Kulttuuri    |   HS-analyysi

Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

Hymyilevä mies voitti myöhään perjantai-iltana kahdeksan Jussi-palkintoa. Elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen kertoo, mitä voitto merkitsee.

Jos joku yllättyi, kättä ylös. Minä en ainakaan.

Hymyilevä mies otti Jusseissa urheilutermein sanottuna rökälevoiton. Peräti kahdeksan Jussia.

Kiinnostavinta rökälevoitossa on lopulta se, mitä se paljastaa suomalaisen elokuvan syvärakenteista. Paljastuu ainakin kaksi asiaa.

Ensinnäkin tulee näkyväksi kohtalaisen syvä juopa taiteellisemman elokuvan ja suuren yleisön elokuvan välillä. Toiseksi näkyy selvästi, miten meikäläinen elokuvakenttä janoaa kansainvälistä huomiota ja menestystä ulkomailla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta tartutaan ensin muuhun eli detaljiin. Yksittäisistä palkinnoista Jusseissa kiinnostavin on ilman muuta 13-vuotiaan Linnea Skogin palkitseminen.

Skog voitti Jussin parhaasta naispääosasta elokuvassa Tyttö nimeltä Varpu. Selma Vilhusen ohjaamalla elokuvalla oli kymmenen ehdokkuutta, mutta Skogin palkinto jäi elokuvan ainoaksi.

Mitä 13-vuotiaan lapsen saama Jussi-palkinto merkitsee? Onko amatöörin ja vieläpä lapsen voittama palkinto märkä rätti kaikkien korkeakoulutettujen näyttelijöiden kasvoille. Niinkin se voi nähdä.

Toisaalta Skog on Selma Vilhusen ohjaamassa road moviessa paljon esillä eikä hänen olemuksensa merkitystä elokuvan lopputuloksessa voi mitenkään kiistää. 13-vuotias haaveilee näyttelijänurasta ja saa tästä toivottavasti potkua ja toivottavasti myös tukea urahaaveilleen.

Samalla pitää muistaa, että amatöörit voivat loistaa kameran edessä vain, jos heidän ympärillään on elokuvan ammattilaisia, jotka tekevät työllään amatööreistä hyviä. Pitää siis olla hyviä vastanäyttelijöitä, aloittelijaa tukevia ohjaajia ja kuvaajia, ja amatöörin rajat ymmärtäviä käsikirjoittajia.

Jos elokuvanteko nimittäin onnistuisi harrastajilta tuosta vain, elokuviahan tekisivät kaikki.

Vuotuinen Jussi-juhla on suomalaisen elokuvan päätapahtumia. Juhla järjestettiin perjantaina Helsingin Kaapelitehtaalla, jossa Hymyilevä mies siis voitti muun muassa tärkeimmän eli parhaan suomalaiselokuvan palkinnon vuonna 2016.

Elokuva sai myös palkinnot miespääosasta, naissivuosasta, kuvauksesta, leikkauksesta, pukusuunnittelusta ja maskeeraussuunnittelusta. Lisäksi elokuvan ohjaaja Juho Kuosmanen palkittiin parhaana ohjaajana. Kaikki Jusseissa palkitut elokuvat ja tekijät löydät täältä.

Tämänkaltaista suurta voittoa oli saattanut ounastella jo siitä lähtien kun Hymyilevän miehen menestystarina lähti lentoon Cannesin elokuvajuhlilla viime vuoden toukokuussa. Kun sinut huomataan maailmalla, sinut hyväksytään paremmin myös kotona. Niinhän se usein Suomessa menee.

Eikä tämä ole mitenkään pois Hymyilevän miehen tekijöiltä: elokuva on monella tapaa hieno ja hallittu teos, esimerkiksi 1960-luvun maailma on luotu ehyesti ja menestyskiiman vastaisuus esitellään hienosti ja aikaan istuen.

Samalla palkintovyöry paljastaa, miten elokuva-alan sisäpiiri – mitä Jussi-palkinnoista äänestävät siis edustavat – arvostaa eri asioita, mitä he yleisölle usein myyvät. Suuren yleisön elokuvia ei nimittäin palkittu Jusseissa tänä vuonna käytännössä ollenkaan.

Jussi onkin kulttuuripalkintona eri maata kuin esimerkiksi musiikkipuolen Emma. Emmoissa palkitaan usein muusikoita ja laulajia, jotka ovat kaikkein myyvimpiä.

Katsotaan tilastoja: suomalaisella elokuvalla oli teattereissa viime vuonna yleisöä noin 2,4 miljoonaa ja kymmenen katsotuinta suomalaiselokuvaa keräsi tuosta katsojapotista muhkean siivun eli 80 prosenttia. Jussi-ehdokkuuksista nämä kymmenen kansansuosikkia saivat viisi eli yhden kymmenestä. Ja voittivat vielä vaivaisen yhden: Järven tarina -dokumenttielokuvaan musiikin tehnyt Panu Aaltio palkittiin Jussilla.

Rökälevoiton Jusseissa saanut Hymyilevä mies keräsi teattereissa vähän yli 50 000 katsojaa ja oli suomalaisista elokuvista 13. katsotuin.

Mistä tämä kertoo? Jussi-raadin ja yleisön makueroista tietenkin. Se kertoo myös siitä, miten suomalainen elokuva on jakautunut yleisöhittien tekijöihin ja omaperäisempiä tarinoita kertoviin. Kaupallista menestystä haetaan tekemällä jatko-osia, kirjafilmatisointeja, kevyitä komedioita ja remakeja.

Alan eliitti taas arvostaa Jussi-äänten perusteella muuta: Hymyilevän miehen kaltaista riskinottoa ja taiteentekemistä, joka kestää myös kansainvälisen vertailun.

Erillisen yleisöäänestyksen voiton vei Tuukka Temosen ohjaama Teit meistä kauniin, joka ei Jussi-raadilta saanut edes yhtään ehdokkuutta.


HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Jussi-palkinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  4. 4

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  5. 5

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  6. 6

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  10. 10

   Tajusimme vasta 50 vuotta sitten, että mantereet liikkuvat – ensin ajatukselle naurettiin, sitten se mullisti käsityksiämme maapallosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista: ”Sairastan astmaa, ja se on hyvin kaikkien tiedossa”
  3. Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta
  4. Venäjä lähetti puolustus­ministeriön delegaation Pohjois-Koreaan, vierailun tarkoitus tuntematon
  5. Sääkaaos jatkuu Helsinki-Vantaalla: lennot myöhästelevät tänäänkin, kentälle jääneiden matkatavaroiden toimitusajoista ei tietoa
  6. Pohjalainen: Perussuomalaisten perustajiin kuuluva Raimo Vistbacka siirtymässä sinisiin
  7. Antti Tuiskun Mä hiihdän -hitin soidessa voi nähdä ikonisen kuvan Mika Myllylästä suohon vajonneena, ja siksi se on täydellinen popkappale meille suomalaisille
  8. Tajusimme vasta 50 vuotta sitten, että mantereet liikkuvat – ensin ajatukselle naurettiin, sitten se mullisti käsityksiämme maapallosta
  9. Enää ei voi toimia kuin Paavo Väyrynen – eduskunta muuttaa sääntöjään niin, että paluustaan on ilmoitettava hyvissä ajoin
  10. Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”
  11. Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute
  12. Näytä lisää