykyajassa. Venäjän vakoilun ja tarkoituksellisten vuotojen on väitetty esimerkiksi vaikuttaneen Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vedetty mukaan uutta kirjaa koskevassa keskustelussa, vaikka hän oli vasta presidenttiehdokas, kun le Carré sai romaanin valmiiksi. On epäilemättä totta, että Trumpin teot ja häneen kohdistuvat epäilyt syöttävät julkisuuteen aineistoa, joka on tuttua myös le Carrén tuotannosta.

Kirjailijan agentin mukaan Trumpin etsiminen uutuusromaanista olisi asioiden yksinkertaistamista, mutta ”lukija huomaa kyllä yhteydet nykyaikaan ja asioihin, joiden luulimme jo olevan ohi”.

Kirjailijan kustannustoimittaja Mary Mount sanoo brittiläiselle Telegraph-lehdelle ryhtyneensä lukemaan käsikirjoitusta päivää ennen kuin Trump valittiin presidentiksi.

”On todella väärin että Donald Trump häiritsee toistuvasti päivittäistä elämäämme, mutta kun asiaa nyt ajattelee, niin ajoitus tuntuu tärkeältä”, Mount kommentoi.

Syyskuussa voidaan myös lukea, miten kirjailijan poliittiset ajatukset vaikuttavat hänen uusimpaan romaaniinsa. Hän on syyttänyt isänmaataan Britanniaa nöyristelystä Yhdysvaltain edessä ja kritisoinut voimakkaasti terrorismin uhalla perusteltuja viranomaisten päätöksiä. Terrorisminvastaisten toimien ajoittainen arveluttavuus oli myös Tulenarka totuus -romaanin aiheena 2013.

Le Carré vastusti viime kesänä julkisesti myös Brexitiä eli Britannian eroaikeita Euroopan unionista.

Oheisella videolla kirjailija itse kertoo miten hänen oma sosiaalinen kömpelyytensä vaikutti George Smileyn hahmoon ja mitä näyttelijä Gary Oldman piti hahmon näyttelemisestä vuoden 2011 menestyselokuvassa Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Vakoilu
 • Elokuvat
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  4. 4

   ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille

  5. 5

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  7. 7

   Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”

  8. 8

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  9. 9

   Tuomittu sotarikollinen opettaa sotilaita Serbiassa, myrkkyä oikeudessa juonut sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – Miksi sotien hirmu­päälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja?

  10. 10

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää