Kulttuuri

Terrence Malick vältteli julkisuutta vuosikymmeniä, tuli esiin huonolla Youtube-videolla – ”Elämä kutistuu, jos kaikki on suunniteltua”

Tiettävästi viimeinen Terrence Malickista julkaistu lehtihaastattelu on lähes 40 vuoden takaa.

Huonolaatuinen video Youtubessa kätkee sisäänsä arvoituksen, joka on odottanut ratkaisua vuosikymmeniä.

Videolla näkyy, ja kuuluu, vuosiin ensimmäistä kertaa Terrence Malick, arvostettu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on eri tavoin vältellyt julkisuutta pian nelisenkymmentä vuotta.

Tätä ennen Malickia ei ole nähty julkisesti oikeastaan missään, ei Oscar-juhlassa eikä toimittajatapaamisissa eikä istumassa talk show -ohjelmien nojatuoleissa.

Hiljattain aikakauslehti Texas Monthly laski, että viimeisin Malickista julkaistu lehtihaastattelu on vuodelta 1979. Silloin Malickia jututti ranskalainen Le Monde.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Elokuvia hän on kyllä tehnyt, arvostettujakin. Sopii originellin Malickin julkisuuskuvaan, että paluu julkisuuteen tapahtuu heikkotasoisella, todennäköisesti kännykällä kuvatulla videolla eikä haastattelulla ja kauneilla potrettikuvilla aikakauslehti Vanity Fairin kannessa.

Youtubeen postatulla videolla Malick vaikuttaa syrjäänvetäytyvältä ja vähän ujolta. Hän istuu vajonneena nojatuoliin ja kertoo vähäsanaisesti elokuvistaan. Ollaan South by Southwest -kulttuuritapahtumassa Austinissa Yhdysvalloissa ja yhtä aikaa lavalla Malickin kanssa ovat ohjaaja Richard Linklater ja näyttelijä Michael Fassbender.Yhdysvaltalainen Malick, 73, on nykyajan elokuvaohjaajista yksi arvostetuimmista. Kun yleisradioyhtiö BBC julkaisi listauksen 2000-luvun parhaista elokuvista elokuussa, joukossa oli kaksi elokuvaa Malickilta: vuoden 2005 The New World sekä vuonna 2011 valmistunut The Tree of Life.


Moni tietää ja tuntee Malickin elokuvat, mutta ei Malickia henkilönä. Ja siihen on hyvä syynsä: Malick on vältellyt vuosikymmeniä julkisuutta eikä hän ole selitellyt elokuviaan, ei edes silloin kun ne ovat tuntuneet hyvin omaelämäkerrallisilta. Malickista onkin syntynyt kuva Hollywoodin mysteerinä, elokuvabisneksen outolintuna.

Nyt asiat ovat kuitenkin jostain syystä muuttuneet. Vuoden sisään Malick on nähty Yhdysvalloissa useissa yleisötapahtumissa, joissa julkisuuskammoinen elokuvantekijä on jopa vastaillut yleisön kysymyksiin.

Youtube-videon perusteella Malickissa ei vaikuta olevan persoonana samaa taikuutta, kuin mitä hänen elokuviinsa on usein liitetty. Esiintyjän karismaa hän onkin usein lainannut elokuviinsa kuuluilta näyttelijöiltä: hänen elokuvissaan ovat näytelleet muiden muassa Christian Bale, Cate Blanchett, Jessica Chastain, Colin Farrell, Nick Nolte, Natalie Portman, Sean Penn, Brad Pitt sekä Martin Sheen.


Malickin poikkeukselliset julkiset esiintymiset näyttävät viittaavan siihen, että hän on tullut ohjaajaurallaan käännekohtaan. Puhuessaan huhtikuun alussa yleisölle Washington D. C:ssä Malick totesi, että hänen käyttämänsä improvisaatioon ja spontaaniuteen luottanut työtapa on ollut liian raskas. Jatkossa hän käyttää käsikirjoitusta, mikä lataa odotuksia tulossa olevaan Radegund-elokuvaan.

Kuvaavaa on, että meksikolaistaustainen kuvaaja Emmanuel Lubezki on käyttänyt Malickista titteliä apuntador. Näin Malick kertoo. Apuntador on kuin kuiskaaja, termi henkilölle, joka meksikolaisessa saippuaoopperassa kertoo, mitä näyttelijöiden henkilöille tapahtuu seuraavaksi. Malick sanoi, ettei hän pidä liikaa valmisteluissa asioista, kuten kuvakäsikirjoituksista.

”Kun asiat ovat suunniteltuja, elämä kutistuu”, Malick sanoi Austinissa esiintymisestä kertoneen Indiewiren mukaan.

Ilman käsikirjoitusta voi kuitenkin eksyä. Siitäkin Malick on puhunut.

”Lavastajat ja kuvauspaikkavastaavat eivät aamulla tiedä, mitä ovat tekemässä. Teimme niin, koska halusimme olla vapaita ja vangita hetken, vangita hetkiä mielijohteesta. Kun käsikirjoitus on mukana, on kuin tunkisit kuutiota pyöreään reikään. Reikää ei ole, kun ei ole käsikirjoitusta, on pelkkää ilmaa. Olen nyt kuitenkin päättänyt luopua tästä ajattelutavasta”, Malick sanoi The Film Stage -sivuston mukaan huhtikuussa Washington D.C.:ssä.

Puhuessaan Princetonissa lokakuussa Malick korosti, miten digitaalisuus on tasa-arvoistanut elokuvantekoa siten, että aiempaa useammilla on nyt mahdollisuus päästä tekemään elokuvia. Samalla hän oli huolissaan elokuvan tulevaisuudesta ja ison kankaan lumon häviämisestä.

Malick on myös paljastanut innostuneensa digitaalisesta kuvatekniikasta. Sen helppous ja vaivattomuus ovat Malickin mukaan mahdollistaneet ne lukuisat muotokokeilut, joita hän on viime vuosina elokuvissaan harrastanut. Materiaalia on ollut helppo kuvata – Austinissa Malick paljasti, että ensimmäinen leikkausversio Song to Songista kesti peräti kahdeksan tuntia. Lopullinen elokuva kestää kaksi tuntia.


Song to Song on tyypillistä nyky-Malickia: musiikkia, rakkaustarinaa ja läsnäolon filosofointia yhdistävä teos. Elokuvan valmistuminen on myös selvästi yksi syy siihen, miksi Malick nyt julkisesti esiintyy.


Austinissa Malick sanoi muun muassa, että Austinista ei voi tehdä elokuvaa ilman että käsittelee kaupungin vireää musiikkielämää. Malick asuu Austinissa ja Song to Song tapahtuu pitkälti kaupungissa. Elokuvassa esiintyvät muusikoista muun muassa Patti Smith, John Lydon sekä Iggy Pop. Mukana on myös ruotsalainen Lykke Li sekä yhtye Red Hot Chili Peppers.

Malickin ura lähti hienoon nousuun jo heti alussa, kahden ensimmäisen elokuvan myötä. Vuonna 1973 valmistui elokuva Badlands eli Julma maa ja 1978 Onnellisten aika eli Days of Heaven. Niitä pidetään yhä suuressa arvossa, mutta Malickille itselleen elokuvanteosta tuli laadullinen haaste, jota hän ei pystynyt tyydyttävästi ratkomaan.

Hän jätti elokuvat ja vaikeni 20 vuodeksi, kunnes 1998 valmistui seuraava. Sotatarina Veteen piirretty viiva herätti taas laajaa ihailua. Sittemmin Malick on valmistanut elokuvia aiempaan verrattuna kuin liukuhihnalta.

Vuonna 2005 valmistui The New World, vuonna 2011 The Tree of Life, vuonna 2012 To The Wonder ja vuonna 2015 Knight of Cups. Perjantaina Suomen elokuvateattereihin tuli Malickin tuorein työ Song to Song.

Malickilla on jo uusi elokuva kuvattuna, ja siinä hän on pitäytynyt ennakkosuunnittelussa ja käsikirjoituksessa. Elokuvaa leikataan parhaillaan, ja ensi-iltaan sen arvioidaan tulevan loppuvuodesta. Elokuva nimeltä Radegund kertoo itävaltalaisesta aseistakieltäytyjä Franz Jägerstätteristä, jonka natsit teloittivat 1943.

Miksi Malick on sitten vaiennut kaikki nämä vuodet?

Texas Monthlyssa haastateltu Malickin nuoruudenystävä epäilee, että ohjaajan vaikeneminen liittyy siihen että hän ei halua elokuviaan tulkittavan omaelämäkerrallisina. Esimerkinomaisesti nuoruudenystävä kertoi, miten oli kertonut Malickille, että The Tree of Life, To The Wonder sekä Knight of Cups olivat vaikuttaneet elämäkerrallisilta teoksilta.

”Hän ei pitänyt sellaisesta määrittelystä. Hän tekee mielestään elokuvia laajemmista asioista eikä pidä ajatuksesta, että hän tekisi elokuvia omasta elämästään”, ystävä kertoi lehden mukaan. Lehti määrittelee Malickin ”maailman ohjaajista yksityisimmäksi”.


Texas Monthlyn artikkelissa Malickin lähipiiri kertoo ohjaajan elämäntarinaa ja siitä miten Malick on ollut kaikki vuodet osa kotikaupunkinsa Austinin kulttuurielämää. Lehti myös kertoo yhteyksistä Malickin elämän ja tämän elokuvien välillä.

Malickin isä työskenteli öljy-yhtiössä, äiti oli kotona. Isän suku oli taustaltaan persialaisia kristittyjä. Lehden mukaan isä oli kovatasoinen urkuri, joka siirsi musiikkitietoaan Terrence-pojalle. Lisäksi koulun draama- ja musiikkituntien sekä Harvardin filosofiaopinnot valmistivat häntä elokuvantekijäksi.

Malickien perheessä oli kaikkiaan kolme poikaa. Veljeksistä yksi teki nuorena itsemurhan. Tätä veljeyden teemaa Malick on käsitellyt The Tree of Lifessa ja Song to Songissa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Elokuvateatterit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Äiti jätti uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen yksin uimahalliin ja meni saunaan – lapsi löytyi monitoimialtaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta suku­puolten väliset erot ovat maailman suurimmat

  4. 4

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  5. 5

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  6. 6

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  9. 9

   Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset

  10. 10

   Jumiutunut laskuteline pakotti Savonlinnan aamulennon palaamaan takaisin – polttoaine olisi loppunut ennen Helsinkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  3. 3

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  4. 4

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  8. 8

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Tuhannet tieteilijät varoittivat ihmiskunnan joukkotuhosta – he esittävät myös tekoja, joita kuka tahansa voi tehdä maailman hyväksi vaikka heti

  11. Näytä lisää