Kulttuuri

Legendaaristen Roland-rumpukoneiden kehittäjä kuoli – ”Vaikea kuvitella elämää ilman niitä”, sanoo suomalais-dj Jori Hulkkonen

Yksi soitin yhdistää Jori Hulkkosta, Kanye Westiä, Princeä, New Orderia, Dr Dretä ja Kraftwerkiä: Roland TR-808 -rumpukone. Rolandin perustaja Ikutaro Kakehashi kuoli hiljattain 87 vuoden ikäisenä.

Jos kuuntelet 1980- ja 1990-lukujen hip hopia ja elektronista tanssimusiikkia, todennäköisesti kuulet Roland-merkkisiä rumpukoneita ja syntetisaattoreita. Legendaarisiksi muodostuneita laitteita kuullaan Marvin Gayen Sexual Healingista ja Madonnan Voguesta Afrika Bambaataan Planet Rockiin ja Pet Shop Boysin balladeihin.

Viikonvaihteessa uutisoitiin, että laitteiden isä, Roland Corporationin vuonna 1972 perustanut Ikutaro Kakehashi on kuollut 87 vuoden ikäisenä. Musiikkipioneerin kuolemasta kertoi sosiaalisessa mediassa hänen ex-kollegansa. Viikonlopun aikana muusikot ja dj:t ympäri maailmaa ovat kunnioittaneet Kakehashin muistoa.

”Kyllähän se tuntui sydänalassa”, sanoo dj–tuottaja Jori Hulkkonen Kakehashin kuolemasta. ”Hän teki aivan käsittämättömän hienon uran.”

Ensi kertaa Hulkkonen kohtasi Rolandin laitteet musadiggarina 1980-luvulla.

”Huomasin, että on tiettyjä soundeja, jotka toistuivat levystä toiseen. Kun tieto rupesi karttumaan, huomasin, että taustalla on muutama Rolandin laite: Rumpukoneet 808 ja 909 ja bassosyntetisaattori 303. Monet Rolandin laitteet olivat peruspalikoita siinä musiikissa, joka itseäni viehätti”, hän sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ensin Hulkkonen hankki Roland-laitteiden soundeja sampleina, mutta siirtyi sitten itse laitteisiin. Ne ovat edelleen myös Hulkkosen tuotannon kulmakiviä.

”Minun pyhä komboni on rumpukone 808 ja bassosyntetisaattori 303. Olisi vähän vaikeaa kuvitella elämää ilman niitä”, hän sanoo.

”Niihin aina palaa hakemaan inspiraatiota. Niiden soundeissa on jotain universaalia, ja niin moni itselleni tärkeä levy pohjautuu niihin.”

Hulkkosen mukaan Rolandin laitteet ovat myös designesineitä. ”Nehän ovat hirvittävän kauniita laitteita”, hän sanoo.

Roland-rumpukoneen ääntä voi kuunnella tästä videosta:Roland-laitteista ikonisin on juuri rumpukone TR-808, jota pidettiin edullisena, helppokäyttöisenä ja monipuolisena. Se tuli markkinoille vuonna 1980, ja mutta sitä myytiin alun perin vain muutaman vuoden ajan. Silti sen usein sanotaan merkinneen tanssi- ja hiphop-musiikille samaa kuin Stratocaster-kitara rockille.

”Erityisesti klubimusiikki kuulostaisi nykypäivänä hyvin erilaiselta ilman Rolandia ja nimenomaan rumpukoneita”, Jori Hulkkonen sanoo.

Vuonna 2015 brittiohjaaja Alexander Dunn ohjasi Rolandin rumpukonetta käsittelevän dokumentin 808. Rakkaudenosoituksessa kuuluisalle rumpukoneelle kuultiin paitsi Africa Bambaataa, Pharrell Williamsia, Beastie Boysia, myös Jori Hulkkosta. Elokuva nähtiin Suomessa Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalilla.”Puhuin leffassa siitä, miten olen käyttänyt 808:aa omalla urallani, mutta yritin tuoda siihen myös erilaisen aspektin. Porukka puhui paljon siitä soundista ja mitä se merkitsi, mutta minusta uraauurtavaa oli myös 808:n käyttöliittymä”, Hulkkonen sanoo.

Siinä, missä aiemmissa rumpukoneissa oli valmiita rytmejä, Rolandin 808-rumpukoneessa kaikki muistipaikat olivat ohjelmoitavissa. Siinä oli myös kaikille äänille omat ulostulot, joten yksittäisiä ääniä oli helppo muokata halutun kuuloisiksi.

”Ja sitä käytettiin studioissa aivoina: sillä ohjattiin syntikoita ja sekvenssereitä, ja monesti sen päälle saatettiin soittaa akustisia rumpuja, sillä 808 ei pyrkinyt imitoimaan akustisia rumpusoundeja.”

Hulkkonen tunnetaan oman tuotantonsa lisäksi Acid Symphony Orchestrasta, joka on Hulkkosen sanojen mukaan ”Roland-fetissiorkesteri”.

Siihen kuuluu Hulkkonen 808-rumpukoneen takana sekä kymmenen 303-bassosyntetisaattorinsoittajaa. Kokoonpano on kiertänyt soittamassa bassosyntikkasinfoniaansa festivaaleilla ympäri Eurooppaa.

Paitsi rumpukoneista ja syntetisaattoreista, Hulkkonen muistuttaa, että Kakehashi tunnetaan myös midi-standardin isänä. Sähköiset musiikkilaitteet keskustelevat midi-standardin avulla keskenään.

”Aika harva standardi on ollut käytössä yhtä pitkään. Laitteet tehdään edelleen yhteensopiviksi 35-vuotiaan standardin kanssa”, Hulkkonen sanoo.

Kakehashi sai työstään midi-standardin parissa Grammy-palkinnon vuonna 2013.

Rolandin rumpukoneen mukaan on nimetty ainakin yksi yhtye. Manchesterilainen 808 State perustettiin vuonna 1987.

”Rolandin laitteista tuli eräänlainen musiikin esperanto”, sanoi yhtyeen perustajajäseniin kuuluva Graham Massey Guardianille.

Masseyn mukaan Rolandin laitteet tekivät maailmasta vähän pienemmän. Vaikka musiikkia olisi tehnyt makuuhuoneessaan maakunnissa, Roland-soundi teki musiikista kansainvälisen valtavirran mukaista.

Human League -yhtyeen kosketinsoittaja Martyn Ware sanoi BBC:lle, että Roland oli keskeistä kaikelle, mitä yhtye teki ensimmäisillä kahdella levyllänsä – niitä käytettiin jokaisessa biisissä.

”Olimme uskollisia niille samalla tavalla kuin jotkut ihmiset ovat uskollisia jalkapallojoukkueelle”, Ware sanoi.

Nuoremmalle sukupolvelle 808-rumpukone on tuttu esimerkiksi Kanye Westin albumilta 808s and Heartbreak (2008), jolla rumpukonetta kuultiin jokaisessa kappaleessa.

Myös brittimuusikko Marc Almond twiittasi menetyksestä.Osaa otti myös kilpaileva syntetisaattorivalmistaja Moog:Kakehashin kuolemasta kertoi Facebookissa kollega Tommy Snyder.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Elektroninen musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  5. 5

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  6. 6

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää