Kulttuuri

Muoti tuli Emmaan – Taidemuseo haluaa nostaa profiiliaan muotoilun näyttelypaikkana

Emma alkaa panostaa muotoilun esittelyyn ja lämmittelee järjestämällä pienen muotinäyttelyn, joka panee ajattelemaan isoja asioita.

Yhdeksänkymppinen pariskunta pyörii Emman alakerran pienessä näyttelytilassa ja hämmästelee ääneen vaatteita, joista osa on puettu mallinukkejen ylle ja osa roikkuu katosta.

Emmassa viime viikolla avautuneen muotinäyttelyn nimi on For Fashion’s Sake, eli muodin vuoksi. Esillä on 12 nuoren pohjoismaisen suunnittelijan lennokkaita luomuksia.

Pariskunta seisoo näyttelytilan keskelle rakennetulla puisella lavalla, jonka on tarkoitus symboloida muotinäytöksistä tuttua catwalkia. He katsovat asuja tarkasti. Vaatteita on vähän, mutta hämmäs­teltävää paljon.

Yksi suunnit­telijoista on muotoillut ilta­pukuunsa viilu­puisen hartia­haarniskan,
toinen on laittanut pallo­maiseen mekkoonsa linnun­pesähen­kiset hihansuu­koristeet. Paris­kuntaa tuntuu ihme­tyttävän erityisesti valkoinen housuasu, joka on peitetty kankaasta taitelluilla viuhka­maisilla koristeilla.
Miten paljon turhaa työtä, he päivit­televät.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Herran mielestä osa vaatteista sopisi naamiaisiin. Rouva puolestaan pohtii, miksei yksikään vaatteista käy hänen ikäiselleen ihmiselle.

Ja näin ollaankin olennaisten kysymysten äärellä. Kun taidemuseo järjestää muotinäyttelyn, ovatko teokset vaatteita vai vaatteita muistuttavaa taidetta?

Taidemuseoiden näyttelyvieraat harvemmin arvottavat näkemiään teoksia sen mukaan, sopivatko ne juuri omaan kotiin, mutta muotinäyttely on eri juttu. Muoti tulee iholle ja rikkoo tutut taiteen kaavat.

Muoti on viime vuosina tehnyt näyttävän entreen taidemuseoihin. Suurin menestys on ollut Alexander McQueenin näyttely Metropolitan Museumissa New Yorkissa kesällä 2011. Itsemurhan tehneen brittisuunnittelijan luomuksia esitelleen näyttelyn näki 650 000 ihmistä, mikä oli yksi Metropolitan Museumin yleisöennätyksistä kautta aikojen.

Viime viikolla Metropolitanin muotiin erikoistuneessa Costume Institute -galleriassa avattiin näyttely, joka esittelee japanilaisen Rei Kawakubon perustaman Comme des Garçons -merkin käsitteellisiä ja hervottomia vaateveistoksia.

”Museot ovat muuttuneet ja ovat valmiita esittelemään yhteiskunnan ilmiöitä, joita ei aiemmin ole laskettu taiteeksi”, Emman intendentti Reetta Kalajo kertoo. Hän on kuratoinut Emman muotinäyttelyn.

”Vaikuttaisi siltä, että olisi tapahtunut jonkinlainen muodin arvostuksen nousu.”

Emmassa halutaan mukaan tähän museaaliseen trendiin, mutta on näyttelylle toinenkin syy: espoolaismuseo pyrkii nostamaan profiiliaan muotoilun näyttelypaikkana, kun museoon avautuu marraskuun puolivälissä Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan pysyvä kokoelmanäyttely.

Kokoelman yhteyteen tulee 300 neliön näyttelytila, joka omistetaan muotoilua ja muotoiluilmiöitä esitteleville vaihtuville näyttelyille.

”Tämä muotinäyttely ennakoi sitä. Tämä on pienimuotoinen alku, ensimmäinen löytöretki.”

Suurkaupunkien museot voivat briljeerata muodin huippunimien näyttelyillä, mutta sellaisiin Emmalla ei ollut taloudellisia mahdollisuuksia. Niinpä Espoossa päädyttiin uransa alussa oleviin nuoriin.

”Ja näemme suomalaisten nuorten suunnittelijoiden nousun merkittävänä ilmiönä.”

Jotta suomalaissuunnittelulle saatiin vertailukohta, nuoria tekijöitä etsittiin kaikista Pohjoismaista. Kalajo yllättyi, miten yhtenäinen tyyli on maasta riippumatta. ”Suunnittelijat puhuvat paljon luonnosta, metsästä ja mytologisista hahmoista.”

New Yorkissa nähtävälle Kawakubolle ja Emman nuorille yhteistä on se, että näyttelyvaatteet ovat suunnittelijoilleen kuin tutkielmia, joista he etsivät avaimia ja ajatuksia myös teollisten vaatteiden suunnitteluun.

Emman näyttelyn punaisena lankana on näyttää muotia, joka on saanut vaikutteita kuvataiteesta. Siinä on myös onnistuttu. Hyères’n muotifestivaaleilla voittaneen Satu Maarasen kulta­takin ja -hameen kankaat ovat maalauk­sellisia.

Lontoossa asuvan ruotsalaisen Simon Ekreliuksen läpi­näkyvässä muovi­mekossa voi nähdä viitteitä konstruk­tivismista.

Lontoon kuulussa Central Saint Martinsin taide­koulussa opiskeleva Maria Suomalainen on rakentanut tyllillä somistetut vaatteensa samaan tapaan kuin kuvanveistäjä veistää veistoksensa.

Reetta Kalajo sanoo, ettei hän enää tiedä, mikä erottaa suunnittelijat taiteilijoista.

”Näiden asujen perusteella voisi sanoa, että niiden suunnittelijat ovat taiteilijoita.”

Näyttelytila on pieni, valikoima kapea, esillepano voisi olla mielikuvituksellisempi ja näyttelytekstit informatiivisempia. Silti kokonaisuus hämmentää, vatkaa ja vispaa kävijän mieltä niin kuin kiinnostavilla taidenäyttelyillä on tapana.

Rajoja rikkovan muotoilun lisäksi osa suunnittelijoista ottaa nimittäin vaatteidensa avulla myös kantaa – näin kertoo näyttelyluettelo. Pukineilla kommentoidaan kuulemma teknotieteellistä kulttuuria, huomioidaan ympäristöä ja muistutetaan humaanista maailmankatsomuksesta.

Ahvenmaalla syntyneen ja Tukholmassa asuvan Minna Palmqvistin vaalean­punainen mekkokin
saa luettelo­tekstin myötä uusia sävyjä. Se ei enää ole vain epäkesko ja epä­sym­metrinen mini­mekko, vaan ulkonäkö­paineita kommen­toiva teos.

Kauniisti leikattu toinen olkapää alkaakin viitata ihannevartaloon ja mekon repsottava ja ristiin rastiin saumattu puoli kehon epätäydellisyyteen.

Kantaa ottavat myös näyttelyvieraat. Yhdeksänkymppinen pariskunta on katsonut läpi näyttelyn ja alkanut lämmetä.

Rouva miettii, että Satu Maarasen kultajakkua voisi ehkä käyttää ikäihminenkin. Herran mielestä Hanne Jurmun ja Anton Vartiaisen linnunpelätintyyliset asut sopisivat erityisen hyvin juuri vanhem­mille naisille.


For Fashion’s Sake -näyttely Emmassa 3.9. saakka. Vapaa pääsy.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoon modernin taiteen museo EMMA
 • Muoti
 • Taide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  4. 4

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  5. 5

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  6. 6

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  7. 7

   Kaksi irlanninterrieriä on maksanut emännälleen 16 500 euroa – Koirat määrittävät Elina Kokkosen koko päivärytmin

   Tilaajille
  8. 8

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

   Tilaajille
  10. 10

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  6. 6

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää