Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Zadie Smithin uusi teos kysyy, miltä tuntuu elää rodullistettuna, ja siksi kirjailija lähettää ruskean tytön Madonnan kintereillä Afrikkaan

Uutuusromaani kertoo koskettavasti ja hauskasta kasvusta kahden kulttuurin välillä – ja kritisoi pinnallisia hyväntekeväisyyshankkeita.

Romaani

Zadie Smith: Swing Time. Suom. Irmeli Ruuska. WSOY. 463 s.

Kun tekijän aiempia romaaneja on kutsuttu pirstaleisiksi ja moniäänisiksi, Swing Time on helpottavan selkeä: nuori, nimetön nainen kertoo elämäntarinansa pikkutytöstä aikuisuuteen.

Paitsi ettei tarina tietenkään ole selkeä tai kepeä. Syynä kertojan avautumiseen on kulttuurinen kodittomuus, jota hänen lisäkseen kokevat maailmassa miljoonat muutkin.

Kun kansat vaeltavat ja kulttuurivaikutteet leviävät, oman perinteen sovittelu vieraiden lomaan ole helppoa. Ajatellaan vaikka sananvapautta ja Kiinaa, aborttia ja Puolaa. Tai Helsinkiin suunniteltavaa suurmoskeijaa.

Entä miltä tuntuu elää rodullistettuna, vähemmistössä? Kokea rasismin eri vivahteita? Kaikkea tätä Smith käsittelee, monella tasolla, yksilöiden kokemuksista maailmanpolitiikkaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tyyli on monipuolinen ja -sanainen, tekstiä on kulttuurihistoriallisista pikku luennoista lörpöttelyyn, ja suomentaja Irmeli Ruuska pysyy hienosti mukana.

Aikajana yltää 1980-luvun alusta tähän päivään. Iältään ja peruskokemuksiltaan kertoja voisi siis olla Zadie Smith itse.

Kertojalla on valkoinen isä ja musta äiti (kuten Smithillä), lapsuuden parhaalla ystävällä Traceylla toisin päin. Kumpikaan ei siis ole kokonaan jotain, vaan istuu jatkuvasti kuin kahden tuolin välissä.

Ajattelen, että välitila herkistää aisteja. Swing Time onkin täynnä herkullisia henkilöhahmoja ja väliin humoristisesti, väliin lakonisesti kuvattuja tilanteita kulttuurisista törmäyksistä.

Pääpaino on kertojan lähipiirissä, etenkin äideissä. Oma äiti opiskelee mustaa tietoisuutta ja politiikkaa ja kohoaa parlamenttiin asti. Traceyn äiti taas elää tyttärensä kautta, työntää tätä tietoisesti esiintyjäksi ja viihdyttäjäksi. Isät – yllätys, yllätys – luovuttavat ja häipyvät.

Tarinan yksi tärkeä juonne eli tanssi alkaa jo päähenkilöiden lapsuudessa. Traceylle siitä tulee ammatti, kertojalle vain intohimo mustan tanssiperinteen historiaan ja merkitykseen.

Fred Astairen ajoista on matkaa Michael Jacksoniin, mutta polku on selvä: valtaosa koko läntisestä populaarikulttuurista nojaa mustaan perinteeseen.

Tämä on Swing Timessa oleellista, koska nuorena mediatyöläisenä kertoja pääsee Madonnaa muistuttavan hahmon avustajaksi ja tämän hyväntekeväisyyshankkeen mukana Länsi-Afrikkaan. Sitten ollaankin mustan ja valkoisen rodun perimmäisten konfliktien tapahtumapaikoilla, orjalaivojen lähtösatamassa.

Afrikassa kertojalle kirkastuu taas yksi kulttuuritörmäys, eli työnantajan hyvää tarkoittavien mutta pinnallisten tempausten vaikutukset.

Smithin kuvaus on viiltävää. Kun feministinen tyttöjen koulutus syrjii poikia, nämä kiinnostuvat ääri-islamista. Valkoinen supertähti ei liioin tajua pönkittävänsä raakaa diktatuuria.

Swing Timen tähän osuuteen liittyy suomennosongelma: miksei Irmeli Ruuska käännä compound-sanaa, joka tarkoittaa pihapiirin ympäröimää afrikkalaiskotia? Kai suomalainenkin vastine olisi löytynyt.

Romaanissaan Kauneudesta (2005) Smith käytti pohjatarinana E. M Forsterin Talo jalavan varjossa -teosta (1910) ja toi brittien, saksalaisten ja luokkayhteiskunnan tilalle kansainvälisen yliopistomaailman, rotusuhteet ja kolonialismin jäljet.

Swing Timen taustalla häämöttävät klassinen kehitysromaani ja tunnustuskirjallisuus. Meille kerrotaan, millaista on kasvaa aikuiseksi etääntymällä omista juurista, kunnes jossain vaiheessa alkaa matka takaisin päin.

Prosessi on hajottava, mutta ei kertojalla vaihtoehtoakaan ole. Hänen pitää tiedostaa vähemmistöasemansa, mutta oppia myös se, miten rasistisesti eri vähemmistötkin toisiaan sortavat. Ja vielä sekin, miten hirvittävän etuoikeutettu (ja valkoinen) hän koko maailman mittakaavassa on.

Tavallaan Swing Time kertoo värikkäästi ja vakuuttavasti, että olemme aina eläneet monikulttuurisesti. Siitä ei ikinä selviä ilman myötäelämistä, oppimista ja pitkiä keskusteluja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jäätyneet tulvat muuttivat metsän sadunomaiseksi luisteluradaksi Espoossa – video näyttää, miten reitti kiitää puiden ja kaatuneiden karahkojen lomassa

  2. 2

   Katajanokalle nousseen uudistalon taustalta paljastuu rakennus­tarina, jossa lähes kaikki meni pieleen

  3. 3

   Laihtuminen on kalorien, suoliston, hiilarien ja monen muun tekijän sekava soppa – HS kysyi asiantuntijoilta, mikä painon pudottamisessa on oikeasti oleellista

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  5. 5

   Teinipojat vastaavat tänään oikeudessa syytteisiin törkeästä väkivaltarikoksen suunnittelusta – HS seuraa paikan päällä

  6. 6

   Ronja Salmi, 24, nousi yhdessä yössä Suomen merkittävimpien kulttuurivaikuttajien joukkoon – Nyt hän päättää, mitä Suomen suurimmilla kirjamessuilla tapahtuu

  7. 7

   Osaatko tyynnyttää mielesi ja keskittyä olennaiseen? Mielentaidot ovat hyvän elämän ja ihmissuhteiden ytimessä, ja niitä voi treenata

  8. 8

   Ex-neuvonantaja Bannon vaikeni tiedustelu­valiokunnan edessä Trumpin hallinnosta – taustalla käsky Valkoisesta talosta

  9. 9

   Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa tänään – HS tiivisti ehdokkaiden pääteemat ja erot

  10. 10

   Yhdysvallat pidätti entisen vakoojansa – epäillään auttaneen Kiinaa tuhoamaan Yhdysvaltojen tiedusteluverkon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  2. 2

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  3. 3

   Immenkalvo repeää ekalla kerralla ja 9 muuta virhekäsitystä vaginasta – Luimme norjalaisbloggareiden uutuuskirjan, joka oikoo yleisimpiä alapää­harhaluuloja

  4. 4

   Pilapuhelu Jaajo Linnonmaalle avasi Juha Perälälle uran kaikkien tuntemaksi aamuääneksi – Ennen radiouraansa Perälä teki töitä sahalla ja opiskeli kaksi päivää ammattikorkeakoulussa

  5. 5

   Veiko ja Tarmo trokaavat viinaa Helsingin yössä ja kokevat täyttävänsä markkinarakoa – ”On mahdollista tienata kuukaudessa neljä tonnia”

   Tilaajille
  6. 6

   Katajanokalle nousseen uudistalon taustalta paljastuu rakennus­tarina, jossa lähes kaikki meni pieleen

  7. 7

   Töille ei löydy tekijöitä, väittää Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen: ”Osaavien työntekijöiden pula vaivaa ympäri Suomea”

  8. 8

   Syyttäjä: Tanskan sukellusvenekuolemasta epäilty suunnitteli henkirikoksen etukäteen

  9. 9

   Ruotsalaistutkimus: Tšernobylissa tapahtui sittenkin ydinräjähdys – Plasmasuihkut syöksivät radioaktiivista ksenonia kolmen kilometrin korkeuteen

  10. 10

   Maanantaina listattiin Suomen 50 parasta ravintolaa, mutta listan uskottavuus kaatuu läpinäkyvyyden puutteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Vääränlainen kasvatus voi vinouttaa lapsen suhteen syömiseen – Älä tee näitä virheitä oman lapsesi kanssa, varoittaa ravitsemus­asiantuntija

  3. 3

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Tapiota kiusattiin työpaikalla ja homma oli muutenkin ”lähteä lapasesta” – kaksi suomalaista lottomiljonääriä kertoo, miltä äkkirikastuminen tuntuu ja mitä siitä seurasi

   Tilaajille
  6. 6

   Meilahdessa tehdään Suomen vaativimmat leikkaukset, mutta nyt hoitajat eivät enää jaksa – töitä ilman vapaapäiviä jopa kolme viikkoa putkeen

  7. 7

   Länsimetron liikenne alkoi nyt toden teolla ja Espoossa kuohuu, kun monen matka-aika pitenee – ”Puhuin suunnittelijoille ja aloin itkeä”

  8. 8

   Espoo sellaisena kuin sen tunsimme kuoli yhdessä yössä – Länsimetron tiedettiin pistävän elämän mullin mallin Helsingin länsinaapurissa, mutta ymmärrettiinkö sitä?

  9. 9

   Yksi kommentti pudotti Liettuan luetuimman kirjailijan hylkiöksi – Kustantaja poisti kaikki hänen teoksensa myynnistä ja tuhosi ne

  10. 10

   Laura Huhtasaari esiintyi toisena Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää