Kulttuuri

Arkkitehti Samuli Miettinen: ”Suunnittelu ei ole vain kustannuserä”

Laadusta tinkiminen voi tulla kalliimmaksi kuin siitä huolehtiminen, Samuli Miettinen sanoo.

Samuli Miettinen on ensimmäinen M-kirjain arkkitehti­toimisto JKMM:n nimessä. Muut kirjaimet tarkoittavat Asmo Jaaksia, Teemu Kurkelaa ja Juha Mäki-Jyllilää. Miettinen on tuntenut yhteistyökumppaninsa jo 1980-luvun loppupuolelta. Jaaksiin ja Mäki-Jyllilään hän tutustui Tampereen Teknillisen yliopiston arkkitehtiosastolla.

”Opintojen aloittamisesta tuli 30 vuotta viime syksynä. Siitä asti on oltu aina yhdessä. Olemme yhtiökumppaneita mutta myös ystäviä. Vietämme yhdessä vapaa-aikaakin, joskus lomatkin, perheinemme”, Miettinen kertoo.

Arkkitehtitoimisto JKMM perustettiin 1998, kun nuoret arkkitehdit voittivat Turun kirjaston suunnittelu­kilpailun. Pääkirjasto valmistui vuonna 2007 ja on osoittautunut suosituksi. Siitä alkaen toimisto on niittänyt voittoja erityisesti kotimaisissa arkkitehtuurikilpailuissa.

Kohta alkaa kutsukilpailusta saatu tehtävä, Pohjolan vanhan pääkonttorin ja korttelin saneeraus asunnoiksi Munkkivuoressa. Nykyään toimistolle tulee töitä myös suorina tilauksina, kuten Espoonlahden Lippulaivan kauppakeskuksen laajennus.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Me olemme onnellisella tavalla tunnistaneet toistemme erilaisuudet ja vahvuudet. Täydennämme toisiamme,” arvioi Miettinen kumppaneiden pitkän yhteistyön syitä.

Hän kertoo, että töitä tehdään varsin erilaisissa kokoonpanoissa, mutta ”parhaat tulokset ovat tulleet, kun olemme nelistään kehittäneet ajatuksia”.

Miettinen oli esimerkiksi Viikin puukirkon (2005) ja viime vuonna valmistuneen Lahden matkakeskuksen pääsuunnittelija. Tällä hetkellä hän odottaa, että Jyväskylän musiikkisalin ja Tammelan jalkapallostadionin suunnittelussa päästäisiin liikkeelle. Mutta:

”Haluamme pitää kaikkia hankkeitamme yhteisinä, vaikka vetovastuut jaetaankin”, hän tähdentää.

Tampereen arkkitehtiosastolla oli innostunut meno 1980-luvulla, Miettinen kertoo. 1980-luvun lopussa ja 1990-luvulla tamperelaiset rymistivät joukolla kilpailuvoittoihin, eikä Otaniemen johtoasema koulutuksessa enää ollut niin itsestään selvä kuin aiemmin.

Miettinen kiittää erityisesti opettajiaan Helmer Stenrosia ja Tore Tallqvistia.

”Tampereen koulu ei ehkä ollut niin hierarkkinen. Stenros innosti nykyarkkitehtuuriin. Tall­qvist taas toi meille perspektiivin, historiallisen näkemyksen.”

Arkkitehtien pitkät valmistumisajat johtuivat vuosikymmeniä siitä, että opiskelijat vedettiin töihin arkkitehtitoimistoihin kesken opintojen. Toisaalta kisällityöskentely oli aivan keskeistä oppimista arkkitehdin ammattiin.

Siihen tuli katkos 1990-luvun alun laman aikana, mutta Miettinen ehti aloittaa perinteen mukaan. Ennen JKMM:n perustamista hän työskenteli muun ­muassa Tampereella Studio 8:ssa ja Helsingissä Lahdelma- Mahlamäen sekä Käpy ja Simo Paavilaisen toimistoissa.

Yrittäjyyteen Miettistä kouli hänen mukaansa pesti Arkkitehti­toimistojen liiton puheenjohtajana 2006–2009.

Miettisen lempiaiheita on pohtia, miten syntyy rakentamisen ja arkkitehtuurin laatua. Arkkitehtuuria, teknologiaa ja taloutta ei hänen mielestään pitäisi nähdä toisiaan poissulkevina ja haittaavina tekijöinä.

”Kun talous antaa mahdollisuudet teknologialle ja taiteelle, nämä tuovat aitoja arvoja ja merkityksiä yhteiskunnalle. Teknologia inspiroi taidetta, ja arkkitehtuuri voi haastaa teknolo­gian. Tällä hetkellä lähdetään liikaa taloudellisista arvoista. Suunnittelu ei ole vain kustannuserä vaan varsinaisen investoinnin optimointia”, hän painottaa.

”Arkkitehtuuri on useiden vaativien työsuoritusten ketju. Sen on otettava kokonaisvaltaisesti huomioon tekniikka, kaupunkikuva, taide – mutta myös kustannukset.”

Miettisen mielestä rakentamisen prosesseissa pitäisi kehittää enemmän yhteistyötä. Nyt jokaista projektia varten kootaan uusi porukka, ja rakentaminen hintakilpailun perusteella valittuine alihankkijoineen on pilkottu liian pieniin osiin. Joskus pitäisi antaa hyvien porukoiden jatkaa onnistuneeksi osoittautunutta yhteistyötä.

Arkkitehtien valinnassa on alettu kutsua kilpailuiksi niin sanottua hinta-laatupisteytystä, jolla Miettisen mukaan ei ole mitään tekemistä laadun kanssa.

”Ainoastaan arkkitehtuuri­kilpailu, jossa joukko arkkitehtejä ideoi ja piirtää konkreettista suunnitelmaa tietylle paikalle, mittaa laatua merkityksellisesti.”

Hinta-laatupisteytyksissä arkkitehtejä arvioidaan aikaisempien saavutusten ja hintatarjouksen perusteella. Laatu ei Miettisen mielestä välttämättä maksa enempää. Laadusta tinkiminen voi sen sijaan käydä pidemmän päälle kalliimmaksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Samuli Miettinen


  Syntyi Nokialla. Valmistui arkkitehdiksi Tampereen Teknillisestä yliopistosta 1995.

  Arkkitehtitoimisto JKMM:n perustajajäsen ja osakas. JKMM perustettiin 1998, toimii Helsingissä.

  Arkkitehtitoimistojen liiton ATL:n puheenjohtaja 2006–2009.

  Asuu Helsingin Metsäläs­sä neurologivaimonsa Ma­r­jon sekä 14- ja 18-vuotiai­den poikiensa kanssa.

  Täyttää 50 vuotta 4. tou­ko­kuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntymäpäivät
 • Henkilö
 • Arkkitehtuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta

  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  9. 9

   Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  6. 6

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”
  3. Katalonian pannukakku lässähti – joulukuun aluevaaleista tulee todella raju mittelö
  4. Saksan hallitusneuvottelut yllättivät kaasuputkea vastustavan Baltian iloisesti – ”Ovatko saksalaiset tulleet järkiinsä?”
  5. Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta
  6. Presidenttikampanjansa avannut Merja Kyllönen puuttuisi syrjivään puheeseen eduskunnassa: ”Vaikka viikon palkka pois tai kuukauden pidätys eduskuntatyöstä”
  7. Tunti sitten
  8. Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä
  9. Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat
  10. Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”
  11. Krista Pärmäkoski sivussa – vahvasti hiihtänyt Laura Mononen tuuletti voittoa Suomen cupissa: ”Parempi tilanne kuin viime vuonna”
  12. Argentiinalainen sukellusvene katosi keskiviikkona mukanaan 44 miehistön jäsentä – ”Tässä vaiheessa emme puhu vielä hätätilanteesta vaan kommunikaatiokatkoksesta”
  13. Näytä lisää