Kulttuuri

JSN joutui median oman poikkeuksellisen arvostelun kohteeksi, jäsenten taustojakin repostellaan – Mitä siitä pitäisi ajatella?

Keskustalainen Suomenmaa esitti epäilyn, että JSN:n jäsenten poliittiset mieltymykset olisivat vaikuttaneet Ylen Sipilä-uutisoinnista saamaan langettavaan päätökseen.

Julkisen sanan neuvoston torstaiset päätökset pääministeri Juha Sipilän (kesk) Yleisradioon kohdistamasta painostuksesta ja Ylen alistumisesta Sipilän painostukeen ovat synnyttäneet poikkeuksellisen kritiikkiryöpyn median sisällä.

JSN on median itse ylläpitämä itsesääntelyelin, jonka päätöksiin ja linjauksiin Suomen päämediat ovat sitoutuneet.

Pisimmälle kritiikissään meni keskustan Suomenmaa, joka pääkirjoituksessaan kyseenalaisti JSN:n päätöksen poliittisen riippumattomuuden.

”On lupa kysyä, vaikuttivatko Vihreän Langan entisten päätoimittajien poliittiset mieltymykset ratkaisuun”, Suomenmaa kirjoitti.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

JSN:n Yle-päätös syntyi äänestyksellä. Äänet jakautuivat tasan 6–6, jolloin puheenjohtaja Elina Grundströmin ääni ratkaisi.

Neuvoston jäsenistä puheenjohtaja Grundström ja Juha Honkonen ovat Vihreä Lanka -lehden entisiä päätoimittajia. Honkonen työskentelee nykyisin Lahden seudulla ilmestyvän Etelä-Suomen Sanomien toimituspäällikkönä. Molemmat äänestivät langettavan päätöksen puolesta.

Grundström tuomitsi Suomenmaan vihjailut taustoista STT:n haastattelussa asiattomina.

”Äänet jakautuivat muun muassa sen mukaan, kuinka voimakkaasti painotettiin päätoimittajan vapautta kaikesta huolimatta päättää sisällöistä. Ei sillä ole puoluepolitiikan kanssa mitään tekemistä”, Grundström sanoi STT:lle.

Honkonen taas kirjoitti Suomenmaalle vastineen, jonka lehti myös julkaisi. Honkonen luonnehti kysymystä ”hieman vainoharhaiseksi”.

Suomenmaan päätoimittaja Juha Määttä ei pidä lehden kirjoitusta syytöksenä.

"Siinä oli tarkka muotoilu, että on lupa kysyä, vaikuttaako, ja nyt siihen on saatu vastaus", Määttä sanoo.

Määtän mielestä ihmisen tausta ei lähtökohtaisesti tee hänestä kyvytöntä toimimaan jossakin tehtävässä puolueettomasti.

"Mutta tällaisessa erittäin suuressa kysymyksessä, kun äänet jakautuvat näin, ollaan tilanteessa, jossa puheenjohtajan ääni ratkaisee.”

Määtän johtama Suomenmaa on sitoutunut JSN:n toimintaan mutta on keskustalainen lehti. Onko Määtän oma JSN-kritiikki siis lähtökohtaisesti kyseenalaista, koska hänellä on keskustalainen tausta ja ratkaisu koski keskustalaista pääministeriä?

"Joku voi ajatella näinkin, että värikynää sitten on."

Määttä sanoo uskovansa riippumattomuuttaan korostavia JSN:n jäseniä. Grundström piti lehden vihjailuja asiattomina.

"Se on hänen näkemyksensä. Mutta pitää muistaa, miten kovaan kritiikkiin virkamiehet ja poliitikot joutuvat", Määttä sanoo.

Määttä sanoo pitävänsä JSN:n päätöstä perusteellisena, eikä näe tarvetta neuvoston toiminnan muuttamiselle.

"Näin isossa asiassa vain toivoo, että olisi löytynyt yhteinen näkemys."

JSN:n arvosteluun yhtyivät media-alalla monet muutkin.

Päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi luonnehti JSN:n ratkaisua Ylen haastattelussa ”hyvin tulkinnanvaraiseksi”. Ahosniemi on Kauppalehden vastaava päätoimittaja.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen taas totesi heti päätöksen jälkeen JSN:n tehneen ”tapahtumista tulkinnan, joka ei vastaa meidän käsitystämme tehtyjen julkaisupäätösten perusteista”.

Myös JSN:n ratkaisun keskiössä ollut Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen kommentoi päätöstä laajasti, muun muassa suorassa Ylen lähetyksessä heti sen julkistamisen jälkeen.

”Tässä nimenomaisessa tapauksessa JSN kuitenkin tulkitsee toimintani vaikutteita eri tavalla kuin minä, ja minä tiedän itse toimintani vaikutteet parhaiten”, Jääskeläinen totesi HS:lle pian päätöksen jälkeen.JSN:n entinen puheenjohtaja Risto Uimonen torjuu ajatuksen poliittisten motiivien vaikutuksesta neuvoston työhön, koska neuvosto on niin suuri, ettei yhtenäistä poliittista linjaa pääse syntymään. Uimonen toimi JSN:n puheenjohtajana vuosina 2010–2015.

”Oma kokemukseni ajaltani JSN:ssa on, että politiikka ei vaikuta päätöksiin tuon taivaallista”, Uimonen sanoo.

Uimonen viittaa myös JSN:n perussopimuksen neljänteen pykälään, jonka mukaan langettavat päätökset on julkaistava viipymättä ja ilman välittömiä kommentteja.

Uimosen mukaan päätösten julkinen ja kärjekäs kritisointi voi heikentää järjestelmän uskottavuutta.

”Suomen Julkisen sanan neuvostoa on pidetty yhtenä Euroopan parhaimmista, ja syy tähän on ollut nimenomaan se, että langettavia päätöksiä saaneet ovat muistaneet pitää mölyt mahassaan”, hän sanoo.Samoilla linjoilla on Sdp:n entinen kansanedustaja ja Ylen toimitusjohtaja, nykyinen viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner. Hän ihmetteli päätöksen kritisointia Facebookissa perjantain vastaisena yönä.

”Väännetään rautalangasta. JSN on sivistyksen palomuuri. Sen takaa löytyy vaihtoehtoisten totuuksien loputon kaaos. Siksi JSN-päätöksiä kunnioitetaan vaikka kuinka ottaisi päähän”, Jungner kirjoitti.

Samaa Jungner sanoo myös HS:lle.

”Journalismia haastetaan joka puolelta, ja nyt myös päättäjien toimesta. Tässä tilanteessa olisi tärkeää pitää huoli journalismin peruspilareista, joihin JSN kuuluu.”

Jungnerin mukaan varsinkaan osallisten ei pitäisi kritisoida tehtyä päätöstä, vaikka se harmittaisi.

Toisaalta Uimosen mielestä ei ole hyvä sulkea keskustelijoiden suita.

”Alan sisäistä keskustelua voidaan kyllä käydä, ja sitä voidaan myöhemmin avata laajemmalle yleisölle”, Uimonen sanoo.

Olennaista keskustelussa Ylen saamasta langettavasta päätöksestä on se, että päätös oli tiukan äänestyksen tulos.

”Tämä on antanut kriitikoille aseita”, Uimonen sanoo.

Uimosen mielestä JSN kyllä kestää kritiikin. Jungner on tilanteesta huolestuneempi.

”Jokainen Julkisen sanan neuvostoon kohdistuva kritiikki rapauttaa journalismia”, Jungner sanoo.Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana vuosina 1991–2010 toiminut Janne Virkkunen puolestaan on sitä mieltä, että Julkisen sanan neuvostoa pitää voida arvostella.

”Tapa, ettei arvostella, kuuluu mielestäni vanhaan maailmaan”, Virkkunen sanoo.

Virkkunen ei ole huolissaan JSN:n uskottavuudesta, joskaan 6–6-päätös ei anna hänen mielestään neuvostosta vahvaa kuvaa etenkin, kun neuvoston journalistijäsenet olivat vapauttavan puolella. Neuvostossa on jäseninä sekä toimittajia että yleisön edustajia. Journalistijäsenistä Grundström ja Honkonen äänestivät langettavan puolesta.

”Olen perehtynyt asiakirjoihin ja niiden perusteella näyttää kyllä siltä, että pääministeri on vaikuttanut uutisointiin”, Virkkunen sanoo.Myös kustantaja, toimittaja ja Journalisti-lehden entinen päätoimittaja Johanna Korhonen on sitä mieltä, että päätöksestä pitää voida keskustella.

”Ei voi olla olemassa elintä, jonka päätöksiä ei voi kritisoida. Ei myöskään voida määritellä sitä, kuka saa kritisoida.”

Korhosen mielestä esitetty kritiikki ei ole merkki kunnioituksen puutteesta, pikemminkin päinvastoin.

”Sehän nimenomaan osoittaa, että pidämme Julkisen sanan neuvostoa tärkeänä.”


Kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo kritisoi kovasanaisesti Julkisen sanan neuvostoa (JSN) Iltalehteen kirjoittamassa blogissaan. Harkimon mielestä neuvoston langettavat päätökset eivät johda mihinkään.

”Uskon, että internet-aikana median kuin median tai ihmisen kuin ihmisen pitää ansaita luottamuksensa omalla toiminnallaan sen asiakkailta – lukijoilta, katsojilta –, ei miltään neuvostolta”, Harkimo kirjoittaa.

Harkimon mielestä pienestä asiasta on kasvanut suhteettoman suuri.

”Olisiko JSN tullut aikansa päähän”, Harkimo kysyy kirjoituksensa lopussa.

Oikaisu 25.3. kello 9.30: Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että hallituksen journalistijäsenet olivat vapauttavan päätöksen puolella. Todellisuudessa kyseessä on neuvosto, eivätkä kaikki journalistijäsenet kannattaneet vapauttavaa päätöstä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Julkisen sanan neuvosto
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  8. 8

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  9. 9

   Lähes puoli miljoonaa osoittaa mieltään Espanjan hallitusta vastaan – Pääministerin ilmoittamat toimet ovat pahin hyökkäys sitten Francon ajan, sanoo Katalonian aluejohtaja

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  7. 7

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää