Kulttuuri

Joukko nimekkäitä tutkijoita ja toimittajia on irtisanoutunut kaikessa hiljaisuudessa, nyt selvisi syy – uusi verkkomedia tarjoaa sisältönsä päättäjäeliitille ilmaiseksi, muut maksavat

Muun muassa ajatuspaja Liberan suorapuheisena toiminnanjohtajana tunnettu Heikki Pursiainen on jo irtisanoutunut pestistään.

Ikeasta hankittuja työpöytiä ja tuoleja, nettisivustolta kympillä hankittu sohva, puoliksi syöty suklaalevy. Mustread.fin toimitus näyttää ehkä arkiselta, mutta todellisuudessa julkaisua on valmisteltu salassa kuin EU:n hybridiviraston perustamista Sörnäisiin.

Voisi jopa sanoa, että kyseessä Suomen media-alan viime kuukausien tarkimmin varjeltu salaisuus.

Täällä kuitenkin ollaan, Helsingin Kampissa ja näinä päivinä toimintansa aloittavan verkkomedian toimituksessa. Paikalla on koko yhdeksänhenkinen perustajaryhmä, jännittyneenä, ja hieman häiriöstä ärsyyntyneen oloisena. Tehtävää kun olisi paljon.

Ensimmäisenä kättelemään nousee vähän investointipankkiirin näköinen mies. Hän on Ari Lämsä, koko idean isä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Siirrymme neuvotteluhuoneeseen.

Ajatus uudesta suomalaisesta verkkojulkaisusta tuli Lämsälle viime vuoden aikana. Kaupallisen koulutuksen saanut liikkeenjohdon konsultti oli jo jonkun aikaa pohtinut uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ja nyt media alkoi kiinnostaa.

Syntyi ajatus uudenlaisesta verkkomediasta, jonka ydinkohderyhmä olisi rajattu noin tuhanteen päättäjään.

”Pohdimme erilaisia mahdollisuuksia, ja tulimme siihen tulokseen, että suuren kuluttajajoukon saavuttaminen olisi sekä vaivalloista että kallista”, Lämsä sanoo. ”Näin päädyimme sitten siihen, että meille arvokkaita ovat päättäjät.”

Verkkomedian perustamisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Nyt aloittavan Mustread.fin liiketoimintamalli on houkutella lukijoikseen päättäjiä.

Mukana ovat kansanedustajat, ministerit, erityisavustajat, keskeiset virkamiehet, suurimpien yritysten päättäjät ja omistajat, työmarkkinajohtajat, kansalaisjärjestöjen johtajat sekä eurokansanedustajat.

Lämsän mukaan vastaavankaltainen päättäjämäärä on esitetty myös monissa ns. eliittitutkimuksissa ja -listauksissa.

Varsinainen raha tulee natiivimainonnasta, jota toteutetaan yhdessä asiakkaan kanssa. Natiivimainonta tarkoittaa median oman sisällön näköistä sisältöä, jonka kuluttajan pitäisi tunnistaa mainonnaksi.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa natiivimainonta on jo arkipäivää, mutta Suomessa sitä vielä usein karsastetaan.

Lämsä vakuuttaa, että varsinaiset toimittajat eivät natiivimainontajuttuihin koske vaan sitä tekee yksi siihen erikoistunut henkilö.

Päättäjänäkökulma on kuitenkin kaikissa jutuissa esillä.

”Meidän missio on, että Suomi tarvitsee parempia päätöksiä, hän sanoo. Kaikkien juttujen aihevalinnassa ja näkökulmassa näkyy, miten se tukee päätöksentekoa.”

Päättäjille sivusto ilmainen, muut maksavat.

”Ajattelemme, että Suomesta voisi löytyä jopa 50 000 ihmistä, jotka voisivat olla tällaisista sisällöistä valmiita maksamaan”, Lämsä toteaa.

Tarkemmin hän ei halua juttutyypeistä kertoa. On aika tavata päätoimittaja Heidi Hammarsten.


Hammarsten on liki kolme vuosikymmentä taloustoimittajan töitä tehnyt itsenäinen yrittäjä, joka on tehnyt ”pomohommia” muun muassa Talentumissa. Lämsä otti yhteyttä Hammarsteniin ensimmäisten joukossa jo viime keväällä. Idea vaikutti ”tolkulliselta”.

Alkoi toimittajajoukon haravointi. Läpi käytiin niin vapaita kirjoittajia kuin kuukausipalkkaisiakin toimittaja.

”Kyseltiin, että oletko tyytyväinen nykyiseen duuniisi ja että haluaisitko kuulla tällaisesta uudesta hankkeesta”, Hammarsten sanoo.

Haastattelutilanteessa toimittajille lyötiin salassapitosopimukset nenän eteen. Hammarstenin mukaan kaikki suhtautuivat ideaan positiivisesti. Monet paristakymmenestä haastatellusta kuitenkin kieltäytyivät tarjouksesta.

”Ollaan me saatu paljon pakkeja ja monenlaisista syistä”, Hammarsten kertoo. Monet toimittajat olivat aika turvallisuushakuisia, jopa sellaisetkin, joiden ei tarvitsisi enää takertua siihen vakituiseen työpaikkaan.”

Päätoimittaja myöntää, etteivät resurssit riitä uutisten tekemiseen. Sen sijaan pyrkimyksenä on tuottaa tiiviitä ja ”kehitysuskoisia” juttuja.

”Me yritetään nähdä paljon vaivaa lukijan puolesta”, Hammarsten sanoo. ”Lisäksi me keskitytään asioihin, mihin voidaan vielä vaikuttaa. Ei jäädä itkemään niitä, jotka ovat jo menneet pieleen.”

”Haaste on yhdistää analyyttista tekstiä räväkkyyteen ja kiinnostavuuteen. Tässä nyt testataan, mikä toimii. Onneksi digistä saa palautetta. Meidän täytyy oppia aika paljon aika nopeasti, jos halutaan pysyä hengissä.”

Journalistisen sisällön päätoimittaja vakuuttaa pysyvän erillään natiivimainonnasta.

”Uutena tulokkaana journalistinen uskottavuus on meille tärkeää. Ei me sitä ihan halvalla myydä.”

Ylen A-studion toimittaja Anne Moilanen sai salassapitosopimuksen eteensä muutama kuukausi sitten. Aluksi Lämsän esittely tuntui bisnesmallivetoiselta, kuten hänen käyttämänsä kielikin.

Tietoakin tuli tipoittain. Vähitellen ajatus alkoi kuitenkin avautua, ja Moilanen kirjoitti nimensä osakasopimukseen.

”Lopullinen päätös syntyi, kun näin keitä muita on mukana”, hän sanoo.

Moilanen myöntää, että arvailut uudesta työpaikasta ovat käyneet kovina somessa sen jälkeen kun hän ilmoitti irtisanoutuneensa Ylestä. Samoihin aikoihin A-studiosta lähti toimittaja Hanna Säntti, joka toimii Mustread.fissä toimituspäällikkönä. Ilta-Sanomista uuteen verkkomediaan siirtyi toimittaja Linda Pelkonen.

Toimittajat eivät ole ainoita lähtijöitä, vaan uusi media puhuttaa taatusti myös tutkijapiireissä.

Ajatuspaja Liberan suorapuheisena toiminnanjohtajana tunnettu Heikki Pursiainen on jo irtisanoutunut pestistään, nyt mustreadia avustava politiikantutkija Erkka Railo aikoo jättää työnsä Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksessa ensi vuoden alussa.

Lisäksi toimituksessa toimii muun muassa Nordean pääekonomistina toiminut Roger Wessman.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Paavo Arhinmäen
avustajana ministeriaikoina toiminut Moilanen on hyväksynyt ajatuksen, että kyseessä ei ole massamedia vaan juttuja tehdään päättäjille.

”Se oli mukana tässä diilissä. Tätä tehdään erikoisporukalle”, hän sanoo.

Ja huokaa.

Näkyvän työn jättäminen Ylellä ei selvästikään ole ihan helppoa.

Toisaalta Moilanen on innoissaan mahdollisuudesta toimia yrittäjänä. Mustreadilaiset ovat erisuuruisilla osuuksilla myös omistajina mukana firmassa.

”Onhan tässä enemmän pelissä kuin jollain kakskymppisellä pipopäisellä startup-yrittäjällä”, Moilanen sanoo. ”Mutta onhan tämän ikäisenä myös kokemus siitä, että elämä ei kestä ikuisesti. Jos haluaa repäistä, niin milloin, jos ei nyt?”

”Olen jo sanonut miehelle, että varaudu ensimmäisinä viikkoina yh-elämään.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  7. 7

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Yhdysvaltain entinen presidentti Bush arvosteli kovin sanoin Trumpin ajan politiikkaa mainitsematta Trumpia

  10. 10

   Pääministeri Sipilä: Turkin EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  11. Näytä lisää