Kulttuuri

Uutuuselokuva yhdistää populistit väkivaltaan ja näyttää Marine Le Penin imagopelurina – Le Penin lähipiiri elokuvasta: ”Skandaali”

Ranskaa puhuttaa presidentinvaalin lisäksi myös elokuva, jonka päähenkilö on kuin Marine Le Pen.

Ranskaa repivää vaalitaistelua käydään myös elokuvissa. Uunituore fiktioelokuva nimeltä Chez nous kertoo myrkylliseen sävyyn puolueesta ja puoluejohtajasta, joka kovasti muistuttaa Marine Le Peniä ja tämän Kansallinen rintama -puoluetta.

Elokuva tuli Ranskassa ensi-iltaan alkuvuodesta, sunnuntaina se esitetään myös Suomessa.

Elokuvassa ei puhuta suoraan Le Penistä, mutta viittaus on päivänselvä. Kansallisen rintaman johto on haukkunut elokuvan ja pitänyt sitä skandaalina.

Elokuvassa retorisesti taitava blondi puoluepomo nimeltä Agnes johtaa keinoja kaihtamatta kansallismielistä puoluetta, joka varoittaa islamin uhasta ja peittelee yhteyksiään väkivaltaiseen äärioikeistoon. Ranskan asiat ensin, populistijohtaja sanoo elokuvassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Elokuvan tehnyt belgialaistaustainen ohjaaja Lucas Belvaux kertoo Helsingin Sanomille, että häntä ei elokuvassa niinkään kiinnostanut Marine Le Pen yksityishenkilönä vaan poliitikkona. Hän halusi käsitellä tapaa, jolla Le Pen on rakentanut imagonsa.

”Elokuvan puoluepomo Agnes on rakentanut imagonsa alusta loppuun. Siinä ei ole mitään luonnollista. Hiustenväri, äänensävy ja ruumiinkieliovat hänelle kaikki tapoja viestiä. Hän on tehnyt työkalun jopa naiseudestaan”, Belvaux kirjoittaa sähköpostissa Helsingin Sanomille.

Elokuvassa populistijohtajaa esittää näyttelijä Catherine Jacob.

”Pyysin häntä hakemaan inspiraatiota Marine Le Penistä, mutta myös muista Euroopan populistipuolueiden johtajista. En kuitenkaan halunnut matkimista. Piti olla selvää, mistä ja kenestä puhumme, ilman että kopioidaan”, Belvaux kirjoittaa.

Elokuvan tarina sijoittuu pikkukaupunkiin, jossa Agnesin johtama populistipuolue puhuu pormestariehdokkaaksi sairaanhoitajan, joka ei ole aiemmin kiinnostunut politiikasta. Ehdokkuus on yllätys, erityisesti sairaanhoitajan isälle, joka on vanhan koulukunnan ranskalainen kommunisti.

Vaalikampanja alkaa ja samalla myös vääntö vallasta, jossa kokematonta ehdokas joutuu puolueen sisäpiirin jyräämäksi. Mukaan sotkeutuu lisäksi pormestariehdokkaan kouluvuosien heila, joka kuuluu äärioikeistolaiseen jengiin, joka on kiusannut ja häpäissyt maahanmuuttajia.

Ranskassa elokuvalla on ollut teattereissa yli 300 000 katsojaa, kertoo lipunmyyntitilasto. Menestys on maltillista, mutta puhetta elokuvasta on riittänyt.


Marine Le Penin keskeisiin neuvonantajiin kuuluva Florian Phillippot on pitänyt käsittämättömänä että vaalien alla elokuvateattereihin tuodaan Ranskassa elokuva, joka on ”selvästi Kansallista rintamaa vastaan”.

”Skandaali”, Philippot totesi ja vitsaili, että elokuvan tuotantoon menneet rahat voisi laittaa vastustajien vaalibudjetteihin.

”Ranskalaiset veronmaksajat rahoittavat ranskalaisia elokuvia, joten monet heistä ovat Kansallisen rintaman äänestäjiä”, Philippot hämmästeli.

Kansallisen rintaman johdon hyökkäys elokuvaa vastaan on ohjaaja Lucas Belvaux’n mukaan ollut brutaali ja myös loukkaava. Hänen mukaansa Kansallinen rintama tuomitsi elokuvan kuitenkin ennen kaikkea siksi, että omat rivit pysyisivät suorassa.

”Kansallinen rintama on totalitaarinen ja johtajakeskeinen puolue, joka toimii kuin fasistiset puolueet”, Belvaux kirjoittaa viestissään.

Belvaux halusi elokuvassa tuoda esiin, miten Le Penin johtama populistinen puolue on kiillottanut julkikuvaansa. Puolue on määrätietoisesti karistanut äärioikeistolaista leimaa viimeisen 15 vuoden aikana, ja se näyttää kantavan hedelmää.

”Lähes joka toinen Ranskassa uskoo nyt, että puolue olisi muuttunut. Mutta vaikka sanamuodot ovat vaihtuneet ja puheet ovat usein vähemmän järkyttäviä, ihmiset ja aate eivät ole muuttuneet. Siksi oli välttämätöntä näyttää, että puolue on se, mitä se on aina ollut: äärioikeistolainen puolue, joka on ytimeltään fasistinen.”

Suomessa Chez nous -elokuva nähdään juuri vaalien toisen kierroksen alla, joka käydään sunnuntaina. Elokuvaa esitetään elokuvafestivaali Espoo Cinéssä sunnuntaina. Toinen näytös on tiistaina.

Chez nous osana Espoon elokuvafestivaalia su 7.5. klo 19.15 Tapiolasalissa sekä 9.5. klo 17.15. Louhisalissa. Espoo Ciné järjestetään 5.–14. 5.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  6. 6

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  7. 7

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää