Kulttuuri    |   Näkökulma

Tom of Finland oli myös kuoromies

Muusikkona Touko Laaksonen oli ennen kaikkea pianisti, mutta hän rakasti myös laulamista ja kuoron yhteisöllisyyttä, kirjoittaa toimittaja Mari Koppinen.

Lihaksikkaita miehiä, pulleita rintalihaksia ja ennen kaikkea – valtavia peniksiä. Lähinnä näistä tiesin aiemmin taiteilija Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin. Kunnes menin Turkuun ja päätin ottaa selvää ihmisestä vähän enemmän, taiteen kautta.

Hulvattoman hauskan ja kekseliään Tom-musikaalin (Turun kaupunginteatteri), surumielisen ja kauniin Tom-elokuvan (Finnkino Kinopalatsi) sekä faktapitoisen Tom-näyttelyn (Wäinö Aaltosen museo) kautta alkoi kokonaiskuva kummasti hahmottua.

Eniten itseni kuitenkin yllätti yksi fakta, ja se myös osui tunne­rekisteriini lujemmin kuin mikään muu: Laaksonen oli kuoromies.

Touko Laaksonen oli muusikkona ennen kaikkea pianisti, mutta selvästikin hän rakasti myös laulamista, lauluja, kuoron yhtei­söllisyyttä. Sitä pienoisuniversumia, minkä kuoro voi muodostaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Laaksosella oli kuorotaustaa jo lapsuudesta. Opettaja-isä johti Turussa Kulkuset-kuoroa (mikä mahtava nimi!), joten ei ihme, että Laaksosen ensimäisissä sarjakuvissakin matkattiin suurille laulujuhlille. Jossain vaiheessa Touko lauloi sekakuorossa itsekin.

Mutta sodassa kuoro astui elämässä vielä tärkeämpään osaan.

Musikaalissa Laaksonen selvittelee patterinsa miesten äänialoja ja kokoaa porukkaa. Elokuvassa kajautellaan metsässä Suomen laulua. Elokuva välttelee sentimentaalisuutta, mutta tämä itkettää.

Näyttelyssä voi lukea Laaksosen kirjeitä rintamalta, joissa innokas musiikkimies miettii, miten saisi kuoron toimimaan vielä paremmin. Orkesteriakin hän kokoilee. Mukana soittaa jopa metsästys­torvi!

Esillä on myös piskuisen kuoron settilista ulkoilmakeikalta. Sisältö on kovaa kamaa: herkän serenadin Sä kasvoit neito kaunoinen kautta siirryttiin vinkeään Hilu hiluun, ja koko setti päättyi Suomen lauluun ja Finlandia-hymniin. Ei konsertissa juuri yleisöä ollut, mutta idea taisikin olla enemmän oma taidenautinto, luovuus ja tavoitteellinen tekeminen.

Ja mitä tekee tämä porukkaa, kun tulee tieto rauhasta? Se kokoontuu vielä kerran yhteen ja laulaa viimeisen laulun, vanhan ylioppilaslaulun.

En tiedä, mutta epäilen, että tuo tiivis lauluporukka selvisi sodasta edes hitusen ehjempänä kuin moni muu.

Entä mitä tämä kaikki paljasti Laaksosesta?

Sen, että hän ei ollut yksilötaiteilija. Hänen onnistui tiukassa paikassa keksiä hyvinkin lempeä lääke siihen, miten selvitään eteenpäin. Yhdessä.

Hän oli myös paljon luovempi ihminen kuin kuvittelinkaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuoromusiikki
 • Toinen maailmansota
 • Mari Koppinen
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää