Kulttuuri

Anna Puu myöntää lavalla joskus pelottavan, järjestäjät pitävät valvontaa riittävänä: ”Turvatoimien kiristäminen äärimmilleen ei olisi kenenkään etu”

Manchesterin pommi-isku ei aiheuta välittömiä muutoksia suomalaisten konserttien turvallisuusjärjestelyihin.

Manchesterin pommiräjähdys areenalla aiheutti keskustelua myös muusikoiden keskuudessa.

Jotkut artistit pohtivat turvajärjestelyjen tasoa konserteissa.

Uusiseelantilainen lauluntekijä Lorde ilmaisi asian Twitterissä näin:

”every musician feels sick & responsible tonight—shows should be safe for you.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Valtaosin Twitterissä kuitenkin vain pahoiteltiin tapahtumia. Osanottonsa ilmaisivat muun muassa Bruno Mars, Rihanna, Taylor Swift, Katy Perry, Cher, Boy George ja Demi Lovato. Myös konsertistaan ehjin nahoin selvinnyt poptähti Ariana Grande esitti surunvalittelunsa.

”broken. from the bottom of my heart, i am so so sorry. i don't have words”, hän kirjoitti.

Suomalaismuusikoista tviittasi muun muassa laulaja Anna Puu. Hänellä on tuoretta kokemusta täysistä areenoista, sillä Puu esiintyi vierailijana Lauri Tähkän keikalla Hartwall-areenalla lauantaina. Yleisöä konsertissa oli yli 10 000 henkeä.

Maanantaina Puu oli samassa paikassa Bruno Marsin yhtä täydellä keikalla – tällä kertaa kuulijana.

”Onhan tämä tosi puuduttavaa, lähes arkipäivää nykyään”, Puu huokaa puhelimessa. ”Missä tahansa voi tapahtua mitä tahansa.”

”Pistää se miettimään. Toisaalta en halua puutua pelosta.”

Suomalaisjärjestäjien mukaan isku ei aiheuta välittömiä muutoksia suomalaisten konserttien turvallisuusjärjestelyihin.

HS:n haastattelemat festivaalijärjestäjät pitävät nykyisiä turvatoimia hyvinä. Osa niistä tapahtuu kulissien takana ja osa näkyy suurelle yleisölle, kuten kassien ja laukkujen tarkistukset.

”Suomessa mitään isoa ja näkyvää ei pääse festivaalialueelle. Manchesterissa isku tapahtui konserttisalin ulkopuolella, ja tapahtuma-alueen ulkopuolinen vartiointi on hankalaa”, sanoo elokuussa järjestettävän Weekend-festivaalien tiedottaja Tomi Lindblom.

Hänen mukaansa suomalaisten festivaalien lähtökohta on ollut pitkään se, että tapahtuma-alueella on näkyvä poliisipartiointi. Järjestäjien ja viranomaisten yhteistyö on rutiinia. Esimerkiksi Weekendissa on aina ollut paikan päällä poliisin ja pelastusviranomaisten johtokeskus.

”Vartiointi on jo nyt niin tiukkaa ja tarkkaa Suomessa, että sen kiristäminen äärimmilleen ei olisi enää kenenkään etu. Jos jokainen ihminen esimerkiksi läpivalaistaisiin portilla, tapahtumat loppuisivat, koska sisäänpääsy kestäisi viikon”, sanoo Lindblom.

Viime vuosien terrori-iskut ovat tapahtuneet pääsääntöisesti vartioimattomilla alueilla – poikkeuksena Pariisin Bataclan-konserttisali marraskuussa 2015.

Iskussa kuoli noin sata ihmistä.

”Konserttisali tai klubi on vartioinnin kannalta haasteellinen. Jos päättää tulla siitä ainoasta ovesta, kyllähän siitä läpi pääsee. Niin surullista kuin se onkin, maailmassa ei ole yhtäkään rauhallista paikkaa”, muistuttaa Lindblom.

”Jos joku haluaa tehdä toiselle pahaa, niin kyllä hän siihen pystyy, olivatpa vartioinnit minkälaisia tahansa – vaikka pudottaa pommin helikopterista. Järjestäjien tehtävä on tehdä tällaiset yritykset mahdollisimman hankaliksi toteuttaa.”

Kaikki festivaalijärjestäjät puhuvat turvallisuusjärjestelyistä yleisellä tasolla. Yksityiskohdat tai konkreettisten toimien esittelyt voisivat palvella mahdollisia attentaattien suunnittelijoita.

Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä kertoo, että turvallisuuden eteen on tehty ja tehdään jatkossakin töitä muun muassa kansainvälisten verkostojen avulla. Keskusteluja on käyty muun muassa Roskilden järjestäjien kanssa.

Turvatarkastuksilla riskejä voidaan torjua tiettyyn pisteeseen saakka, mutta yksittäiset mielipuolet ovat hankalia tapauksia.

”Tämä on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta ei pidä turhaan lietsoa pelkoa, koska nämä iskut ovat kuitenkin yksittäisiä juttuja. Toisaalta ei pidä sulkea silmiään vaan on oltava perillä siitä, minkälaista liikehdintää maailmalla on”, sanoo Niemelä.

Manchesterin iskun jälkeisenä tiistaipäivänä Ruisrockin järjestäjät eivät ole miettineet uusiksi festivaalin käytännön toimia.

”Olemme toki keskustelleet asiasta, mutta jatkamme sitä pitkäjänteistä turvallisuustyötä mitä olemme tehneet pitkään. Yritämme myös rauhoitella ihmisiä: Ruisrock on turvallinen paikka, vaikka siellä on paljon ihmisiä.”

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Turvallisuuspäällikkö Ville Ketosella on yli 20 vuoden kokemus suurten yleisötapahtumien turvallisuusasioista. Hän muistuttaa, että kaikkea turvallisuuden eteen tehtyä ei näy suurelle yleisölle.

Turvallisuuspuolella on tarkastusten lisäksi käytössä myös teknistä valvontaa ja omaa tiedustelua ”siltä osin, kun se siviilipuolella on mahdollista”. Yhteistyötä viranomaisten kanssa Ketonen kehuu erittäin hyväksi.

”Paljon riippuu siitä, miten tapahtuman yleisö ja artisti profiloidaan. Teemme sen mukaan omia toimenpiteitä ja määrittelemme, mitkä asiat näkyvät yleisölle isommin ja mitkä asiat voivat edelleen tapahtua kulisseissa.”

Yleisön ja artistin profiilit voivat poiketa toisistaan.

”Jos joku iso maailmantähti tulee vaikka Yhdysvalloista, niin hän voi kiinnostava kohde jonkinlaiselle aktille. Artistilla voi olla oma poliittinen agendansa, eikä sillä ole välttämättä tekemistä sen kanssa minkälaiset ihmiset tulevat sitä katsomaan. Manchesterin tapauksessa oli puolestaan nuoriin ja lapsiin vetoava yleisöprofiili.”

Ketonen ei hötkyilisi Manchesterin iskun vuoksi.

”Jos tapaus Manchester ei tuo lähipäivinä mitään erityistä uutta, en näe syytä miksi meidän pitäisi muuttaa turvallisuuskäytäntöjämme. Ehkä joudumme miettimään sitä, miten turvallisuusasioita näytetään ulos päin.”

Palataan vielä Anna Puun tunnelmiin. Työkseen kiertävälle artistille konserttipaikat ovat tuttuja myös kuulijana, sillä hän tunnustautuu intohimoiseksi keikoilla kävijäksi. Nyt terrorismi pyrkii tunkeutumaan yhä epätoivoisemmin ihmisten arkeen.

”On inhottavaa, että se liitetään sellaiseenkin nautinnolliseen asiaan kuin livemusiikki. Ja se saa tietysti erityisen pahalle mielelle, että Manchesterissa kyse oli lapsiyleisöstä.”

Pelko on tuttu tunne kenelle tahansa lavalta monituhatpäistä yleisöä katselevalle artistille. Eniten Puuta huolestuttaa nopeasti leviävä kauhu.

”Kyllä joskus hirvittää, kun katsoo sitä väentungosta”, hän sanoo. ”Jos siellä syntyisi paniikki, niin seuraukset voivat olla mitä tahansa.”

”Silloin kun se tunnetila tulee päälle, yritän puristaa sen pois. Ne on kuitenkin asioita, jotka eivät minusta riipu.”

Keikoilla käyntiä hän ei aio missään tapauksessa jättää.

”Ainahan sitä haluaisi sanoa ihmisille, että tässä on kuitenkin kyse tosi pienestä määrästä ihmisiä, jotka tällaista tekevät. Pitäisi vain pyrkiä välttämään vihanlietsontaa, sitä tällä juuri halutaan.”

Twitterissä artisti ilmoitti huutavansa jatkossakin äänensä käheäksi.

Ja tanssivansa jalat spagetiksi.

 
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

   Tilaajille
  2. 2

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Kauppasopimukset ovat Trumpille liian vaikea aihe

  10. 10

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää