Kulttuuri

Opetusministeriö polkaisi käyntiin miljoonan euron lukutaitotalkoot – kymmenet asiantuntijat pohtivat, miten kasvattaa lasten ja nuorten lukuintoa

Kansallinen lukutaitofoorumi saa miettiä uusia toimia ensi elokuun loppuun asti. Foorumia johtaa kirjailija Juha Itkonen.

”On olemassa niin paljon jännempiä asioita kuin lukeminen”, tammisaarelaiset yhdeksäsluokkalaiset selvittivät omaa kirjaharrastustaan HS:n haastattelussa pari viikkoa sitten.

Toisella tavoin sama asia on näkynyt koululaisten oppimista mittaavien Pisa-tulosten heikkenemisenä. Kaiken kaikkiaan alle 25-vuotiaiden lukutaidon taso on Suomessa nyt huonompi kuin reilu vuosikymmen sitten.

Tästä syystä opetusministeriö on ministeri Sanni Grahn-Laaksosen (kok) johdolla asettanut erityisen kansallisen lukutaitofoorumin nostamaan lasten ja nuorten lukutaitoa ja lukuintoa paremmalle tasolle.

Yli kolmenkymmenen hengen foorumi, joka kokoontui ensi kertaa 31. lokakuuta, saa käyttöönsä miljoonan euron määrärahan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Foorumi koostuu kirjallisuuden, kirjasto- ja kustannusalan, opetuksen ja tutkimuksen ammattilaisista sekä virkamiehistä, ja sitä johtaa kirjailija Juha Itkonen.

Mukana ovat muiden muassa myös kirjailijat Sirpa Kähkönen, Aleksi Delikouras, Salla Simukka ja Timo Parvela, kirjallisuudentutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen, kustantaja Saara Tiuraniemi ja Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen.

Ryhmällä on elokuun loppuun 2018 asti aikaa antaa suuntaviivoja siitä, miten määrärahaa käytetään lukemisen lisäämiseen.

Syistä lukuinnon hiipumiseen monet foorumin jäsenet ovat yhtä mieltä: lukemiselle on nykyään liian paljon kilpailevia harrastus- ja ajankäyttövaihtoehtoja.

Sirpa Kähkönen mainitsee erilaiset suoratoistopalvelut (kuten Netflix), jotka mahdollistavat pitkään teokseen uppoutumisen aivan uudella tavalla. Ennen sitä varten piti lukea kirjoja, nyt vaihtoehtoja on paljon muitakin.

”Kirjailijoiden pitää pohtia kerrontatapojaan. Miten osoittaa lapsille ja nuorille, että sama ahmimisen ja syventymisen tunne voi liittyä lukemiseen?”, Kähkönen sanoo.

Juha Itkonen pitää vielä suurempana lukemisen vihollisena älypuhelimia, jotka ovat kymmenessä vuodessa muuttaneet valtavasti kaiken ikäisten lukemistottumuksia.

”Lapsethan ovat kasvaneet suoraan siihen maailmaan. Huomaan tämän selvästi omasta 12-vuotiaasta pojastani: vaikka perheessä on aina luettu sekä lapsille ääneen että muutenkin, huomaan käyttäväni epämiellyttävän paljon aikaa siihen, että koetan edistää hänen lukemistaan.”

Varhaisteinille lukeminen on ikään kuin puristuksissa kaikkien muiden harrastus- ja ajankäyttömahdollisuuksien keskellä.

”Ammattikasvattajien ja myös lasten ja nuorten vanhempien tulisi olla entistä paremmin selvillä näistä kiinnostuksen kohteista, samoin lukutaidon tasosta”, sanoo tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen.

”Näin he pystyisivät tarjoamaan sopivaa luettavaa oikeaan aikaan. Vain niin syntyy onnistunut lukijan ja kirjan kohtaaminen.”

Itkonen ja Kähkönen kohdistaisivat mielellään lukutaitofoorumin miljoonan euron määrärahaa niin, että sen turvin jalkauduttaisiin mahdollisimman paljon lasten ja nuorten pariin, kuulemaan heidän toiveitaan ja tottumuksiaan.

Foorumin ensimmäisessä kokoontumisessa puhuttiin muun muassa koulukirjastojen tason parantamisesta ja kirjailijavierailujen lisäämisestä.

”Kouluissa lukemiseen annetaan toki jo nyt paljon tukea erilaisilla lukuhaasteilla ja -diplomeilla”, Juha Itkonen kertoo.

”Paljon muitakin hankkeita on jo menossa asiantuntijajärjestöissä ja muilla tahoilla, mutta yhtä viisasten kiveä ei tunnu olevan kellään. Lukutaitofoorumissa on tarkoitus koordinoida hankkeita niin, että kaikki tähtäävät samaan maaliin.”

Päivi Heikkilä-Halttusesta kaikkein olennaisinta olisi se, ettei lukemista enää pidettäisi intiiminä yksin nyhjäämisenä.

Päin vastoin lukeminen on vuorovaikutteista, yhteisöllistä toimintaa – ja juuri tässä ajattelun muutoksessa lukufoorumi voi vaikuttaa.

”Pitää myös ottaa erilaiset oppijat aiempaa paremmin huomioon, ja maahanmuuttajat, tietysti. Siihen pitäisi valmistautua ihan neuvolasta lähtien varhaiskasvatuksessa ja koulussa.”

Opetusministeriökin on huolissaan siitä, että taustatekijät ja asenteet määrittävät entistä enemmän lasten ja nuorten lukutaidon tasoa.

Viime vuosina havaittu osaamistason lasku korostuu erityisesti pojilla, joiden vanhemmilla on vain perusasteen tutkinto ja kulttuurin harrastaminen kotona on vähäistä. Suomessa myös tyttöjen ja poikien ero lukutaidossa on OECD-maiden suurin, tyttöjen hyväksi.

Vanhempien merkitys lapsen lukutaidolle on ratkaisevinta ennen kuin lapsi oppii itse lukemaan. Kuitenkin vain neljännes suomalaisvanhemmista lukee usein lapsilleen.

Lisäksi vastaan tulee yhä monimuotoisempia tekstejä romaaneista some-päivityksiin, ja kaikkia pitäisi pystyä ymmärtämään ja arvioimaan kriittisesti. Joukossa voi olla myös tiedoksi naamioitua valeuutisointia.

Lukutaidon käsite on siis laajentunut, ja siksi nykyään puhutaankin monilukutaidosta.

Päivi Heikkilä-Halttusen mielestä ei kannatakaan enää puhua ”lukuharrastuksesta”. Siihen sisältyy liikaa ajatusta suorittamisesta. Pitäisi pikemminkin puhua lukemisesta elämäntapana.

”Ja se pitäisi brändätä eri ikäisten tietoisuuteen: kirja on myös väylä rauhoittua ja olla itsekseen, vetää välillä luukut kiinni.”

Oikaisu 3.11. klo 10.35: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, lukutaitofoorumi ei kokoontunut ensi kertaa 31. marraskuuta vaan 31. lokakuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukeminen
 • Kirjallisuus
 • Suvi Ahola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  5. 5

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  7. 7

   Kiina pidätti kirjan­kustantajan uudelleen – Ruotsin kansalainen vietiin junasta ruotsalais­diplomaattien silmien edestä

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Nordea kielsi työn­tekijöiltään kaupan­käynnin bitcoinilla

  10. 10

   Nämä Leijonat lähtevät tavoittelemaan historiallista olympiakultaa – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  5. 5

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  6. 6

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  7. 7

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää