Prostituoituja oli Helsingissä sata vuotta sitten niin paljon, että heitä varten perustettiin pakkohoitola – Kaupunkilaisten karttamassa ”Kuppalassa” toteltiin ankaraa kuria, tapeltiin ja opetettiin ammatin saloja

Moni helsinkiläinen kiersi Kumpulan kartanon kaukaa 1900-luvun alussa. Siellä toimi veneeristen tautien sairaala, jonka potilaat olivat pakkohoidossa olevia prostituoituja. Sairaala tunnettiin levottomasta elämästään: naiset tappelivat keskenään ja lääkäreiden kanssa.

Aukeama Helsingin poliisilaitoksen tuntomerkkitoimiston monikymmensivuisesta kansiosta, johon koottiin satoja prostituoitujen kuvia vuodesta 1906 lähtien. Kuvakansioita säilytetään Kansallisarkistossa.

12.11.2017 2:00 | Päivitetty 12.11.2017 20:37

Tarina oli usein surkea. Kouluttamaton maalaistyttö tuli yksin Helsinkiin ja jäi työttömäksi tehtaasta tai palvelijan pestistä.

Kaupungissa hänellä ei ollut ketään, keneltä pyytää apua hädän tullen. Hän päätyi prostituoiduksi.

Sata vuotta sitten Helsinki oli täynnä seksiä myyviä naisia. Ilmiö näkyi katukuvassa aina 1930-luvun puoliväliin asti. Ilo­tytöt kuljeskelivat hämärän tullen Erottajalla, Punavuoressa ja Kampissa. Maksullista seksiä harrastettiin vuokrahuoneissa, puistoissa ja kellareissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat