Kulttuuri

Diplomaatit, lobbarit ja kansanedustajat pyrkivät television tiettyihin ohjelmiin, koska Trump katsoo niitä – Mutta nyt televisiopresidentin lempikanava on vaikeuksissa

Trump on kaikkien aikojen televisiopresidentti, jonka uskotaan saavan suurimman osan tiedoistaan kaapelikanavan uutisista. Viime viikolla hänen lempijuontajansa sai lähteä ahdistelusyytösten saattelemana.

Donald Trump ja Bill O’Reilly: ensimmäinen tunnetaan Suomessakin jo hyvin, ja jälkimmäinen nousi meillä uutisiin vasta viime viikolla. Trump ja O’Reilly ovat kuitenkin tiivis kaksikko, eikä yhtä ehkä olisi ilman toista.

Trump on Yhdysvaltain republikaanipresidentti ja entinen tositv-tähti, jonka tiedetään ammentavan suuren osan twiittiensä ja lausuntojensa inspiraatiosta televisiouutisista.

O’Reilly taas oli viime päiviin asti konservatiivisen Fox News -kanavan tähtijuontaja ja uutismies, jonka juttuihin Trump twiiteissään usein viittasi ja jonka Trump julisti ”tuntevansa hyvin”.

Viime viikolla O’Reilly sai Fox Newsiltä potkut ahdisteluskandaalin vuoksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Se on merkittävää – ja kiusallista – myös Trumpille.

Televisiouutiset ja erityisesti Fox News nimittäin läpäisevät amerikkalaismedian tietojen mukaan Trumpin työpäivät tavalla, joka on poikkeuksellinen.

Aamunsa presidentti aloittaa kaapelikanavien aamuohjelmilla.

Valkoisen talon työntekijöiden kerrotaan ryhtyneen katsomaan aamuisin Fox News -kanavan aamuohjelmaa Fox & Friendsiä, koska erityisesti sitä Trump suosii, ja sen sisältö on tunnettava.

Aamushow’n jälkeen Trump katsoo televisiota päivän mittaan toimistossaan. Amerikkalaismedian mukaan Valkoisen talon televisiot näyttävät kaikkina kellonaikoina neljää kanavaa: CNN:ää, MSNBC:tä, Fox Newsiä ja Fox Business -kanavaa. Illalla katselu jatkuu Trumpin residenssissä.

Lehtitietojen mukaan Trump saattaa myös nauhoittaa kaapelikanavien aamushow’t katsoakseen ne työpäivän jälkeen.

The Atlantic -lehti analysoi hiljattain Trumpin televisiosuhdetta.

Suurimmalle osalle Yhdysvaltain viime vuosikymmenien presidenteistä televisionkatselu on tarjonnut pieniä hengähdystaukoja työn keskellä. Kukaan heistä ei ole katsonut televisiota yhtä paljon kuin Trump.

Tuntien päivittäinen televisionkatselu on myös ongelma, sanoo artikkelissa haastateltu tutkija Russell Riley. Washingtonissa ei ole mitään arvokkaampaa kuin presidentin aika, Riley sanoo, ja tämä presidentti on päättänyt käyttää siitä suuren osan oman medianäkyvyytensä seuraamiseen.

Tiettävästi Trumpin avustajat ovat yrittäneet rajoittaa tämän televisionkatselua siinä onnistumatta.

Trump on kaikkien aikojen televisiopresidentti, ja televisiosta on tullut tärkeä tapa vaikuttaa Trumpiin: Chicago Tribune -lehden mukaan diplomaatit suosittelevat valtionpäämiehilleen tv-esiintymisiä amerikkalaisilla kanavilla, koska niin Trumpin tavoittaa parhaiten.

Sen tietävät myös lobbarit ja kansanedustajat, jotka pyrkivät esille kaapelikanavien ohjelmissa saadakseen viestinsä presidentin kuultaviin.

Televisiossa kerrotut asiat laukaisevat usein Trumpin tweettimyrskyjä – tai vakavampiakin seurauksia.

Kun Trump päätti iskeä 59 Tomahawk-risteilyohjuksella syyrialaiseen lentotukikohtaan huhtikuun alussa, Trump perusteli päätöstä muun muassa televisiossa näkemällään kuvamateriaalilla hermokaasua hengittäneistä syyrialaislapsista.

Mutta jos Trumpia on uskominen, hänen televisionkatselunsa on nyt vähentynyt tai ainakin yksipuolistunut.

Eilen julkaistussa uutistoimisto AP:n pitkässä haastattelussa Trump väittää lopettaneensa CNN- ja MSNBC-kanavien katsomisen, koska ne ”kohtelevat häntä niin huonosti”.

”En katso enää CNN:ää. En katso MSNBC:tä. En katso”, Trump sanoi.

“En koskaan uskonut että pystyisin olemaan katsomatta.”

Jos Trumpin väite pitää paikkansa, hänen ykkösuutislähteekseen jää Fox ja sen omistama talouskanava Fox Business.

Millainen kanava Fox sitten oikein on?

Rupert Murdochin mediaimperiumiin kuuluva Fox tunnetaan konservatiivisen oikeiston suosimana uutiskanavana. Nielsen-tutkimusyhtiön mukaan sen keskivertokatsoja on 68-vuotias valkoinen mies.

Jos pitäisi nimetä tämän Trumpin ydinkanavan henkilöitymä, se olisi 67-vuotias Bill O’Reilly.


Miljoonayleisöjä kerännyt ruutukasvo sai lähteä sen jälkeen, kun seitsemän naista oli syyttänyt häntä seksuaalisesta häirinnästä. Vuosina 2002–2017 Fox ja O’Reilly olivat tiettävästi maksaneet viidelle naisista yli 13 miljoonaa dollaria, jotta ahdistelusyytteitä ei käsiteltäisi julkisesti.

”Hän on ihminen, jonka tunnen hyvin – hän on hyvä ihminen”, Trump sanoi O’Reillyn tilanteesta The New York Timesin haastattelussa huhtikuun alussa.

”En usko, että hänen olisi pitänyt sopia asiaa. Hänen olisi pitänyt viedä se loppuun saakka. En usko, että Bill on tehnyt mitään väärää”, Trump sanoi.

The O’Reilly Factor -ohjelmaa vetänyt O’Reilly oli vuosien ajan konservatiivipiirien suosikki. O’Reilly tunnettiin niin mustia, naisia kuin seksuaalivähemmistöjäkin koskevista alentavista puheistaan.

Potkut O’Reilly sai vasta kun mainostajat alkoivat kaikota kanavalta ahdistelu-uutisten levitessä.

O’Reillyn tapaus on Foxin toinen ahdistelukohu vuoden sisään.

Foxin hallituksen puheenjohtaja Roger Ailes joutui eroamaan heinäkuussa sen jälkeen, kun parikymmentä naiskollegaa syytti häntä pitkään jatkuneesta seksuaalisesta häirinnästä.

The New York Magazinen mukaan myös Foxin tunnetuimpiin uutisankkureihin kuuluva Megyn Kelly on kertonut Ailesin lähennelleen häntä kymmenisen vuotta sitten. Kelly siirtyi tammikuussa Foxilta NBC-kanavalle.

Ailes toimi Trumpin epävirallisena neuvonantajana Trumpin presidenttikampanjan loppupuolella.

CNN:n analyysin mukaan juuri O’Reilly ja Ailes ovat olleet avainhahmoja Trumpin menestyksessä.

”Ymmärtääkseen kuinka isosta asiasta Bill O’Reillyn erottamisesta on kyse, täytyy ymmärtää tämä”, CNN:n Chris Cillizza kirjoitti viime viikolla. ”O’Reilly oli nykykonservatiivisen liikkeen julkinen edustaja siinä, missä ex-Fox-pomo Roger Ailes oli sen kulissientakainen arkkitehti.”

Trump käytti kampanjassaan O’Reillyn jo tunnetuksi tekemää tapaa torjua kaikki poliittinen korrektius ja syyttää kaikista Yhdysvaltain ongelmista liberaalimediaa. Ilmoitettuaan ehdokkuudestaan Trump antoi ensimmäisen haastattelunsa juuri O’Reillylle.


Vaikka O’Reilly ja Ailes eivät enää vaikuta Fox-kanavalla, kanavan linja pysynee Trumpin maailmankuvaa tukevana.

Presidentin luotto Foxiin huolestuttaa erityisesti siksi, että Fox suhtautuu faktoihin suurpiirteisesti – tapa, joka on tullut tutuksi myös Trumpin puheista.

Mediassa esitettyjen väitteiden oikeellisuutta arvioivan Politifact-sivuston tilasto Fox-kanavan luotettavuudesta ei mairittele. Sen mukaan Foxilla esitetyistä väitteistä totta tai suurimmaksi osin totta on vain 22 prosenttia, kun valhetta tai ”täyttä puppua” on 38 prosenttia. CNN-kanavan kohdalla vastaavat luvut ovat 53 ja 18 prosenttia.

Kun Trump hämmensi helmikuussa viittaamalla ”Ruotsin viime yön tapahtumiin”, tieto oli peräisin Foxin lähetyksestä. Trump vaikutti puhuvan terroristi-iskusta, vaikka sellaista ei Ruotsissa ollut tapahtunut.

Lopulta selvisi, että kyse oli Fox-kanavan Tucker Carlson Tonight -ohjelmasta, jossa haastateltiin elokuvantekijää Ruotsin maahanmuuttotilanteesta. Ruotsalaislehti Aftonsbladet on sittemmin oikonut lukuisia ohjelman väitteistä.

Mutta ei Trump jää tyhjän päälle O’Reillyn suhteen, vaikka tämä tv-ruuduista katosikin.

Potkut saanut juontaja palasi vanhaan puuhaansa jo maanantaina, henkilökohtaisella sivullaan julkaistavassa podcastissa.

Amerikkalaismedia seuraa O’Reillyn podcastia tarkasti. ”Totuus tulee vielä ilmi”, O’Reilly väitti ensimmäisessä potkujensa jälkeen nauhoitetussa podcast-jaksossa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Fox

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskuksessa, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  3. 3

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  4. 4

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  7. 7

   Nordea lopettaa kertaheitolla kolme lähekkäistä konttoria – katso grafiikasta, miten nopeasti pankkikonttorit katoavat

  8. 8

   Venäjän aggressiivisuus ja EU:n epäröinti sumentavat itäisten kumppanimaiden jäsenyyshaaveita – Carl Bildt varoittaa Eurooppaa ”sukupolvemme geopoliittisesta möhläyksestä”

  9. 9

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  10. 10

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  3. 3

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  8. 8

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  9. 9

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  10. 10

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää