Kulttuuri

Suomi putosi kolmanneksi median vapautta mittaavassa vertailussa – Juha Sipilä: ”Joulukuun alusta asti en ole ollut yhteydessä toimituksiin”

Sipilä-gate notkautti Suomen asemaa sananvapausvertailussa. Pääministeri aikoo pidättäytyä yhteyksistä toimituksiin vaalikauden loppuun asti.

Suomi on pudonnut kolmanneksi kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa maavertailussa.

Suomen edellä ovat Norja ja Ruotsi. Kaikissa kolmessa maassa sananvapauden tila on maailman kärkeä ja tilanne järjestön mittarin mukaan hyvä.

Järjestön mukaan syy Suomen sijoituksen tipahtamiseen on ”poliittinen painostus ja intressiristiriidat”.

Järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiaisen mukaan syyt ovat hyvin selvillä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Sipilä-gate on lähettänyt viestin, että julkisen vallan käyttäjänä pääministeri on voimakkaasti puuttunut ammattitoimittajien työskentelyyn, mikä on kaventanut sananvapautta”, hän sanoo.

”Myös nämä tapaukseen liittyvät toimittajien vapaaehtoiset irtisanoutumiset ovat vaikuttaneet. Sitten se kuva, mikä maailmalle on välittynyt, on ristiriidassa sananvapauden mallimaan maineemme kanssa.”

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi asiaa tuoreeltaan keskiviikkona.

”Olen tämmöinen suora ihminen ja annan palautetta ja olen valmis ottamaan sitä vastaan. Kun tulee virheitä, myönnän ne ja teen korjaavia toimenpiteitä”, Sipilä sanoo Helsingin Sanomille.

”Tässä tapauksessa korjaamisen mekanismi on, että joulukuun alusta asti en ole ollut yhteydessä toimituksiin, ja tämä lupaus pitää vaalikauden loppuun saakka.”

Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire sanoi viime viikolla HS:n haastattelussa, että Sipilän painostus on ”häiritsevää ja surullista”.

Suomi putosi kaksi sijaa kuuden perättäisen ykköstilan jälkeen.

”Maassa työskentelevät journalistit ovat tottuneet ammattimaisiin käytäntöihin ja työrauhaan. Tämän vuoksi pääministeri Juha Sipilän pyrkimykset painostaa Yleä uutisoinnissaan tulivat maan kansalaisille sekä journalisteille järkyttävänä yllätyksenä”, todetaan raportin perusteluissa.

Raportin mukaan Suomen sijoituksen tipahtaminen on osoitus uudenlaisesta poliittisesta mediakontrollista, joka valtaa alaa demokraattisissakin maissa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire pitää järjestön materiaalissa Suomen putoamista sananvapausindeksin kärjestä vuoden merkittävimpänä yksittäisenä tapauksena.

”Kyllä myös kansainvälinen media on noteerannut Suomen tipahduksen” Nousiainen sanoo.

Professori Olli Mäenpään tekemää Yle-selvitystä hän pitää hyvänä asiana.

Ylen journalistisen johdon ja Sipilän toimintaan kiertynyt kohu sai alkunsa, kun Sipilä lähetti viime vuoden lopulla toistakymmentä viestiä Ylen toimittajalle ja vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle. Viestit liittyivät Ylen julkaisemaan uutiseen, joka käsitteli Sipilän sukulaisten liiketoimien ja valtiorahoitteisen Terrafamen eli Talvivaaran kaivoksen yhteyttä. Yle rajoitti aiheen käsittelyä Sipilän viestien jälkeen.

Uutisointia Ylessä hoitanut toimittaja ja tämän esimies irtisanoutuivat Ylen journalistisen johdon päätösten vuoksi. Julkisen sanan neuvosto totesi aiemmin tänä keväänä päätösten rikkoneen hyvää journalistista tapaa, taipuneen poliittiseen painostukseen ja luovuttaneen toimituksellista päätösvaltaa Sipilälle.

Sipilä ei oikeusasiamiehen mukaan ollut esteellinen alkuperäisen uutisen käsittelemässä Terrafame-asiassa. Apulaisoikeuskansleri arvosteli Sipilää kuitenkin myöhemmin tavasta, jolla Sipilä Yleä asiassa lähestyi.

Vertailu tehdään kyselytutkimuksella

Toimittajat ilman rajoja on arvovaltaisin sananvapauden vartijana toimiva järjestö. Sen pääpaikka on Pariisissa, ja sen ranskankielinen nimi on Reporters sans frontières, mistä myös lyhenne RSF.

Järjestö on vuodesta 1985 lähtien kerännyt tietoa sananvapauden oloista eri maissa ja koonnut tiedot vuosittain julkaistavaan mediavapausindeksiin.

Kirjeenvaihtajaverkosto kattaa 180 maata ympäri maailmaa.

Käytännössä järjestö toteuttaa vertailunsa lähettämällä laajan kysymyspatteriston kattavalle joukolle johtavia journalisteja, tutkijoita, juristeja ja ihmisoikeusasiantuntijoita kussakin maassa.

Tämän jälkeen vastaukset pisteytetään ja ristiintaulukoidaan. Tulokset esitetään numeroina. Raportin mukaan esimerkiksi mediavapaudeltaan ”hyvien” tai ”suhteellisen hyvien” maiden osuus on laskenut vuodessa 2,3 prosenttia.

”Se on ihan tieteellinen metodi”, Nousiainen vakuuttaa. ”Muun muassa YK luottaa järjestön vertailuun.”

Pohjoismaille nelosvoitto

Sinänsä Pohjoismaat pärjäsivät vertailussa mainiosti, sillä Suomen jälkeen neljänneksi sijoittui Tanska.

Suomen ohi kivunnut Ruotsi nosti sijoitustaan kuudella sijalla. Petraaminen johtuu siitä, että ruotsalaisviranomaiset ovat puuttuneet vihapuheeseen tehokkaasti ja uhkailijat ovat saaneet jopa tuomioita. Myös poliisin, mediaorganisaatioiden ja journalistiliittojen yhteistyö on askel parempaan uhkailun vastustamisessa.

Pohjoismaat erottuvatkin omaksi ryhmäkseen yhteiskuntina, missä sananvapaus ja ihmisoikeudet ovat keskeisiä arvoja. Esimerkiksi suomalaiset ovat maailman neljänneksi ahkerimpia lehtien lukijoita ja luottavat keskimääräistä enemmän lukemaansa.

Demokatiat lipsahtelevat

Vertailussa ollaan huolissaan demokratioiden lipsahtelussa leipälajissaan.

Lehdistönvapautta ei enää uhata pelkästään autoritäärisissä valtioissa ja diktatuureissa, vaan yhä enemmän myös nykyaikaisissa demokratioissa.

Viime vuonna on vahvistunut kaksi trendiä. Toisaalta sodat ja maiden sisäiset konfliktit ovat vaikeuttaneet työtä, ja toisaalta valtaan ovat nousseet mediaan epäluuloisesti suhtautuvat vallanpitäjät.

Monessa paikassa valtaa pitävät Yhdysvaltain Donald Trumpin ja Turkin Recep Tayyip Erdoganin kaltaiset hallitsijat ja kansallismielistä machokulttuuria edustavat hallitukset”, Nousiainen luettelee. ”Tämä kaikki on lisännyt toimittajien ahdinkoa ja kaventanut sananvapautta.”

”Esimerkiksi Turkki on tällä hetkellä maailman suurin toimittajavankila.”

Presidenttinsä johdolla Turkki on muun muassa sulkenut useita oppositiolehtiä. Toimittajia syytetään usein kunnianloukkauksista tai vakoilusta. Viime viikolla Erdoğan sai Turkin kansanäänestyksessä haluamansa tuen valta­oikeuksiensa laajentamiselle.

Yhdysvaltain Trump-kampanjoinnissa ja Britannian Brexitissä järjestö näki perinteisen median halveksuntaa ja valeuutisten nopeaa leviämistä.

Puolassa hallinto on muuttanut julkiset radio- ja tv-kanavat propagandan välineiksi.

Monissa muissakin maissa poliitikot pyrkivät ohittamaan perinteisen laatumedian ja kyseenalaistamaan sen uskottavuutta.

”Journalistien työ on tällä hetkellä haastavampaa kuin koskaan aikaisemmin”, Nousiainen kuvaa. ”Samaan aikaan se on kuitenkin myös tärkeämpää kuin koskaan.”

Listan hännillä tuttuja maita

Raportin mukaan medianvapaus on nyt uhattuna enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Tänä vuonna lehdistönvapausindeksin "mustalle listalle" joutui kolme uutta maata; Burundin tasavalta (160) Egypti (161) sekä Bahrain (164).

Suurimmista maista heikoimmin pärjäsi Kiina (176/180).

Länsimaista putoajia olivat muun muassa Kanada (sijoitus 22/180), Yhdysvallat (43), Puola (54) ja Uusi-Seelanti (13).

Listan hänniltä löytyvät samat kolme maata kuin usein aikaisemminkin. Heikoimmat maat ovat Turkmenistanin, Eritrea ja Pohjois-Korea.

Kaksi viimeistä vaihtoivat paikkaa viime vuoden vertailusta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sananvapaus
 • Juha Sipilä
 • Yle
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Jouko Turkan perintö puhuttaa jälleen, kun raiskausharjoitteet ovat otsikoissa – Professorit Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman kertovat, kuinka erilaista Teatterikorkeakoulussa nykyään on

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  6. 6

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  9. 9

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää