Kulttuuri

Miltä kuulostaa juutalaisten ja arabien harmonia? Klassisen musiikin supertähti Daniel Barenboim tuo konfliktialueen nuoret torstaina Helsinkiin

Daniel Barenboim johtaa juutalaisten ja arabien West-Eastern Divan Orchestraa juhlaviikkokonsertissa. Veljeilysyytökset estävät esiintymiset Israelissa ja useissa arabimaissa.

Supertähti Daniel Barenboim, 74, tulee jälleen Suomeen, mutta ensimmäistä kertaa esittelemään juutalaisten ja arabien harmoniaa Helsingin juhlaviikkojen konsertissa torstaina Musiikkitalossa.

West-Eastern Divan Orchestran muusikot ovat pääosin Lähi-idän nuoria juutalaisia ja arabeja. Barenboim laittaa heidät soittamaan rinta rinnan, yhteistä harmoniaa etsien.

”Tätä on usein kutsuttu rauhanorkesteriksi, ja onhan se imartelevaa, mutta ei totta”, hän kertoo puhelinhaastattelussa.

”Paraskaan musiikki ei tuo rauhaa, mutta se tuo mahdollisuuden juutalaisille, palestiinalaisille ja ja muille alueen nuorille olla yhdessä tasa-arvoisina edes yhdessä paikassa eli tässä orkesterissa.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Projekti on myös edennyt sitten viime haastattelun.

”Meidät nimettiin YK:n lähettiläiksi. Ja Berliinin valtionoopperan remontin yhteydessä siirsimme varastoja kauemmas ja remontoimme tilat orkesteriakatemialle, jossa Lähi-idän seuraavan sukupolven nuoret voivat kouluttautua mukaan.”

Tiloihin kuuluu myös uusi Pierre Boulez -konserttisali, jossa vierailin lomallani pari viikkoa sitten. Pienehkön salin akustiikka tuntui kamarimusiikkiin oikein hyvältä, ja arkkitehtuurista on vastannut itse Frank Gehry ystävänpalveluksena. Salissa mahtuu myös harjoittelemaan orkesteriteoksia, ei tosin ehkä kaikkein massiivisimpia.

”Siinä salissa olemme harjoitelleet myös Helsingin-konserttia varten”, Barenboim sanoo ylpeänä.

Barenboim on argentiinalaissyntyinen israelilainen ja aikamme legendaarisimpia pianisteja ja kapellimestareita

West-Eastern Divan -orkesteri sai alkunsa, kun Barenboim ja palestiinalainen tutkija ja kirjailija Edward Saïd ystävystyivät 1990-luvulla. Ensimmäinen mestarikurssi pidettiin Weimarissa 1999, ja nimi otettiin J.W. Goethen runokokoelmasta West-östlicher Divan (Länsi-itämainen divaani) vuodelta 1819. Goethe oli kiinnostunut arabirunoudesta ja opiskeli myös kieltä.

Barenboim valitsi kuitenkin oman kielensä eli länsimaisen klassisen musiikin orkesterin kieleksi, koska hänen mielestään esimerkiksi juhlaviikkokonsertissa soiva Mozart on kaikkien kansojen omaisuutta.

”60 prosenttia nuorista ei ollut soittanut koskaan orkesterissa”, hän muistelee. Siihen nähden orkesterista on tullut fantastinen ja tulkinnoista kovan paineen alla tavattoman intensiivisiä. Sen huomaa myös tältä videolta vuodelta 2005, jolloin nykyistä paljon osaamattomampi ja nuorempi orkesteri orkesteri uskaltautui Länsirannan Ramallahiin.Klassisen musiikin historia ja nykyisyys on täynnä juutalaistaustaisia tähtiä. Arabimaissa läntistä klassista musiikkia ei ole soitettu yhtä laajasti, mutta Barenboim sai alusta asti mukaan myös suurenmoisia arabitaustaisia nuoria, kuten egyptiläissaksalaisessa perheessä kasvaneen ja Berliinin filharmonikkojen kontrabassojen äänenjohtajaksi jo nuorena nousseen Nabil Shehatan.

HS seurasi orkesterin työskentelyä vuonna 2006. Voit lukea reportaasin orkesterin tuosta vaiheesta tästä arkistolinkistä.

”Nabil toimii nykyisin kapellimestarina. Tällä kertaa soitamme Mozartia sekä Richard Straussin Don Quijoten, jonka solisteina ovat suurenmoinen iranilaissellisti Kian Soltani sekä alttoviulisti Julia Deineka.

Soltani on iranlilaisvanhempien Itävallassa syntynyt lapsi, joka muistetaan Helsingissä myös Paulon sellokilpailun voitosta. Deineka on Barenboimin johtaman Berlliinin valtionoopperan orkesterin eli Staatskapelle Berlinin alttoviulujen äänenjohtaja. Barenboim on aina laittanut West-Eastern Divan -orkesteriin myös huippuorkesterien äänenjohtajia nuoria tai nyt jo nuorehkoja aikuisia koulimaan.

”He opettavat myös uudessa orkesteriakatemiassa”, Barenboim muistuttaa. ”Ja muutama nuorimmista akatemialaisista pääsee jo mukaan Helsinkiin.”

Barenboim sanoo suoraan, että tämän jälkeen hän ei välttämättä Helsinkiin ehdi.

”Vähennän matkustelua. Tulkaa siis jatkossa Berliiniin, jossa minulla on nyt oopperatalo, orkesteri ja akatemia, jossa pidämme nuorillemme myös filosofian tunteja. Ilman syvällisempää ajattelukykyä näitä ongelmia ei ratkaista.”

Miten Barenboim sitten ratkaisisi Lähi-idän ongelmat? Hän huokaa syvään.

”En näe lyhyen tähtäimen ratkaisua. Ihmiskunnalla oli poikkeuksellisen rauhalliset ja edistykselliset ajat toisen maailmansodan jälkeen, mutta ne saattavat olla päättymässä.”

Hän ihaili kotimaansa Israelin edistystä vuosina 1948–1967, mutta sen jälkeen alkoivat yhä jatkuvat ongelmat.

”Juutalaisilla ja arabeilla on aivan erilainen käsitys todellisuudesta. Mutta se on selvää, että 50 vuotta sitten Israel miehitti Länsirannan ja Gazan, minkä kansainvälinen yhteisö aivan oikein tuomitsi”, Barenboim aloittaa.

Miehitysalueiden palestiinalaiset ovat olleet jo puoli vuosisataa välitilassa: heillä ei ole omaa valtiota eivätkä he ole myöskään Israelin kansalaisia.

”Israel voitti vuonna 1967 taistelun, mutta tätä sotaa me emme voi voittaa jatkamalla olemalla miehittäjiä ja sijoittamalla miehitysalueille yhä uusia siirtokuntia. Me juutalaiset olemme moraalisessa vastuussa siitä, että vääryys ei jatku. Valtaapitävät eivät ole täyttäneet velvoitettaan juutalaisten historiaa kohtaan.”

Barenboim kieltäytyy ”whataboutism”-ajattelusta, jossa pitäisi luetella samalla kaikki toisen osapuolen rikokset. Hänestä miehitys on väärin, vaikka miehitetyt ja naapurimaat ovat tehneet omia virheitään.

”Meni pitkään ennen kuin palestiinalaiset alkoivat taipua kahden valtion systeemiin. Ja nyt Israel tuhoaa sen mahdollisuuksia siirtokunnillaan”, hän paheksuu.

Israelilla on aina ollut Yhdysvaltojen tuki. Presidentti Donald Trumpin mielestä Yhdysvallat voisi myös tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, vaikka Israel miehitti suuren osan kaupungista vuonna 1967.

”Yksipuolinen ratkaisu ehkäisisi edistystä”, Barenboim varoittaa.

”Jerusalemilla on hyvin tärkeä symbolinen merkitys juutalaisille, muslimeille ja kristityille. Jerusalemin tulisi joko olla yhteinen pääkaupunki yhden valtion Israel-Palestiina -mallissa tai sitten länsiosasta pitäisi tehdä Israelin ja itäosasta Palestiinan pääkaupunki kahden valtion mallissa.”

Entä seuraava askel? Barenboimin mielestä palestiinalaiset ja juutalaiset tulevat aina asumaan alueella, joten ihmisten välistä yhteistyötä tulee kehittää, vaikka poliittisten johtajien yhteistyö olisi täysin riittämätöntä.

Orkesteri on siihen yksi keino, vaikka veljeilysyytöksiä tulee niin Israelista kuin arabimaista.

”Tämä orkesteri soittaa tietysti mielellään Salzburgissa, New Yorkissa, Berliinissä ja nyt Helsingissä”, hän sanoo.

”Mutta tarkoituksemme on täytetty vasta, kun saamme soittaa jokaisen muusikkomme synnyinmaan kaupungeissa Tel Avivista Teheraniin ja Bagdadista Damaskokseen.”

West-Eastern Divan Orchestra Daniel Barenboimin johdolla Musiikkitalossa 27. huhtikuuta klo 19.30.    
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Daniel Barenboim


 Syntyi 15. marraskuuta 1942 Buenos Airesissa. Hänen vanhempansa olivat Venäjältä Argentiinaan emigroituneita juutalaisia muusikoita. Vuonna 1952 perhe muutti Israeliin.

 Pääsi vuonna 1954 Igor Markevichin kapellimestarioppilaaksi. Opiskeli myös Nadia Boulangerin johdolla Pariisissa. Barenboim on esiintynyt pianistina 1950-luvulta alkaen ja debytoi kapellimestarina 1960-luvun alussa.

 On toiminut Orchestre de Paris’n, Chicagon sinfoniaorkesterin ja La Scalan musiikillisena johtajana. Pisin yhteistyö on ollut Staats­kapelle Berlinin kanssa.

 Esiintyi Helsingin Musiikkitalossa 2014 Staatskapelle Berlinin johtajana ja 2016 pianoresitaalissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  6. 6

   ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  9. 9

   Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

  10. 10

   Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää